Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/04/2009

Ανακοίνωση Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ με αφορμή τη νέα καταδίκη του αντιρρησία συνείδησης, Λάζαρου Πετρομελίδη

Με αφορμή τη νέα καταδίκη του  αντιρρησία συνείδησης, Λάζαρου Πετρομελίδη, σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή εκτέλεσης της ποινής του

Το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ επισημαίνει ότι η νέα απόφαση καταδίκης του γνωστού αντιρρησία συνείδησης, Λάζαρου Πετρομελίδη, σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος συνείδησης για άρνηση υπηρέτησης ένοπλης θητείας και για εναλλακτική μη τιμωρητική θητεία.

Το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης αποτελεί έκφανση των ελευθεριών της συνείδησης, της γνώμης και της θρησκείας. Το δικαίωμα αυτό κατοχυρώνεται  τόσο με αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και  του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και με ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  καθώς και με αποφάσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Παρόλα αυτά, η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να διώκει ποινικά και να καταδικάζει έλληνες πολίτες, σαν τον Πετρομελίδη, απλώς επειδή άσκησαν το δικαίωμα συνείδησης να μην υπηρετήσουν ένοπλη θητεία .

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ καλεί την ελληνική κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να σταματήσουν αμέσως κάθε δίωξη κατά του Πετρομελίδη ή οποιουδήποτε άλλου αντιρρησία συνείδησης και να αναλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για  την καθιέρωση ισόχρονης εναλλακτικής θητείας για όποιον το επιθυμεί χωρίς έλεγχο από "επιτροπές συνείδησης" καθώς και την υπαγωγή του θεσμού της εναλλακτικής θητείας σε μη στρατιωτική αρχή.

Τμήμα Δικαιωμάτων