Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/03/2009

Χωρίς ενημέρωση και προσανατολισμό οι αγρότες Κεντρικής Μακεδονίας

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομίας και Οικονομικών, Μακεδονίας & Θράκης

Την ανάγκη ενός συνολικού εθνικού σχεδιασμού για τη στήριξη αλλά και τη ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας έχουμε επισημάνει κατʼ επανάληψη. Η ανάγκη αυτή έγινε ιδιαίτερα φανερή κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών οι οποίοι αγωνιούν πλέον για το μέλλον τους.

Από τα τέλη του 2005 είχαν προκηρυχθεί μελέτες αναδιάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής οι οποίες εκπονήθηκαν για να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα των αγροτών. Παρουσιάστηκαν στα τέλη του 2007 ανά περιφέρεια, ενώ το κόστος τους ανήλθε σε περίπου δύο εκατομμύρια ?.

Οι μελέτες αυτές αποδείχτηκαν ένα μεγάλο

«φιάσκο» αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί, ενώ χάθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω του Γʼ ΚΠΣ  που δαπανήθηκαν για τη σύνταξη τους.

Συγκεκριμένα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η σχετική μελέτη κόστισε περίπου 250.000 ?. Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουμε η μελέτη περιλάμβανε προτάσεις για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών ανάλογα με την περιοχή, καθώς και προτάσεις για αγροτικές δραστηριότητες, όπως λαχανοκομία και κτηνοτροφία.

Οι μελέτες αυτές, βάσει των οποίων θα μπορούσε να γίνει ένας εθνικός σχεδιασμός αγροτικής ανάπτυξης έμειναν στα συρτάρια του Υπουργείου και δεν βρήκαν καμία εφαρμογή στο επίπεδο του προσανατολισμού και της ενημέρωσης των αγροτών.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

-    Πού βρίσκονται οι μελέτες, αν έχουν ολοκληρωθεί και σε ποιο βαθμό μπορούν να αξιοποιηθούν σήμερα.

-    Εάν απαιτείται ο εμπλουτισμός και η επικαιροποίησή τους προτίθενται να προχωρήσουν στην άμεση βελτίωση και εφαρμογή τους για την  αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής  και την αναζωογόνηση της υπαίθρου.

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου