Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/06/2006

Η φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης εξυπηρετεί κατ' εξοχήν τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών και πολυεθνικών παραγωγής, εισαγωγής και εμπορίας φαρμάκων

«Η φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης εξυπηρετεί κατ' εξοχήν τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών και πολυεθνικών παραγωγής, εισαγωγής και εμπορίας φαρμάκων. Με τις τελευταίες ρυθμίσεις, οι αυξήσεις τιμών στα φάρμακα θα ξεπεράσουν στα περισσότερα, το 100% των σημερινών. Τα ασφαλιστικά ταμεία και οι αγοραστές φαρμάκων, που είναι κυρίως λαϊκά στρώματα, θα φορτωθούν νέα μεγάλα βάρη. Ο ΕΟΦ και ο ΙΦΕΤ (Φαρμακαποθήκη), πρέπει να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στις επιλογές και υλοποίηση μιας φαρμακευτικής πολιτικής, που θα εξασφαλίζει τα αναγκαία φάρμακα, σε χαμηλές τιμές σε όσους έχουν ανάγκη».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος στα ζητήματα Υγείας του ΣΥΝ, στην Ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζόμενων του ΕΟΦ, 17/6/06, με θέμα: «ΕΟΦ-Προκλήσεις και Προοπτικές». Επίσης τόνισε ότι χρειάζεται ενιαίος τρόπος τιμολόγησης των παραγόμενων και εισαγόμενων φαρμάκων, καθιέρωση των generics, δωρεάν συμμετοχή χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και μείωση συμμετοχής των άλλων ασφαλισμένων κάτω από 10%, απαλλαγή του ΕΟΦ από τον εναγκαλισμό των εταιριών, ανασύνθεση του ΔΣ και εξασφάλιση συμμετοχής των ασφαλισμένων (ασφαλιστικά ταμεία και συνδικάτα), στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό, αναβάθμιση του ελεγκτικού ρόλου (έκδοση αδειών, αξιολόγηση φαρμάκων, εργαστηριακούς ελέγχους, διενέργεια επιθεωρήσεων κά). Τέλος χρειάζεται στροφή στη φαρμακευτική πολιτική σε σύνδεση με μια πολιτική στήριξης και εκσυγχρονισμού του δημόσιου συστήματος υγείας, διπλασιασμό των δαπανών και εξασφάλιση δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες.

Ο ΣΥΝ στηρίζει τις προτάσεις των εργαζόμενων στον ΕΟΦ, καθώς τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης, κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και υπέρ μιας κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής, με κέντρο τους εργαζόμενους και τις ανάγκες της κοινωνίας.

To Γραφείο Τύπου