Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/03/2009

'Αμεση στήριξη των κτηνοτρόφων τώρα!!!

Ανακοίνωση Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Το  συλλαλητήριο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), θα δώσει ηχηρή απάντηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στη Κυβέρνηση, που παραμένουν για τρίτη χρονιά  απαθείς θεατές της κατάρρευσης της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Μόλις δύο μήνες πριν, στην κορύφωση των αγροτικών κινητοποιήσεων του περασμένου Γενάρη η Κυβέρνηση δια στόματος υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης , υποσχόταν ότι τα 100 από τα έτσι κι αλλιώς πενιχρά 500 εκατομμύρια,  θα διατεθούν στους κτηνοτρόφους. Στην προχτεσινή συνάντηση με το προεδρείο της ΠΕΚ , δήλωσε ότι τα προβλήματα είναι «εν μέρει» υπαρκτά και «θα» τα προσεγγίσει σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή που η διατροφική εξάρτηση της χώρας αυξάνεται ραγδαία, με το έλλειμμα στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα κρέατα να φτάνει το  1,5 δις ευρώ ετησίως, η μικρομεσαία κτηνοτροφική εκμετάλλευση που είναι κρίσιμος παράγοντας επιβίωσης ιδίως των μειονεκτικών και άγονων περιοχών, έχει εγκαταλειφτεί στην ασυδοσία των καρτέλ στο γάλα και στο κρέας και στην αισχροκέρδεια της αγοράς.

Την ίδια στιγμή που οι καταναλωτές πληρώνουν πανάκριβα τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης , οι τιμές παραγωγού έφτασαν σε εξευτελιστικά επίπεδα, οδηγώντας τους κτηνοτρόφους στην υπερχρέωση και την οικονομική εξαθλίωση.

Καλούμε την Κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα και ουσιαστικά τους κτηνοτρόφους με οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ/αιγοπρόβατο και 250 ευρώ/αγελάδα και χοιρομητέρα, μέτρα για τη συμπίεση του κόστους παραγωγής, αύξηση των τιμών παραγωγού, επιστροφή του φόρου κατανάλωσης καυσίμων και  διάλυση των καρτέλ γάλακτος και κρέατος.

Ιδίως ενόψει της πασχαλινής περιόδου να διασφαλιστεί ο έλεγχος της αγοράς με τιμές ασφαλείας και αποτροπή των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Η λύση στο αδιέξοδο της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι η εφαρμογή ενός εναλλακτικού ριζοσπαστικού μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης και ανόρθωσης της υπαίθρου, που θα προστατεύει τους μικρομεσαίους παραγωγούς, θα στηρίζεται σε σύγχρονους υγιείς κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς και συνεταιριστικές μεταποιητικές μονάδες  και θα εξασφαλίζει ποιοτικά, ασφαλή και προσιτά τρόφιμα στους καταναλωτές. 

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής