Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/03/2009

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημήτρη Παπαδημούλη, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Β. Σιαφάκας)

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Β. Σιαφάκας) δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για τις δημοσκοπήσεις και τον ΣΥΝ

Οι δημοσκοπήσεις στέλνουν μηνύματα και σε μας, στέλνουν μηνύματα σε όλους. Κάποιοι από τους πολίτες που μας έδιναν επί μήνες διψήφια ποσοστά, περίμεναν και περιμένουν περισσότερα απ΄αυτά που τους προσφέρουμε.

Το στοίχημα παραμένει η διαμόρφωση μιας μεγάλης σύγχρονης αριστεράς, ικανής να προωθήσει εναλλακτικές λύσεις, ανταγωνιστικές προς το δικομματισμό και να διεκδικήσει μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και στην ασκούμενη πολιτική και το πολιτικό σύστημα. Ένα μέρος από αυτή την δυναμική χάθηκε. Γιατί δεν ανταποκριθήκαμε κι εμείς με την επάρκεια που χρειαζόταν σ΄αυτή την απαίτηση. Η ζωή όμως δεν σταματάει. Αν και τώρα πάρουμε τα μηνύματα έχουμε την δυνατότητα να πετύχουμε αποτελέσματα στις εκλογές, καλύτερα από τις δημοσκοπήσεις.

Για τον ΣΥΝ είναι μονόδρομος η σύνθεση των απόψεων. Δεν έχουμε την πολυτέλεια των άγονων αντιπαραθέσεων. Ο ΣΥΝ είναι το κοινό μας σπίτι, δεν χωρούν ιδιοκτησιακά σύνδρομα.

Ο τόπος χρειάζεται μια μαχητική σύγχρονη αριστερά, που να μην λατρεύει τα εικονίσματα του Στάλιν. Να αγωνίζεται για δημοκρατία και σοσιαλισμό, για μια διαφορετική πορεία της ενωμένης Ευρώπης μακριά από τον Νεοφιλελευθερισμό, για μια Ελλάδα που να συγκλίνει με τις προηγμένες κατακτήσεις άλλων χωρών και όχι να θέλει να δραπετεύσει από αυτήν. Αυτά είναι ιδρυτικά στοιχεία του ΣΥΝ. Γιʼ αυτό το συμβόλαιο μας το ιδρυτικό, δεσμευόμαστε όλοι να αγωνιστούμε.

Για το ΠΑΣΟΚ και το ενδεχόμενο συνεργασίας

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κυνηγάει την αυτοδυναμία και κάνει ανοίγματα προς τα δεξιά κι όχι προς τα αριστερά. Όσες φορές ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσεις συγκεκριμένες προτάσεις για κοινή δράση σε συγκεκριμένα θέματα προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, 9 στις 10 φορές έχει εισπράξει άρνηση. Με δεδομένες τις διαφορές μας, οι σχέσεις μας και με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ παραμένουν ανταγωνιστικές. Ναι στην κοινή δράση σε συγκεκριμένα θέματα, δεν υπάρχουν όμως περιθώρια μιας γενικευμένης πολιτικής συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο. Μακάρι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αναζητούσε συναινέσεις και συγκλίσεις προς τα αριστερά, δυστυχώς όμως κάνει το αντίθετο. Τα τελευταία δείγματα του κ. Παπανδρέου αλλά και οι σιωπές του σε κρίσιμα θέματα δείχνουν ότι το λεωφορείο του ΠΑΣΟΚ, βγάζει ως συνήθως φλας αριστερά και στρίβει δεξιά.

To Γραφείο Τύπου