Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/03/2009

Σχετικά με τις δηλώσεις της Υπουργού Απασχόλησης μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την Εργατική πολιτική, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης, ότι έχει σαν πρώτη προτεραιότητά της την προστασία της απασχόλησης, όταν τους τελευταίους τρεις μήνες δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως για να  ανακόψει τις μαζικές απολύσεις στις οποίες προχωρούν οι επιχειρήσεις με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

Μόνο ως απειλή μπορεί να εκληφθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για πιστή εφαρμογή των δικών της νόμων και των νόμων του ΠΑΣΟΚ για τις εργασιακές σχέσεις. Ακριβώς αυτοί οι νόμοι επιτρέπουν τις αντεργατικές πρακτικές των επιχειρήσεων και κυρίως τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση με ταυτόχρονη μείωση των μισθών.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως στις επιχειρήσεις για την εφαρμογή εκβιαστικών πρακτικών τους σε βάρος των εργαζομένων «με το πιστόλι στον κρόταφο», δηλαδή με την απειλή της απόλυσης.

Όσο για το «ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης» της κυβέρνησης για την ανεργία και τους ανέργους, στους μόνους που απευθύνεται είναι οι επιχειρήσεις, στις οποίες εξασφαλίζει γενικευμένες και δωρεάν επιχορηγήσεις για τη δημιουργία ανακυκλούμενων και επισφαλών θέσεων εργασίας.

Όσο η κυβέρνηση σπέρνει αντεργατικούς ανέμους, τόσο γρηγορότερα θα θερίσει κοινωνικές θύελλες, δηλαδή κοινωνικούς αγώνες και εξεγέρσεις.

To Γραφείο Τύπου