Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/03/2009

Κίνδυνος κατάρρευσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης

Επίκαιρη ερώτηση Θ.Δρίτσα προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση απειλείται, κυρίως λόγω της ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης αλλά και της διαφαινόμενης αμφισβήτησης από την Κυβέρνηση της αξίας των αποκεντρωμένων δομών οργάνωσης της.

Πρόσφατα ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κ. Κίτζελε έπειτα από δημόσια συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου, τόνισε ότι αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα διακοπεί η χρηματοδότηση. Οι οριστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πιθανότατα θα ανακοινωθούν αμέσως μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου του Επιτρόπου Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Σπίντλα. Πέραν της πιθανής διακοπής της συνέχισης της χρηματοδότησης υφίσταται πραγματικός κίνδυνος να ζητηθεί και η επιστροφή μέρους των χρηματοδοτήσεων που ήδη έχουν εισπραχθεί!

Ταυτόχρονα ο κ. Υπουργός δέχεται εισηγήσεις του Κεντρικού Εθνικού Συμβουλίου Υγείας για άνοιγμα νέων τμημάτων χρόνιων ασθενών, που τους μετονομάζει σε «δυσίατα περιστατικά».

Με βάση τα ανωτέρω,

ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σταθερής κρατικής χρηματοδότησης και γενικότερης ενίσχυσης των δομών θα αποτρέψει την απειλούμενη κατάρρευση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και την απειλούμενη διακοπή της χρηματοδότησης της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

2.    Είναι πράγματι στα σχέδια του Υπουργείου το άνοιγμα νέων «Ψυχιατρείων» χρόνιων ασθενών; Εάν όχι, που αναφέρεται  και που παραπέμπει ο όρος «δυσίατα περιστατικά», ο οποίος περιέχεται στην εισήγηση του Κεντρικού Εθνικού Συμβουλίου Υγείας την οποία δέχτηκε ο Υπουργός;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θοδωρής Δρίτσας