Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/04/2009

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ σχετικά με το αίτημα του Αρχιεπισκόπου για υποχρεωτική διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ καλεί τον Υπουργό Παιδείας να απορρίψει το αίτημα του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου αναφορικά με την ανάγκη διατήρησης του υποχρεωτικού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Είναι λυπηρό που ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος, κάτω από την προφανή πίεση των σκληροπυρηνικών Ιεραρχών, επιστρέφει στην πεπατημένη οδό των σκοταδιστικών προσεγγίσεων.

Επισημαίνουμε ότι με πλήρη τεκμηρίωση ο Συνήγορος του Πολίτη έχει καταδείξει ότι ο αποκλεισμός των Ορθόδοξων Χριστιανών από το δικαίωμα απαλλαγής των παιδιών τους από το μάθημα των Θρησκευτικών παραβιάζει κατάφωρα την κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα και στις Διεθνείς Συμβάσεις ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης. Η Πολιτεία, συνεπώς, οφείλει να υιοθετήσει χωρίς καθυστέρηση την ερμηνευτική πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη καθώς και τις συναφείς θέσεις των συνδικαλιστικών φορέων της εκπαίδευσης και με νέα εγκύκλιο να άρει τις ασάφειες που έχουν προκληθεί στην πράξη γύρω από το ζήτημα.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι πάγια θέση μας, στα πλαίσια του άκρως απαραίτητου διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους, αποτελεί η αντικατάσταση του σημερινού κατηχητικού μαθήματος των Θρησκευτικών από ένα μάθημα Θρησκειολογίας που θα αντιμετωπίζει σε ισότιμη βάση όλες τις θεωρήσεις του θρησκευτικού φαινομένου και που θα έχει αμιγώς προαιρετικό χαρακτήρα (με δήλωση επιλογής και όχι με δήλωση απαλλαγής).

Τμήμα Δικαιωμάτων