Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/06/2006

Ο ΣΥΝ καταγγέλλει την ρατσιστική αντιμετώπιση των ξένων μικροπωλητών

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του σωματείου ξένων μικροπωλητών στην Ελλάδα.

Μετά τη συνάντηση ο ΣΥΝ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ο ΣΥΝ καταγγέλλει την απαράδεκτη και ρατσιστική απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία αυθαίρετα εξαιρούνται οι ξένοι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας από το δικαίωμα απόκτησης άδειας επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών. Υπογραμμίζουμε ότι η ρατσιστική αυτή διάκριση γίνεται διπλά απαράδεκτη από το γεγονός ότι οι ξένοι μικροπωλητές (περίπου 100) έχουν όλες τις άλλες προϋποθέσεις, που προβλέπει ο νόμος, για την απόκτηση τέτοιας άδειας, ενώ κατείχαν μέχρι την 30/6/2005 άδεια άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου από δήμους και Κοινότητες στις παρυφές των λαϊκών αγορών.

Ο ΣΥΝ στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ξένων μικροπωλητών και καλεί το Υπουργείο Ανάπτυξης να ακυρώσει την παραπάνω απόφαση που προσβάλλει τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας και πετάει κυριολεκτικά στο δρόμο δεκάδες οικογένειες νόμιμων μεταναστών που ζουν και εργάζονται επί πολλά χρόνια στην Ελλάδα.

Θεωρούμε αδιανόητο η ελληνική κυβέρνηση να απορρίπτει στα λόγια το κλίμα ξενοφοβίας και τον ρατσισμό, ενώ τα επιβάλλει στην πράξη, με συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διατάξεις.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου