Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/04/2009

Δήλωση του Βασίλη Πριμικηρη, μέλους της Ε.Γ της ΚΠΕ του ΣΥΝ υπεύθυνου Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού σχετικά με το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων της διασποράς και την πρόταση του κ.Παυλοπουλου

Η κυβέρνηση στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να κρατηθεί στην εξουσία  εκτός των άλλων θέλει να χρησιμοποιήσει και την ψήφο των ελλήνων της διασποράς.

Η πρόταση νόμου του Κου  Παυλόπουλου για να δοθεί το δικαίωμα της ψήφου στον ελληνισμό της διασποράς με τον τρόπο που έχει διαρθρωθεί προσβάλει όλες τις δημοκρατικές συνειδήσεις. Προσβάλει πρώτα και κύρια τους ίδιους τους έλληνες της αποδημίας.

Όλες σχεδόν  οι οργανωμένες  εκφράσεις του ελληνισμού της διασποράς πρότειναν να υπάρχει εκλογική περιφέρεια (ες) με υποψήφιους από την ελληνική αποδημία και η κυβέρνηση τους αντιπροτείνει απλά να υπάρχουν κάποιοι απόδημοι στις τελευταίες ίσως θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας του κάθε κόμματος. Φυσικά του υποψήφιους αυτούς θα τους ορίσει ο αρχηγός η κάποιο κομματικό επιτελείο. Στην ουσία η κυβέρνηση ζητά την ψήφο των αποδήμων χωρίς να ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα για γνήσια αντιπροσώπευση του ελληνισμού της διασποράς στην ελληνική βουλή.

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συναινέσουν σε τέτοιες αντιδημοκρατικές επιλογές.

Η πρόταση μας είναι καθαρή.

Ο ΣΥΝ ήταν, είναι και θα είναι υπέρ του να δοθεί το δικαίωμα της ψήφου για τις εθνικές εκλογές στους Έλληνες της Διασποράς με ορισμένες φυσικά προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλιστεί :

α) το αδιάβλητο της ψήφου

β) η ισότιμη παρουσίαση όλων των κομμάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων της Διασποράς στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες υποδοχής.

Να δημιουργηθεί ξεχωριστή εκλογική «περιφέρεια εξωτερικού» αποκλειστικά για τους απόδημους Έλληνες με συγκεκριμένο αριθμό «αποδήμων βουλευτών» ( 6-10 ) .

  Ως προς τη διαδικασία ο καταλληλότερος τρόπος είναι αυτός της επιστολικής ψήφου χωρίς να αποκλείονται και άλλες μορφές.

Τα προβλήματα όμως, εκτός της ψήφου, του ελληνισμού της διασποράς είναι πολλά και πολύπλοκα. Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, η ανεργία και η μη εξασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και οι δυσκολίες της παλιννόστησης είναι μερικά από τα ζητήματα που ταλανίζουν τον ελληνισμό της διασποράς. Καλό θα είναι η ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να σκύψουν πάνω σε αυτά με μια διαφορετική λογική από αυτή που μέχρι σήμερα αντιμετώπισαν τον ελληνισμό της διασποράς.

To Γραφείο Τύπου