Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/04/2009

Ανακοίνωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ

Μετά την λήξη των εργασιών της ΚΠΕ του ΣΥΝ η Ανανεωτική Πτέρυγα εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση

Στις ευρωεκλογές  του Ιουνίου αυτό  που κυρίως θα κριθεί -μαζί με τα σοβαρά προβλήματα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και τις αντίστοιχες προτάσεις διεξόδου - είναι η πολιτική και οι προτάσεις των πολιτικών κομμάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την προοπτική της.

Η Ανανεωτική αριστερά και ο ΣΥΝ, από την ίδρυσή του, θεωρούν τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. μια θετική και γόνιμη επιλογή και υποστηρίζουν σταθερά τη διαδικασία πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της Ε.Ε.,  σαν αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής τους.

Η πλειοψηφία του ΣΥΝ, δυστυχώς, ενέκρινε ένα κείμενο -το πολιτικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές- που συνιστά, επί της ουσίας, διαφορετικό προσανατολισμό από πάγιες θέσεις του κόμματος, εγκεκριμένες από όλα τα συνέδριά του, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατου Διαρκούς Συνεδρίου για το πρόγραμμά του.

Στο κείμενο του πολιτικού πλαισίου, ο διάχυτος ευρωσκεπτικισμός, η υποτίμηση της ανάγκης για θεσμική συγκρότηση της ΕΕ και η εξαφάνιση των στόχων της πολιτικής ενοποίησης και της θέσπισης ευρωσυντάγματος επιβεβαιώνουν αυτή την αλλαγή προσανατολισμού.

Επιπλέον, η τοποθέτηση στην-προοριζόμενη για συμμαχική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ- 2η εκλόγιμη θέση του ευρωψηφοδελτίου εκπροσώπου της Κ.Ο.Ε., με την σύμφωνη γνώμη του ΣΥΝ, διαμορφώνει την εικόνα ενός εκλογικού σχηματισμού  διαφορετικού απ΄ αυτόν που ο κόσμος της ανανεωτικής αριστεράς γνώρισε στο παρελθόν.

Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει σαφείς αντιευρωπαϊκές θέσεις, υποστηρίζει την αποχώρηση της Ελλάδας από την ΕΕ, την διάλυση της Ε.Ε. και προφανώς αδιαφορεί για τη θεσμική συγκρότηση και την πολιτική της ενοποίηση.

 Η διαμόρφωση του ψηφοδελτίου, μετά απ΄ αυτή την απόφαση, δυσχεραίνει την αποτελεσματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην επερχόμενη εκλογική μάχη και την αντιπαράθεση με ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια. Παράλληλα, λειτουργεί απωθητικά για κομμάτι ψηφοφόρων του ΣΥΝ, που στήριξε το κόμμα σε δύσκολες εποχές.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ  θα είναι παρούσα στην εκλογική μάχη διατηρώντας τη διαφωνία  της μ΄αυτές τις επιλογές.