Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/06/2006

Ανάστατη η Πανεπιστημιακή Κοινότητα για την πρωτοφανή νεομακαρθική μεταχείριση των ΗΠΑ στον Γ.Μηλιό, καθηγητή του ΕΜΠ και μέλους της Γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απαράδεκτη σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης

Μεγάλες διαμαρτυρίες στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Ν.Υόρκης αλλά και αντιδράσεις από γερουσιαστές των ΗΠΑ έχει προκαλέσει η πρωτοφανής νεομακαρθική πρακτική των αμερικάνικων Αρχών Ασφαλείας να ανακρίνουν και τελικά να απαγορεύσουν την είσοδο του Γ.Μηλιού, καθηγητή του ΕΜΠ και μέλους της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ, όπου προσκαλεσμένος από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ν.Υόρκης θα συμμετείχε με εισήγησή του σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο.

Επισυνάπτουμε τη δήλωση του Michael Zweig, διευθυντή του Κέντρου για τη μελέτη της ζωής στην εργατική τάξη στο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Ν.Υόρκης Stony Brook, με την οποία εκφράζει την αγανάκτηση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για την αντιδημοκρατική συμπεριφορά των ΗΠΑ απέναντι στον Γ.Μηλιό. Στη δήλωση υπογραμμίζεται ότι ο βουλευτής Tim Bishop (που εκπροσωπεί την Πανεπιστημιακή Κοινότητα του Stony Brook), οι γερουσιαστές Hillary Clinton και Charles Schumer, καθώς και το Συνδικάτο των Πανεπιστημιακών της Ν.Υόρκης έχουν δεσμευτεί να διερευνήσουν το ζήτημα και να κάνουν ενέργειες για την επανόρθωση αυτής της πρωτοφανούς νεομακαρθικής συμπεριφοράς.

Προξενεί αλγεινή εντύπωση η απαράδεκτη στάση σιωπής που έχει επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική μεταχείριση από τις αμερικάνικες αρχές ενός έλληνα πολίτη, καθηγητή και πολιτικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να αντιδράσει απέναντι σε τέτοιου είδους κρούσματα, τα οποία δυστυχώς πολλαπλασιάζονται και προκαλούν κατάφορα τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού.


Ακολουθεί η δήλωση του Michael Zweig, διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ν.Υόρκης

Κέντρο για τη μελέτη
της ζωής της εργατικής τάξης
Τμήμα Οικονομικών Σπουδών
Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης Stony Brook

Δήλωση για την άρνηση της κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει στον καθηγητή Γιάννη Μηλιό να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να λάβει μέρος στο συνέδριο "How Class Works - 2006" στο Πανεπιστήμιο Stony Brook

Το απόγευμα της Πέμπτης 8 Ιουνίου, το συνέδριο "How Class Works" του 2006, στο πολιτειακό πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης αναστατώθηκε από την ενέργεια αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι οποίοι δεν επέτρεψαν στον καθηγητή του Εθνικού Πολυτεχνείου της Αθήνας, Γιάννη Μηλιό, να εισέλθει σε αυτή τη χώρα κατά την άφιξή του από την Ελλάδα στο αεροδρόμιο JFK. Ο καθηγητής Γ. Μηλιός τέθηκε υπό κράτηση στο αεροδρόμιο και ανακρίθηκε επί πολλή ώρα από το FBI σχετικά με τις απόψεις και την πολιτική του ένταξη. Στη συνέχεια, τον βάλανε σε ένα αεροπλάνο και επέστρεψε στην Αθήνα οκτώ ώρες αφότου έφτασε, με την αιτιολογία ότι η βίζα του είχε τεχνικές ατέλειες.

Ο καθηγητής Γ. Μηλιός ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από πρόσκληση της επιτροπής προγράμματος του συνεδρίου "How Class Works - 2006" για να παρουσιάσει, με την εισήγησή του, τις πρόσφατες έρευνές του πάνω στους τρόπους με τους οποίους η ταξική θέση στην κοινωνία διαμορφώνει τις στάσεις των ανθρώπων. Η απουσία του υπήρξε σοβαρή απώλεια για τη διανοητική ζωή του συνεδρίου και του πανεπιστημίου. Όταν πληροφορήθηκαν τον λόγο της απουσίας του, οι σύνεδροι έμειναν άναυδοι και εξοργίστηκαν που ένας συνάδελφος από τη διεθνή κοινότητα των ερευνητών υποβλήθηκε σε πολιτική ανάκριση προσπαθώντας να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες, και στη συνέχεια του απαγορεύθηκε η είσοδος. Η πρακτική αυτή είναι τελείως απαράδεκτη. Η ενέργεια των αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις 8 Ιουνίου στέρησε από το αμερικάνικο πανεπιστήμιο και τους φοιτητές τη δυνατότητα να ενημερωθούν για σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα που παρήχθησαν στο εξωτερικό και παρεμπόδισαν έναν διακεκριμένο διεθνή επιστήμονα να έχει ανταλλαγή απόψεων με τους συναδέλφους του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είμαι στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να διαμαρτυρηθώ για αυτήν την απαράδεκτη πολιτική ανάμιξη στη διασυνοριακή ροή ιδεών και διανοητικής εργασίας - μια αποστολή που βρίσκεται στο επίκεντρο της δραστηριότητας κάθε πανεπιστημίου. Συνεργάτες του βουλευτή Tim Bishop (που εκπροσωπεί την πανεπιστημιακή κοινότητα του Stony Brook) και των γερουσιαστών Charles Schumer και Hillary Clinton της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, έχουν συμφωνήσει να διερευνήσουν το ζήτημα και να αναλάβουν ενέργειες για την επανόρθωση αυτών των πρακτικών. Ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Stony Brook και οι επικεφαλής της Ένωσης Πανεπιστημιακών, του συνδικάτου που εκπροσωπεί το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό προσωπικό του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, συμμερίζονται τη δυσφορία μου για αυτήν την εξέλιξη. Σε συνεργασία με τους φορείς αυτούς, το Center for Study of Working Class Life θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να επανορθώσει τη βλάβη και να αποτρέψει ανάλογη μεταχείριση προς επισκέπτες των Ηνωμένων Πολιτειών στο μέλλον. Εκφράζουμε τη λύπη και τη συγνώμη μας προς τον καθηγητή Γ. Μηλιό.

Michael Zweig
Director, Center for Study of Working Class Life
How Class Works - 2006 conference coordinator
SUNY Stony Brook - 13 Ιουνίου 2006


To Γραφείο Τύπου