Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/04/2009

Συζήτηση της ερώτησης Αλ.Αλαβάνου για τους δασοπυροσβεστες

Στην επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων των συμβασιούχων πυροσβεστών,  απάντησε ο ΑναπληρωτήςΥπουργός  κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Στην παρέμβασή του ο Αλέκος Αλαβάνος είπε:

«Πριν από λίγες μέρες ήμουνα στην κινητοποίηση των δασοπυροσβεστών και ήταν χιλιάδες κόσμος από όλη την Ελλάδα. Από ένα κλάδο, ο οποίος έχει μια πολύ σημαντική ευθύνη για όλη την πατρίδα μας, για τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου αλλά και όσων ζουν μέσα και γύρω στα δάση και που έχει δώσει ένα πολύ βαρύ τίμημα. Υπάρχουν δεκάδες νεκροί από ανθρώπους που χωρίς καν να έχουν τον αναγκαίο εξοπλισμό δίνουν αυτή τη μάχη και ποια είναι η αντιμετώπιση από τη Ν.Δ. Κοροϊδία κ. Υπουργέ.  Και φοβάμαι ότι στο σήριαλ αυτής της κοροϊδείας συμμετέχετε και εσείς σήμερα.

10.9.2007 Βύρων Πολύδωρας, «με τη νέα εντολή του λαού η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα ολοκληρώσει τη δίμηνη σύμβαση εργασίας των πυροσβεστών, θα τουν ανατεθούν πυροσβεστικά καθήκοντα και για το υπόλοιπο τετράμηνο».

23.8.2008 ο Υπουργός κ. Παυλόπουλος: «έχουμε δρομολογήσει τις προϋποθέσεις οι άνθρωποι αυτοί να ενταχθούν σταδιακά με το ίδιο καθεστώς στο Πυροσβεστικό Σώμα».  Πριν από λίγο καιρό, ο κ. Παυλόπουλος πάλι, στο Προεδρείο της Ομοσπονδίας από 1.4.2009, δεν ξέρω αν επέλεξε την Πρωταπριλιά σκόπιμα, δεν το πιστεύω, θα πιάσουν δουλειά ως μόνιμοι και τώρα ακούμε ότι το 2009 δεν θα γίνει  τίποτα . Επομένως αντί για επίδομα ανεργίας  να παίρνουν ένα επίδομα κατάρτισης ή δεν ξέρω πιο άλλο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι λάθος αυτό που λέτε ότι το κάνετε για λόγους οικονομίας, είναι πολύ μεγάλο λάθος. Διότι, αν δεν κάνω λάθος, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε  ότι θα προσλάβει 2000 αστυνομικούς, 2000 αγροφύλακες και 600 καινούργιους μόνιμους πυροσβέστες. Όμως με τα χρήματα αυτά ακριβώς που θα δώσει, εφόσον δώσει για 600 μόνιμους πυροσβέστες  θα μπορούσε να κάνει μόνιμους πυροσβέστες 2000, από τους δασοπυροσβέστες, παίρνοντας υπόψη ότι ήδη καλύπτονται  αυτοί και με τις αμοιβές τους αυτό το οκτάμηνο και με το επίδομα ανεργείας , τα οποία δίνονται  αυτά τα κονδύλια. Γιατί επομένως, 600 πυροσβέστες καινούργιους, γιατί πελατειακή πολιτική, γιατί σʼ ένα σώμα εργαζομένων που έχουν και ειδίκευση και γνώση και αγάπη για το χώρο και έχουν χύσει αίμα δεν παίρνουμε 2000 ως ένα πρώτο βήμα;

Πριν τελειώσω θέλω να πω ότι δεν γίνεται μόνο αυτό. Θέλω να καταγγείλλω στη Βουλή το γεγονός ότι μετά την  Hellenic steel μια ιδιωτική εταιρία η οποία πηγαίνει στοv οργανισμό μεσολάβησης της Διαιτησίας ενάντια στη Συλλογική Σύμβαση, βλέπετε το πρωτοφανές: δημόσιος φορέας, δηλαδή η Πυροσβεστική Υπηρεσία, να καταγγέλει στις 23 Μαρτίου του 2009 με παρέμβαση του Αρχηγού κ. Κοντοκώστα, τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία εξακολουθεί να ισχύει, υπεγράφη το Μάρτη του 2008 και συνεχίζει να ισχύει για τους πυροσβέστες. Για πρώτη φορά φορέας του δημοσίου να στρέφεται και ενάντια στο νόμο 1876 και στο νόμο 1264 που αποβλέπουν στην αυτονομία και τη δράση των ομοσπονδιών. Και ενώ λέτε αυτά, σε μια εποχή που πρέπει να αναβαθμίσετε το προσωπικό, το οποίο έχει σχέση με την ασφάλεια της χώρας μας έρχεται και γίνεται καταγγελία για να αλλάξουν οι όροι  σχετικά με την άδεια άνευ αποδοχών, με τις μεταθέσεις, με τα δελτία ταυτότητας, με το ωράριο εργασίας. Θέλω μια απάντηση σʼ όλα αυτά και τα καλύπτει το Υπουργείο.

Τέλος, περιμένω μια απάντηση στο ερώτημα που καίει τους πυροσβέστες, «πότε»,»πόσοι»,  «πού», αν θα πάνε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλιώς φοβάμαι ότι η διακωμώδηση συνεχίζεται. Καταθέτω στα πρακτικά το σχετικό έγγραφο.»