Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/04/2009

Αποσπάσματα ομιλίας του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλεξη Τσιπρα, στο Τ.Ε.Ι. Καβάλας κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Καβάλα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Καβάλα, στην ομιλία σε φοιτητές του Τ.Ε.Ι. Καβάλας, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Για το Διάλογο

«Αυτός εδώ είναι ο δικός μας διάλογος για την Παιδεία. Τον προτιμούμε από τον άλλον που γίνεται για μία ακόμα φορά από μηδενική τάχα βάση με τον υπουργό, την κ. Διαμαντοπούλου και τον κ. Γεωργιάδη. Εμείς προσερχόμαστε στον διάλογο με εσάς, ως δύναμη προγραμματικών  θέσεων.

Τα τελευταία 20 χρόνια επιχειρήθηκαν τόσες παρεμβάσεις στην Παιδεία, όχι πάντα ήπιες και με «διάλογο», αλλά και με καταστολή, ηγεμονισμούς  και αδιαφορία για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τι κατάφεραν; Η Ελλάδα σήμερα είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση  σε δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία, για την Έρευνα, τελευταία σε δημόσιες δαπάνες ανά φοιτητή. Το μελλοντικό οικογενειακό εισόδημα είναι υποθηκευμένο το μισό στις τράπεζες και το άλλο μισό στα φροντιστήρια. Ο νόμος πλαίσιο της κυβέρνησης εξαρτά την χρηματοδότηση των ανώτατων ιδρυμάτων από τη σχέση τους με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Τα κέντρα ελευθέρων σπουδών φέρνουν από την πίσω πόρτα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ακόμα και η περιβόητη βάση του 10 είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της μαθησιακής διαρροής.

Για το φοιτητικό κίνημα:

Ήταν αναμενόμενο σε αυτές τις συνθήκες να δημιουργηθεί η γενιά του άρθρου 16 με συμπαραστάτη την Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών που με τους αγώνες τους τα τελευταία πέντε χρόνια χάλασαν πολλές «μπίζνες». Και δεν θα έμενε αυτό αναπάντητο. Επειδή είναι πολύ δύσκολο να τα βάλεις με τη νέα γενιά, στόχος έγινε η ΠΟΣΔΕΠ. Το σχέδιο ονομάστηκε «ανακατάληψη της ΠΟΣΔΕΠ». Με την ευγενική χορηγία εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας, τηλεοπτικών σταθμών και όσων επιχειρησιακών δραστηριοτήτων και οικονομικών συμφερόντων κρύβονται από πίσω.

Επί τρεις μήνες είχαμε άρθρα, συνεντεύξεις, φανερές και κρυφές συνεργασίες, κατηγορίες στην απερχόμενη διοίκηση. Χέρι- χέρι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, με τη συμβολή μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού αριστερών καθηγητών, υποθέτω, έβαλαν στο στόχαστρο επί της ουσίας το άρθρο 16, το άσυλο, όσους αντιστέκονται στη Μπολόνια, στην εμπορευματοποίηση, στον κάλπικο διάλογο. O Στόχος  τους όμως αυτός δεν θα επιτευχθεί. Το φοιτητικό κίνημα όπως και στο παρελθόν, θα προασπίσει το δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Θα σώσει την τιμή του Πανεπιστημίου.

Για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο ανταγωνιστικό σχολείο του σήμερα απαντάμε με ένα ανοιχτό, δημόσιο σχολείο που θα παράγει σύγχρονη, δημιουργική γνώση. Πρέπει να αλλάξει άμεσα το άδικο και βαθιά ταξικό σημερινό σύστημα επιλογής των φοιτητών. Δεν είναι τεχνικό το ζήτημα, είναι πολιτικό. Προτείνουμε τη δημιουργία κοινών ανά γνωστικό πεδίο προγραμμάτων πρώτου έτους σπουδών. Το έτος αυτό δεν θα είναι προπαρασκευαστικό, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς θα υπολογίζεται στην ελάχιστη προβλεπόμενη διάρκεια σπουδών. Οι ίδιοι οι φοιτητές θα δημιουργούν τους όρους της μελλοντικής τους εγγραφής στα τεχνολογικά ή πανεπιστημιακά τμήματα επιθυμούν.

Όσον αφορά τα ΤΕΙ, που λόγω του τεχνολογικού τους χαρακτήρα δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματά τους με την προσθήκη ενός Άλφα στον τίτλο τους. Χρειάζεται εκ βάθρων επανασχεδιασμός. Απαιτείται στήριξη  των ιδρυμάτων, ουσιαστική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, των υποδομών. Αντί σε κάθε πόλη και κωμόπολη να ιδρύουμε από ένα καινούργιο τμήμα, χωρίς καμία προοπτική βιωσιμότητας, χρειάζεται οι πόροι να διοχετεύονται στα υπάρχοντα τμήματα, ιδίως της περιφέρειας.

To Γραφείο Τύπου