Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/01/2005

Σύνοδος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνόδου της ΚΠΕ

Ολοκληρώθηκαν σήμερα 23/1/05 οι εργασίες της συνόδου της ΚΠΕ του Συνασπισμού στον Πολυχώρο «Αθηναϊς».
Η ΚΠΕ του ΣΥΝ ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας που παρουσίασε ο Ν.Χουντής η οποία αφορούσε τις πολιτικές προτεραιότητες και τον προγραμματισμό του κόμματος για το επόμενο τρίμηνο.

Βασικές προτεραιότητες σύμφωνα με την εισήγηση είναι:

Εξ άλλου η ΚΠΕ του ΣΥΝ, μετά από σχετική εισήγηση του Προέδρου του κόμματος Αλέκου Αλαβάνου, εκ μέρους της πλειοψηφίας της Πολιτικής Γραμματείας, και με ψήφους 61 υπέρ, αποφάσισε τη μη υπερψήφιση της πρότασης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τον Κ.Παπούλια στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την έκφραση αυτής της απόφασης με τον πιο έντονο τρόπο, επειδή η πρόταση αυτή αποτελεί προϊόν και έκφραση του συναινετικού δικομματισμού.

Στη σχετική ψηφοφορία 27 μέλη της ΚΠΕ ψήφισαν να υπάρξει πρόταση υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης υπήρξαν 4 λευκά.

Η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας που ενεκρίθη από την ΚΠΕ, έγινε μετά από σχετική διαβούλευση με τις άλλες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και θα αποτελέσει την πρόταση του ΣΥΝ προς την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που θα την εκφράσει στη Βουλή.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, στην εισήγησή του προς την ΚΠΕ σχετικά με το θέμα, τόνισε τα εξής:

Εμείς ως κόμμα έχουμε την άποψη ότι, σε σχέση με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Αριστερά μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει στη διαδικασία αυτή με υποψήφιο που θα στηρίζει. Όπως ξέρετε, σε προηγούμενες εκλογές Προέδρου της Δημοκρατίας, και εμείς αλλά και άλλα κόμματα της Αριστεράς, είχαμε προτείνει υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι σημερινές εκλογές γίνονται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, όπου στη συνείδηση της κοινής γνώμης είχε διαμορφωθεί υποψηφιότητα από το χώρο της Αριστεράς. Έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία, έγινε μια επαφή με τους εταίρους μας στο ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν επανειλημμένες συζητήσεις με τον πρώην Πρόεδρο του κόμματος, τα έλαβε όλα αυτά υπ� όψιν της η Πολιτική Γραμματεία, και η πρόταση που κατά πλειοψηφία υιοθετήθηκε, είναι ότι στις συγκεκριμένες συνθήκες, παίρνοντας υπ� όψιν όλα αυτά που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, η τοποθέτησή μας θα πρέπει να είναι η μη υπερψήφιση του υποψηφίου που προτείνεται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μέσα στα πλαίσια μιας δικομματικής συνεννόησης, την οποία εμείς πληροφορηθήκαμε τελειώνοντας το Συνέδριο, και μάλιστα από τα ραδιόφωνα. Η θέση μας λοιπόν, θα πρέπει να είναι να αρνηθούμε την ψήφο στην υποψηφιότητα Παπούλια κι ότι στις συγκεκριμένες συνθήκες, δεν έχει ουσιαστικό νόημα να υπάρξει μια νέα πρόταση από την πλευρά της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το αγροτικό ζήτημα ο Αλέκος Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

Επαναλαμβάνουμε ως ΣΥΝ, ότι εμείς ζητάμε να υπάρξουν εθνικές κινήσεις για τις νόμιμα παραχθείσες ποσότητες που είναι έξω από το Κοινοτικό πλαφόν.

Δεύτερον, ζητάμε οι ποσότητες μέσα στο Κοινοτικό πλαφόν να εκκαθαριστούν από στοιχεία «αέρα», «μαϊμού», προκειμένου να υπάρξει αύξηση της επιστροφής συνυπευθυνότητας προς τους αγρότες που καλλιέργησαν νόμιμα.

Τρίτο και σημαντικό είναι ότι, εν όψει του νέου ΚΠΣ, εν όψει του νέου Kοινοτικού Kανονισμού για το βαμβάκι από το 2006, ζητάμε να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για τις αναδιαρθρώσεις στον τομέα της γεωργίας, ειδικά στο χώρο των βαμβακοκαλλιεργειών αλλά και γενικότερα η οποία θα συνδυαστεί με τη συνολική πολιτική για την ανάπτυξη της υπαίθρου, με την αναβάθμιση του ρόλου των συνεταιρισμών, με την αξιοποίηση των ομάδων παραγωγών και με τις ισχυρές περιβαλλοντικές διαστάσεις που πρέπει να έχει αυτή η πολιτική.

Και τέταρτον εκφράζουμε για άλλη μια φορά την αντίθεσή μας με τις πολιτικές διάσπασης που έχει ακολουθηθεί από άλλα κόμματα των αγροτών ανάλογα με κομματικές προελεύσεις, ή ανάλογα με τις περιφέρειες και τις ιδιορρυθμίες που υπάρχουν σε κάθε περιφέρεια και καλούμε σε μια μεγάλη πρωτοβουλία για την επανένωση του αγροτικού κινήματος ξεκινώντας από τους πρωτοβάθμιους συλλόγους.

To Γραφείο Τύπου