Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/03/2009

Τοποθέτηση της Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου (ενημέρωση του Υπουργού κ.Χατζηγάκη και Προέδρου του ΕΛΓΑ κ.Κατσαρού)

(από τα πρακτικά της βουλής)

Προς τον κ.Χατζηγάκη Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Θα καταγγείλω και εγώ από τη μεριά του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς την παρεμπόδιση των κτηνοτρόφων, κύριε υπουργέ, που ήμασταν μαζί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων στο να κάνουν μια ειρηνική πορεία και να έλθουν στη Βουλή να αποδώσουν ψήφισμα στα κόμματα και στο πρόεδρο της Βουλής.

 Είναι απαράδεκτο, το να μην επιτρέπετε σε ένα αυτοκίνητο με γάλατα επάνω, να έρθει, όπως θυμόμαστε ότι ήρθαν οι αγρότες στο λιμάνι του Πειραιά και τότε είχατε πει ότι απαγορεύονται τα μηχανήματα, οι γεωργικοί ελκυστήρες να μπαίνουν στην πόλη των Αθηνών όχι τα αυτοκίνητα.

Εδώ και δέκα λεπτά βέβαια τους έχουν ανοίξει και έρχονται προς τη Βουλή.

Τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, είναι συσσωρευμένα και εσείς είπατε κύριε Υπουργέ ότι είναι «υπερβολικό» να λέμε και να μιλάμε για τη κατάρρευση του αγροτικού εισοδήματος.

Να δούμε, ποιο είναι και που στηρίζεται το αγροτικό εισόδημα και πως διασφαλίζεται από τη πλευρά της Κυβέρνησης και αν έχουν άδικο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που τους έχετε βάλει και σε μια άλλη διαδικασία, ο ένας να μιλάει κατά του άλλου.

 Εξαγγείλατε ένα πακέτο στήριξης των 500.000.000 ευρώ για τους αγρότες ενώ εξαιρέσατε τους κτηνοτρόφους.

 Πέρυσι κάτι άλλο είχατε κάνει με το De Minimis όπως είχατε πει στο Υπουργείο όταν σας είχαμε επισκεφτεί με το πρόεδρό μας Αλέκο Αλαβάνο.

 Αλλά πιο μπροστά από σας το Δεκέμβριο είχαμε επισκεφτεί με αγρότες τον Υπουργό το κύριο Κοντό που είναι εδώ μαζί μας.

Τότε ο κύριος Σκιαδάς είχε πει για το De Minimis ότι είχε δοθεί ως πακέτο προς τους κτηνοτρόφους και τότε φώναζαν οι αγρότες.

Αν είναι δυνατόν, να μη βλέπει η Κυβέρνηση ενιαία το πρόβλημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. 

Δύο παραγωγικοί κλάδοι της χώρας μας, που έχουν δώσει τόσα πολλά στην οικονομία εδώ και πάρα πολλά χρόνια να τους έχετε σε μια αντιπαλότητα.

Αυτό δεν επιτρέπεται κύριε Υπουργέ.

Μιλήσατε για τη συνεννόηση και το διάλογο με τους παραγωγούς.

 Μπορεί να έχουν γίνει άπειρες συναντήσεις.

Τα αποτελέσματα αυτών μας ενδιαφέρουν γιατί πρέπει πάντα να αναφερόμαστε στα αποτελέσματα και αυτά να αποδεικνύουν τη λύση ή τη διόγκωση των προβλημάτων.

 Διότι κάθε μέρα διογκώνονται από την υπερχρέωση των ανθρώπων, που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και έχουν πάει είτε στην αγροτική τράπεζα είτε στις άλλες για να πάρουν τα καταναλωτικά δάνεια. Βέβαια, εμείς συζητάμε αυτές τις μέρες στην ολομέλεια για τις εισπρακτικές εταιρίες, «ενημερωτικές» όπως τις λέτε και αντί να στηρίζουμε τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους στηρίζουμε τις τράπεζες και τις εισπρακτικές των τραπεζών για να μαζεύουνε τα χρήματα πάλι οι τράπεζες. Εκεί που δώσατε τα 28 δις.

 Εμείς αυτό που ζητάμε δεν είναι μόνο τα άμεσα μέτρα αλλά και τα μακροπρόθεσμα.

Τελειώνουν οι επιδοτήσεις με την επιδοματική πολιτική μέχρι το 2013.

Από εκεί και πέρα τι θα γίνει; Υπάρχουν τα μακροπρόθεσμα εκείνα μέτρα;

 Θα μου πείτε δεν έχουμε τα άμεσα πώς θα έχουμε τα μακροπρόθεσμα;

 Ποια είναι η στόχευσή σας; Θέλετε αγρότες και κτηνοτρόφους στην χώρα μας;

Να το πείτε καθαρά. Και αν δεν τους θέλετε ως παραγωγικούς κλάδους δώστε τους τη δυνατότητα να κάνουν κάτι άλλο. Τώρα το τι θα είναι αυτό θα μας το πείτε εσείς αφού δεν θέλετε τη στήριξη αυτών των κλάδων.

Συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών λειτούργησαν και επί ΠΑΣΟΚ και επί Ν.Δ. ειδικά την προηγούμενη εικοσαετία με ένα απίστευτο τρόπο.                             

Υπήρχαν κάποιοι, που είχαν βάλει πολύ βαθειά το χέρι τους στους συνεταιρισμούς,  όπου πήραν χρήματα και τα έβαλαν στη δική τους τσέπη. Αυτά είναι γνωστά.

Σήμερα, τι γίνεται με τους συνεταιρισμούς;

Υπάρχουν σχέδια βελτίωσης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους;

 Όλα είναι στον «αέρα», και οι συνεταιρισμοί είναι  καταχρεωμένοι.

Όσον αφορά στο κόστος παραγωγής δεν ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε και πού να τελειώσουμε.

Βρισκόμαστε πριν από το Πάσχα και υπάρχει αυτή η ιστορία με τις παράνομες ελληνοποιήσεις, που θα ξαναγίνουν, διότι η εποπτεία της αγοράς δεν έχει εκείνη τη δυνατότητα ή δεν θέλει να σταματήσει τις παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων,  που θα περάσουν στη χώρα μας.

Βέβαια, γνωρίζετε, επίσης ότι ελλοχεύουν οι κίνδυνοι διαφόρων ασθενειών, όπως είχαμε πέρυσι το μελιταίο πυρετό στη Θάσο, που μεταφέρθηκε από ζώα που ήρθαν από γειτονικές χώρες και δεν ήταν εμβολιασμένα.

Επίσης, έχουμε παράνομες εισαγωγές γάλακτος, οι οποίες αναμιγνύονται με δικά μας γάλατα και στο τέλος, λένε ότι τα ελληνικά γάλατα έχουν προβλήματα αφλατοξίνης Μ1 κ.α.. Έχουμε το μεγάλο θέμα των κτηνοτρόφων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που σταμάτησε μία από τις τρεις εταιρείες να παίρνει το γάλα και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση. Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι;

Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, κύριε Χατζηγάκη, και εσείς είστε σε απόγνωση, αλλά είστε Υπουργός και θα πρέπει να δώσετε τις απαντήσεις.

Δώσατε ένα επίδομα θέρμανσης στους συνταξιούχους του ΕΛΓΑ. Γιατί, όμως, εξαιρείτε τους συνταξιούχους που παίρνουν πρόωρη συνταξιοδότηση;

Τελικά, υπάρχει μια τεράστια απόσταση μεταξύ  της τιμής που δίνει ο παραγωγός το προϊόν του και της τιμής που αγοράζει ο τελικός καταναλωτής.

Τι θα γίνει με αυτήν την τεράστια ψαλίδα, τους μεσάζοντες και τα καρτέλ; Έχετε τη διάθεση να τα κτυπήσετε;

Όσον αφορά στον ΕΛΓΑ –είναι εδώ και ο Πρόεδρος- θα αναφερθώ στη συνέχεια. Όμως, δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτές τις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις. Εντάξτε τες στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, για να μην χρειάζεται κάθε φορά, ως Υπουργός, να εκδίδετε υπουργική απόφαση κατ’ εξαίρεση και ανάλογα στην περίπτωση. Διότι και εγώ γνωρίζω ότι υπάρχουν αναγγελίες, στο διπλανό μου χωριό, στο Κάτω Σχολάρι, για αμπελουργούς, βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις από τον Μαϊο του 2008 –πάνω από 25% ζημιά- και ακόμη οι άνθρωποι είναι απλήρωτοι.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που θα πρέπει να μας τα απαντήσετε.

Υπάρχει ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο που υπηρετείτε, υπάρχει η ΚΑΠ, η οποία θα έπρεπε να αλλάξει και δεν υπάρχει το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα. Ξέρετε τι θα γίνει;

Η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που δεν θα παράγει και όλα θα είναι εισαγόμενα. Δεν γνωρίζω, όμως, ποιός θα τα αγοράζει με αυτήν την ανεργία που έχουμε. Νομίζω ότι βρισκόμαστε λίγο πριν τον γκρεμό. Το θέμα είναι πάρα πολύ μεγάλο και θέλει να το βλέπουμε όλοι με μια σοβαρότητα.

Προς τον κ. Κατσαρό πρόεδρο του ΕΛΓΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, με τις κλιματικές αλλαγές, αλλάζουν τα δεδομένα και έχουμε πολλές προσβολές, ειδικά στα οπωροφόρα δέντρα που «ξεγελιούνται» και ανθίζουν πρόωρα. Όλα αυτά φέρνουν πολλά προβλήματα στην παραγωγή και στους αγρότες. Η ακαρπία δεν θα πρέπει να είναι με υπουργική απόφαση, αλλά να είναι μέσα στον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α.. 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ (Πρόεδρος του Οργανισμού ΕΛ.Γ.Α.): Σας είπαμε ότι τροποποιούμε τον Κανονισμό.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Χαίρομαι πάρα πολύ. Δεν το άκουσα, γιατί έλειψα στην Ολομέλεια, αλλά να είναι άμεσο αυτό, γιατί είναι πολύ σημαντικό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ (Πρόεδρος του Οργανισμού ΕΛ.Γ.Α.): Το «άμεσο» εξαρτάται και από τα χρήματα.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Εκεί θα φτάσω. Εμείς θεωρούμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα κονδύλιο, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να γίνει μια αναλογιστική μελέτη και να πούμε, την τελευταία 3ετία ή 5ετία, πόσες αποζημιώσεις είχαμε, κατά μέσο όρο και ένα κονδύλιο του προϋπολογισμού, εκτός από το 3% που πηγαίνει από τους αγρότες υπέρ του ΕΛ.Γ.Α., γιατί είναι ένας καταχρεωμένος οργανισμός, να πάει προς τον ΕΛ.Γ.Α.. Δεν νομίζω να έχετε καμία διαφωνία σε αυτό.

Από εκεί και πέρα, ο Οργανισμός ήταν καταχρεωμένος. Τώρα, χρεώνεται ακόμα περισσότερο με τη δανειοδότηση που παίρνει για το πακέτο στήριξης, «αποζημίωσης», όπως το ήθελε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Καλώς έκανε, από τη μια, προς τους αγρότες. Ψίχουλα, από την άλλη. Το θέμα είναι να δούμε και το μακροπρόθεσμο.

Είπατε κάτι στον κ. Τσιρώνη, που σας έθεσε το θέμα της Άρτας. Εγώ δεν γνωρίζω πόσα χρήματα πήρε η Άρτα. Ο κάθε νομός έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα δικά του καλλιεργήσιμα στρέμματα και την ανάλογη καλλιέργεια. Άρα, πρέπει να σταθμίσει κανείς όλες τις παραγωγές, ζωικές ή φυτικές, για να μπορέσει να πει αν κάποιοι πήραν παραπάνω ή όχι. Με τις υπουργικές αποφάσεις, κάποιοι νομοί, που είναι παρόμοιοι με κάποιους άλλους, σε στρέμματα, καλλιέργειες και προβλήματα, ξεφεύγουν πάρα πολύ. Ο ΕΛ.Γ.Α., όσο λειτουργεί σαν ένας κομματικός Οργανισμός, θα έχει αυτά τα προβλήματα. Μέσα στον Κανονισμό να ενταχθούν όλες οι αρρώστιες, είτε της φυτικής είτε της ζωικής παραγωγής, για να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα και να είναι αντικειμενικές όλες οι αποζημιώσεις.

Τέλος, οι αλιείς δεν είναι μέσα. Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να παίρνετε το 3%, που παίρνετε από τους αγρότες ή το ποσοστό που παίρνετε από τους κτηνοτρόφους. Πέρυσι, είχε ένα θέμα το φυτοπλαγκτόν στο Θρακικό Πέλαγος. Είχα πάει στην Κομοτηνή και συνάντησα τους παράκτιους αλιείς. Οι άνθρωποι είχαν δεμένα τα καΐκια τους για 3 μήνες. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους; Η αλιεία δεν είναι ένα κομμάτι που θα έπρεπε να έχει ενταχθεί στον ΕΛ.Γ.Α.; Δεν δικαιούνται αυτοί οι άνθρωποι αποζημίωση; Είναι στον ΟΓΑ, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛ.Γ.Α..

Και σε αυτά θα ήθελα να μου απαντήσετε.