Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/03/2009

Καμία επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στο Ισραήλ για την πολιτική γενοκτονίας των Παλαιστινίων || Προκλητική απάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ σε νέα ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη

Ενώ η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες Παλαιστίνιους, στη μεγάλη πλειοψηφία τους αμάχους, το Συμβούλιο της ΕΕ, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, αντί να επιβάλει κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ περιορίστηκε ξανά σε γενικόλογες διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δηλώσεις λύπης για τις ζωές που χάθηκαν απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με νέα ερώτησή του, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Γεν.Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μούν, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Γάζα δήλωσε σοκαρισμένος από τις ανθρώπινες απώλειες και τον βομβαρδισμό της UNRWA, της κύριας υπηρεσίας αρωγής των ΗΕ στην περιοχή. Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε, επίσης, σε έρευνα που διεξάγει η Διεθνής Αμνηστεία για τη χρήση από το Ισραήλ βομβών λευκού φωσφόρου  και τις συνεχείς στοχευμένες επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εγκλήματα πολέμου.  Τέλος, ζητούσε από το Συμβούλιοτης Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει πρωτοβουλίες για την παραπομπή του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου εναντίων των Παλαιστινίων, να λάβει μέτρα θα λάβει εις βάρος του Ισραήλ για να σταματήσει την πολιτική γενοκτονίας των Παλαιστινίων και να απαιτήσει αποζημιώσεις για τις καταστροφές υποδομών που έχει χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης:

«Από τις απαρχές της σύρραξης στη Γάζα, η Προεδρία του Συμβουλίου έχει επανειλημμένως εκφράσει τη βαθιά της ανησυχία για τις απώλειες των αμάχων και έχει καταδικάσει τις επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ.

…, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη βαθιά της λύπη για τις ζωές που χάθηκαν στη διάρκεια αυτής της σύρραξης, ιδίως μεταξύ αμάχων. Το Συμβούλιο καλεί όλες τις εμπλεκόμενες παρατάξεις να σεβαστούν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και προτίθεται να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις έρευνες σχετικά με τις καταγγελθείσες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Επ΄ αυτού, λαμβάνει με μεγάλη προσοχή υπόψη του τη δήλωση στην οποία προέβη ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 21 Ιανουαρίου.

Το Συμβούλιο εξακολουθεί να εκφράζει τις βαθιές του ανησυχίες και να εγείρει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με το Ισραήλ, η τελευταία εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε στο δείπνο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ με την υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Tzipi Livni, στις 21 Ιανουαρίου 2009. Επιπλέον, η Προεδρία του Συμβουλίου, από κοινού με την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για τη ΚΕΠΠΑ, απηύθυναν επανειλημμένες εκκλήσεις στο Ισραήλ για να διευκολύνει τη πρόσβαση και τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και της βοήθειας για την ανασυγκρότηση στη Γάζα.

Σε γενικές γραμμές, το Συμβούλιο εκτιμά ότι έχει ζωτική σημασία να διατηρήσει ανοιχτούς όλους τους διαύλους διπλωματικής και πολιτικής επικοινωνίας και φρονεί ότι το θετικό πνεύμα, η πειθώς και ο διάλογος αποτελούν την πλέον αποτελεσματική προσέγγιση για να περνούν τα μηνύματα της ΕΕ.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

«Η στάση της Τσέχικης Προεδρίας εξακολουθεί να είναι προκλητική ακόμη και μετά την αποκάλυψη σε όλο τους το μέγεθος των ισραηλινών θηριωδιών εναντίον του άμαχου παλαιστινιακού λαού. Και, δυστυχώς, βρίσκει θερμούς συμμάχους στους κόλπους της Κομισιόν και του Συμβουλίου. Υπό αυτές τις συνθήκες, χρέος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ.»

To Γραφείο Τύπου