Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/03/2009

Ανεξέλεγκτη η διάθεση υπολειμμάτων μεταλλείων στη Χαλκιδική.

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών, Μακεδονίας & Θράκης

Στο Δήμο  Σταγίρων Ακάνθου και στην ευρύτερη περιοχή της Β. Χαλκιδικής  ( Δήμοι Παναγίας και Αρναίας)  χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό υλικά τα οποία υπολείπονται από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες και τις εξορύξεις της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» (πρώην μεταλλεία Κασσάνδρας).

Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται είτε σαν  αδρανή για υπόστρωμα στην οδοποιία όπως στο δρόμο Ιερισσού – Ξηροποτάμου, είτε  για την στρώση δασικών δρόμων και κατά πληροφορίες διατίθενται σε επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών και σε επιχειρήσεις παρασκευής έτοιμου σκυροδέματος.

Στα υλικά αυτά, που είναι γνωστά και με την ονομασία ¨στείρα¨, εντοπίζονται σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις σιδήρου, αρσενικού, μολύβδου, ψευδαργύρου, καδμίου, θείου και θειϊκών και για το λόγο αυτό εδώ και δεκαετίες φυλάσσονταν  περιορισμένα στον τόπο εξόρυξης.

Τον τελευταίο καιρό όμως χρησιμοποιούνται χωρίς να έχει  ελεγχθεί  η επικινδυνότητα αυτών των υλικών. Οι συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στον μέλλον από την αλόγιστη διασπορά τους, έχει προκαλέσει  την ανησυχία των κατοίκων η οποία εκφράστηκε και με  ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σταγίρων - Ακάνθου.

Επειδή  πρέπει να εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ο Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών εργασιών,

Επειδή η ανεξέλεγκτη διάθεση των ρυπογόνων υπολειμμάτων των εξορυκτικών διαδικασιών των λατομείων προκαλεί μόνιμη επιβάρυνση στο περιβάλλον και έχει αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

Ποια μέτρα θα λάβουν ώστε:

- Nα σταματήσει η διάθεση  των υπολειμμάτων από μεταλλευτικές δραστηριότητες στο περιβάλλον;

- Nα γίνει η αποκατάσταση των βλαβών που προκλήθηκαν στο περιβάλλον  στην  περιοχή της Β. Χαλκιδικής από τη μέχρι τώρα χρήση των υλικών εξόρυξης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός»;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου