Skip to main content.
28/03/2009

ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ - άρθρο της Α.Θεοδόση στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

Οι αγώνες των γυναικών μέσα από το πολύχρωμο γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα

Και μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα ,είχαν ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση

Από την πολιτεία θετικών μέτρων για τις γυναίκες.

Στόχος αυτών των θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών ήτανε ,να μειωθούν οι υπάρχουσες ανισότητες και να αποκατασταθεί η πραγματική ισότητα ,μεταξύ των δύο φύλλων.Ανισότητες στην εργασία ,την επαγγελματική εξέλιξη,τις οικογενειακές υποχρεώσεις,την αμοιβή, την ιση συμμετοχή στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Οι ευεργετικές διατάξεις για το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης των γυναικών στην Ελλάδα , εφαρμόστηκαν διότι οι γυναίκες μέχρι και σήμερα ,με τους

Πολλαπλούς ρόλους (εργαζόμενη-μάννα-γιαγιά , με ενισχυμένο ρόλο στην οικογένεια κ.λ.π.)  καλύπτουν ανεπάρκειες της πολιτείας στον κοινωνικό τομέα (έλλειψη δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών ,λειτουργία ολοήμερων σχολείων ,δημιουργία κέντρων προστασίας ηλικιωμένων κ.τ.λ.) Η γυναίκα καλείται να καλύψει όλες τις ελλείψεις του κοινωνικού κράτους.

Καμμία εργαζόμενη γυναίκα δεν αποφασίζει να βγεί πρόωρα στην σύνταξη παρά μόνο όταν είναι υποχρεωμένη να καλύψει κάποια κοινωνική ανάγκη την οποία δεν καλύπτει το κράτος. .

Πρόωρη σύνταξη σημαίνει  μικρή σύνταξη και στην εποχή μας σημαίνει φτώχεια και ανέχεια.

Η αποδόμηση της κοινωνικής ασφάλισης και η ιδιωτικόποίησης της καθώς και η εφαρμογή ευέλικτων μορφών εργασίας (flexicurity) ήτανε οι βασικοί στόχοι της στρατιγικής της Λισσαβώνας

(διάσκεψη κορυφής της Λισσαβώνας  2.000).

Η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαικών Κοινοτήτων η οποία εκδόθηκε ,με

Πρόσχημα την ισότητα είναι καταδικαστική για την Ελλάδα.

Το δικαστήριο επί της ουσίας έκρινε ότι η ασφάλιση των εργαζομένων στο Δημόσιο είναι Επαγγελματική και όχι  κοινωνική .Δεν έχει δηλαδή την εγγύηση του κράτους.

Το δικαστήριο επισημαίνει την αδικία μεταξύ ανδρών και γυναικών και δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών.μπορεί η κυβέρνηση να μειώσει αντίστοιχα τα όρια συνταξιοδότησης και των ανδρών.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να βολεύει την κυβέρνηση στην εφαρμογή της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής.Χρησιμοποώντας την απόφαση του δικαστηρίου ως δικαιολογία θα αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης από 5 έως 17 χρόνια σε πάνω από 150.000 γυναίκες εργαζόμενες στο Δημόσιο.

Η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη πλημμελώς και χωρίς ουσιαστικά στοιχεία προκειμένου να αντικρούσει την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.Επί της ουσίας συνέβαλλε στην έκδοση αυτής της απόφασης.

Η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα έχει ως αποτέλεσμα .την μαζική έξοδος εργαζομένων γυναικών στην πρόωρη συνταξιοδότηση,πολαπλασιασμού των ελλειμάτων των ταμείων, επιδείνωση της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών΄και κατ΄επέκταση της ομαλής εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι ριζικά αντίθετος με οποιαδήποτε περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών που εξακολουθούν και σήμερα να υφίστανται πολλές αρνητικές διακρίσεις  -- Καλεί την κυβέρνηση να μην υλοποιήσει αυτή την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου και μπορεί  να το κάνει αν έχει την πολιτική βούληση.

Η κυβέρνηση να εγγυηθεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών.

Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ότι η ασφάλιση των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι κοινωνική και όχι Επαγγελματική .Το άρθρο 22 παρ.5 του συντάγματος ορίζει σαφώς ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων .

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους γυναίκες και άντρες ,όλους τους πολίτες να αντισταθούνε στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα αλλά και σε εκείνους οι οποίοι

Υπόσχονται εκσυχρονισμό του συστήματος.

Χρειάζεται ριζική αλλαγή του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος προκειμένου να αλλάξει και η ζωή όλων μας .Σε αυτή την προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι τον πρώτο ρόλο πρέπει να έχουν οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι και όλοι οι ενεργοί πολίτες.

ΘΕΟΔΟΣΗ ΜΠΕΣΚΑ ΑΥΓΗ
ΜΕΛΟΣ  ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

28/03/2009