Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/04/2009

Διαδικασία παράβασης κατά της Ελλάδας κίνησε η Κομισιόν εξαιτίας μη πλήρους συμμόρφωσης με την Οδηγία IPPC σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης

Απάντηση του Επιτρόπου Δήμα στον Δ.Παπαδημούλη

«Η Επιτροπή έχει ήδη κινήσει διαδικασία παράβασης κατά της Ελλάδας, λόγω του ότι δεν έχει επέλθει γίνει πρόοδος όσον αφορά την αδειοδότηση εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας IPPC σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης», απαντά ο Επίτροπος για το Περιβάλλον Στ. Δήμας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με νέα ερώτησή του επανήλθε στο ζήτημα της αδειοδότησης εργοστασίων εμποτισμού ξυλείας ζητώντας από την Επιτροπή να παράσχει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό μονάδων εμποτισμού ξυλείας που λειτουργούν στην Ελλάδα και τις εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων από εργοστάσια εμποτισμού ξυλείας στην Ελλάδα.

Ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, στην απάντησή του, αναφερόμενος στην εφαρμογή της Οδηγίας για τις εκπομπές διαλυτών, επισημαίνει ότι: «…Όσον αφορά την εφαρμογή της οδηγίας για τις εκπομπές διαλυτών, οι ελληνικές αρχές έχουν υποβάλει έκθεση που καλύπτει την περίοδο 2003-2004, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 παράγραφος 1 της ίδιας οδηγίας. Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα υπάρχουν 4 εγκαταστάσεις εμποτισμού ξυλείας οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις εκπομπές διαλυτών. Η συγκεκριμένη οδηγία δεν υποχρεώνει τα κράτη μέλη να συμπεριλαμβάνουν στην έκθεση εφαρμογής δεδομένα σχετικά με τις εκπομπές των αντίστοιχων εγκαταστάσεων.

Δεδομένου ότι η προθεσμία θέσης σε πλήρη εφαρμογή της οδηγίας για τις εκπομπές διαλυτών ήταν η 30ή Οκτωβρίου 2007, τα δεδομένα που περιέχονται στην πρώτη αυτή έκθεση εφαρμογής πρέπει να θεωρηθούν ως προκαταρκτικά.

Τα κράτη όφειλαν να διαβιβάσουν στην Επιτροπή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2008 έκθεση εφαρμογής της οδηγίας για τις εκπομπές διαλυτών κατά τα έτη 2005-2007. Η Επιτροπή δεν έχει ακόμη λάβει την έκθεση αυτή από τις ελληνικές αρχές και για τον λόγο αυτό εξετάζει επί του παρόντος τα μέτρα που είναι αναγκαίο να λάβει κατά της Ελλάδας, ώστε να διασφαλίσει την τήρηση των προβλεπόμενων από την οδηγία διατάξεων υποβολής εκθέσεων.

Ο Επίτροπος στην απάντησή του, επανήλθε στο ζήτημα εργοστασίου εμποτισμού ξύλου που λειτουργεί στην Δράμα, που είχε θίξει στην προηγούμενη ερώτησή του ο ευρωβουλευτής, τονίζοντας  ότι «… η Επιτροπή ήρθε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τα συγκεκριμένα ζητήματα που τέθηκαν. Οι ελληνικές αρχές παρείχαν πληροφορίες-σχετικά με την υπόψη εγκατάσταση. Λαμβανομένων υπόψη αυτών των πληροφοριών, είναι σαφές ότι η άδεια που χορηγήθηκε το 2005 δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της οδηγίας IPPC. Εξάλλου, η Επιτροπή έχει ήδη κινήσει διαδικασία παράβασης κατά της Ελλάδας, λόγω του ότι δεν έχει επέλθει γίνει πρόοδος όσον αφορά την αδειοδότηση εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας IPPC. Η Επιτροπή θα παραμείνει σε επαφή με τις ελληνικές, αρχές προκειμένου να ελέγχει την συμμόρφωσή της προς τις διατάξεις της οδηγίας.»

To Γραφείο Τύπου