Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/06/2006

Η κρίση της Ε.Ε. είναι κρίση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της

Ο Μιχ. Σαμπατακάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., σημειώνει:

Ι. Η Ευρώπη δείχνει να αδιαφορεί γι αυτά που συζητάνε οι ηγέτες της, στη Σύνοδο Κορυφής. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους ευρωπαίους πολίτες. Αυτή είναι η συνέπεια των ασκούμενων για χρόνια πολιτικών. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι ότι η κρίση της Ε.Ε. είναι κρίση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της.

Αυτές τις πολιτικές δοκίμασαν να συνταγματοποιήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, ερήμην των λαών. Κρίθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και απορρίφθηκαν.

Ο ΣΥΝ και το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σταθερά προσανατολισμένοι στην ανάγκη για πολιτική ενοποίηση, θεωρούν ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα Σύνταγμα από τους λαούς της. Όχι όμως το Σύνταγμα που απορρίφθηκε. Για το λόγο αυτό εργαζόμαστε για ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή, προς όφελος των πολιτών της, στις ασκούμενες πολιτικές. Η ήττα του νεοφιλελευθερισμού και η είσοδος των λαών στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση, που φάνηκε στα δημοψηφίσματα και στις κινητοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, είναι η προϋπόθεση για να βγει η Ε.Ε. από την κρίση. Έτσι θα οικοδομηθεί η Ευρώπη της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΙΙ. Η Ε..Ε πρέπει να είναι ανοιχτή στις χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση, βοηθώντας και οικονομικά και στηρίζοντάς τες ώστε να εξασφαλίζεται η πραγματική σύγκληση και η κοινωνική συνοχή. Αλλά και από την πλευρά τους οι χώρες αυτές πρέπει να καταβάλλουν συστηματικές προσπάθειες εναρμόνισης με το «ευρωπαϊκό πρότυπο». Αυτά ισχύουν και για την Τουρκία.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι ένα σημαντικό γεγονός και για την ίδια και για την υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης ιδιαίτερα της Ελλάδας. Είναι όμως βεβαίως προφανές ότι και η Τουρκία είναι δεσμευμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, σχέσεις καλής γειτονίας με τα κράτη-μέλη και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

To Γραφείο Τύπου