Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/04/2009

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την απεργιακή κινητοποίηση της 2 Απρίλη


2 ΑΠΡΙΛΗ: ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ!

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ


Η σύγκριση του πακέτου των 28 δις ? προς τις τράπεζες με τις μηδενικές αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, το δώρο της «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ» προς το Βγενόπουλο (με τίμημα το εξευτελιστικό ποσό των 177,2 εκ. ? με τις ανεξέλεγκτες απολύσεις εργαζομένων και με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους (κατάρρευση νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων), δείχνει ξεκάθαρα την ταξική πολιτική της Ν.Δ. Οι εργαζόμενοι και οι καταπιεσμένοι πρέπει να απαντήσουν άμεσα, συλλογικά, μαχητικά και αποτελεσματικά! Η γενική απεργία στις 2 Απρίλη μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή.

Άγρια προγράμματα λιτότητας σαρώνουν όλη την Ευρώπη. Κυβερνήσεις που δεν δίστασαν να διαθέσουν αμύθητα ποσά για τη «σωτηρία» των τραπεζών ή την ενίσχυση ολόκληρων «κλάδων» καπιταλιστών (αυτοκινητοβιομηχανία, τουρισμό κλπ.), καλούν τώρα τους εργαζόμενους να «πληρώσουν το μάρμαρο» με μεγάλες απώλειες στο εισόδημά τους και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Σʼ αυτό το έργο η Ε.Ε. και οι θεσμοί της υπαγορεύουν και συντονίζουν τα μέτρα, ενώ οι κυβερνήσεις ρίχνονται στη μάχη για την επιβολή αυτού του αντεργατικού-αντικοινωνικού προγράμματος.

Η Ν.Δ. ενώ η «θωρακισμένη» οικονομία της πάει περίπατο, εφαρμόζει παρατεταμένη  «λιτότητα» στην πιο βάρβαρη εκδοχή και ζητά ακόμα μεγαλύτερες θυσίες από τους εργαζόμενους: εμείς πληρώνουμε την περίοδο της κερδοφορίας του κεφαλαίου, εμείς καλούμαστε και τώρα μέσα στην περίοδο της κρίσης να σώσουμε το σύστημα με τίμημα το χτύπημα των δικαιωμάτων μας.

Οι απολύσεις αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο, πολλές επιχειρήσεις κλείνουν αφήνοντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους, οι ωρομίσθιοι, ανασφάλιστοι, νοικιασμένοι εργαζόμενοι και κάθε μορφής ευέλικτη και επισφαλής εργασία τείνει και γίνει κανόνας ενώ ακόμα και στο δημόσιο, οι μισθοί τα τελευταία 5 χρόνια καταγράφουν απώλειες.

Ήδη με την στήριξη και με την προτροπή της κυβέρνησης οι εργοδότες εφαρμόζουν μαζικά τη μείωση του χρόνου εργασίας με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών και τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής σε εφαρμογή νόμων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Άγριες περικοπές προβλέπει η γραμμή του Καραμανλή και στους προϋπολογισμούς όλου του κοινωνικού τομέα. Αυτό σημαίνει ότι στα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα Ταμεία, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ. δεν θα διασφαλίζονται ούτε οι απόλυτα στοιχειώδεις όροι λειτουργίας.

O ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ολόπλευρα τους αγώνες της εργατικής τάξης. Δείχνει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος από την επιμονή στα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού.

Η διέξοδος υπάρχει και βρίσκεται:

Μαζί και με τους εργαζόμενους από ολόκληρη την Ευρώπη, που δυναμικά έχουν βγει στους δρόμους και διεκδικούν λεφτά και εργασιακά δικαιώματα. Είναι οι καλύτεροί μας σύμμαχοι ενάντια στις απολύσεις και το χτύπημα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, κατακτήσεις χρόνων. Από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία μέχρι τη Γουαδελούπη και τη Μαρτινίκα, οι μεγάλοι αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας της μπορούν και πρέπει να ενωθούν, εμπνέοντας ο ένας τον άλλον, για να δώσουμε ένα καλό μάθημα σε όσους σκοπεύουν να μας κλέβουν και να μας καταπιέζουν για να χαίρονται μόνοι τους, ζάπλουτοι και αδίστακτοι.

Στη μάχη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, στον αγώνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας.

Στη μάχη να υπάρξουν μαζικοί, μαχητικοί, ενωτικοί αγώνες.

Η 2 Απρίλη μπορεί να αποτελέσει σταθμό για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι με όλες του τις δυνάμεις, πολιτικές και συνδικαλιστικές, στους χώρους που κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (με stage, με νοικιασμένους εργαζόμενους και εργολάβους…ανθρώπων), στους χώρους που απολύονται εργαζόμενοι , στους χώρους που καταπατείται κάθε εργατικό και συνδικαλιστικό δικαίωμα και οργανώνεται σκληρή καταστολή, θα δώσει τη μάχη για την οργάνωση της αντίστασης, για νικηφόρους και αποτελεσματικούς αγώνες.

Δεν θα παραιτηθούμε από τους αγώνες

Δε θα θυσιάσουμε την αξιοπρέπειά μας για να σωθεί αυτό το βάρβαρο σύστημα

Ξεκινάμε από τις 2 Απρίλη!

Ραντεβού στις συγκεντρώσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως και των Εργατικών Κέντρων σε όλη τη χώρα