Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/03/2009

Συνάντηση του υπεύθυνου Αγροτικής Πολιτικής της Π.Γ. ΣΥΝ Βαγγέλη Αποστόλου με αντιπροσωπεία του ΓΕΩΤΕΕ για το ΟΣΔΕ

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, υπεύθυνος της Π.Γ. ΣΥΝ για θέματα Αγροτικής Πολιτικής   και η υπεύθυνη του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΝ, Ειρήνη Κατσινοπούλου συναντήθηκαν σήμερα με αντιπροσωπεία   του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) υπό τον Πρόεδρό του κ. Μαρκόπουλο.

Αντικείμενο της συζήτησης που αναπτύχθηκε αποτέλεσαν οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ ) και οι στρεβλώσεις που αυτό παρουσιάζει καθʼ όλο το διάστημα εφαρμογής του μέχρι σήμερα.

Το Δ.Σ του ΓΕΩΤΕΕ εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις σοβαρές ατέλειες του ΟΣΔΕ που έχει καταγράψει, σε συνδυασμό με  τις επαπειλούμενες κυρώσεις κατά της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρουσίασε τις συγκεκριμένες προτάσεις του.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις τόσο της Ν.Δ. , όσο και του ΠΑΣΟΚ χειρίζονται επί περισσό-τερο από δέκα χρόνια το ΟΣΔΕ, αποτελεί μνημείο οργανωτικής ανικανότητας και διαχειριστικής ανεπάρκειας της Ελληνικής Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα όμως, η επιμονή τους σε ένα διάτρητο σύστημα που έχει επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας με πρόστιμα 1.2 δις ευρώ από το 1998 και έχει καταστήσει ορατό πλέον τον κίνδυνο  περι-κοπής κατά 10% των κοινοτικών ενισχύσεων, αποδεικνύει μια βαθύτατη δικομματική διαπλοκή και συνενοχή, με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των πελατειακών τους σχέσεων.

Η εμπλοκή της συνεταιριστικής ηγεσίας σε τέτοιες αδιαφανείς διαδικασίες, μόνο θλίψη προκαλεί και σίγουρα δεν συμβάλλει στην αποκατάσταση του κύρους της συνεταιριστικής ιδέας που τόσα πλήγματα έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια. Μοναδικοί χαμένοι και από αυτή την διαδικασία παραμέ-νουν ο Έλληνας αγρότης και η Ελληνική γεωργία.

Η πρόσφατη  εκ νέου ανάθεση - άγνωστο με ποια διαδικασία – της συμπλήρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2009 στην ΠΑΣΕΓΕΣ, παρά τις πολιτικές επικρίσεις και νομικές αμφισβητήσεις, αντιβαίνει την υποχρέωση διεξαγωγής διεθνούς διαγωνισμού που η ίδια η Κυβέρνηση ψήφισε στον νόμο περί κτηνο-τροφίας.

Επιπλέον, δημιουργεί ερωτηματικά για το αν το κόστος ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θα καλυφτεί από τα 18,5 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό ή αναμένεται και νέα αφαίμαξη τους.

Ο ΣΥΝ θεωρεί επείγουσα ανάγκη την εφαρμογή ενός αξιόπιστου, διαφανούς και λειτουργικού ΟΣΔΕ κοινωνικά και δημόσια ελεγχόμενου, όχι μόνο απλά  ως μηχανισμού διανομής  επιδοτήσεων,  αλλά σαν βασικού  εργαλείου άσκησης αγροτικής πολιτικής προς όφελος των συμφερόντων των αγροτών.

Οι προτάσεις που έχει επεξεργαστεί ως θεσμικός Σύμβουλος της Πολιτείας το ΓΕΩΤΕΕ, συμβάλλουν ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση ».

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής