Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/06/2006

Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν - Η Ε.Ε. να απαιτήσει την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης

Σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού που αρνείται με κατηγορηματικό τρόπο την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε., φανερώνουν ότι η κυβέρνηση της 'Αγκυρας επιθυμεί να γίνει μέλος της Ένωσης, με τους δικούς της όρους, τους οποίους θέλει και να επιβάλλει.

Η Ε.Ε. οφείλει, με πιο αποφασιστικό και δεσμευτικό τρόπο να απαιτήσει από την Τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να ακολουθήσει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά το σύνολο των 10 νέων χωρών-μελών της Ε.Ε.

Τέλος, η Τουρκία οφείλει όχι μόνο έναντι της Ε.Ε., της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος, αλλά και έναντι του Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, να συμβάλλει ώστε να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, για την επανένωση του νησιού και τη συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου