Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/04/2009

Τοποθέτηση της Αυγής Θεοδόση στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων.

Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι να έχετε πολλές και καλές  αυγές στην ζωή σας. Σας εύχομαι να είστε καλά να ζήσετε πάρα πολλά χρόνια, με υγεία. Να τους εκδικηθείτε. Να εξαντλήσετε την σύνταξη σας, σε ανταπόδοση της εργασίας τόσων ετών εργασίας, αλλά και των εισφορών σας που έχετε καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια.

 Με μεγάλη χαρά δέχθηκα να εκπροσωπήσω τον ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριό σας σήμερα.

Χαίρομαι διότι είμαι σε μια ομοσπονδία η οποία δεν είναι εν ενεργεία υπάλληλοι, οι οποίοι υποχρεώνονται εκ των πραγμάτων να δρουν και να διεκδικούν. Βρίσκομαι σε μία ομοσπονδία η οποία δεν το βάζει κάτω, διεκδικεί κοινωνικό κράτος και αξιοπρεπή διαβίωση. Διεκδικείτε τα αυτονόητα. Εκείνα τα οποία είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να παρέχει.

Με τις διεκδικήσεις σας συμφωνούμε απολύτως. Είναι διεκδικήσεις πού συμβάλλουν στην αξιοπρεπή διαβίωση σας, μετά από μόχθο 30-35 και 40 ετών εργασίας στο Δημόσιο, και που θα πρέπει να πούμε ότι ως εργαζόμενοι οι Δημόσιοι υπάλληλοι ήταν και είναι παρεξηγημένοι. παρεξηγημένοι διότι θεωρούν ότι είναι ευνοημένοι οι δημόσιοι λόγω της μονιμότητας.

Πρέπει όμως κάποτε να εκτιμάται και η προσφορά των εργαζομένων καθώς και οι συνθήκες με τις οποίες εργάζονται και φαντάζομαι ότι και εσείς στην καριέρα σας θα έχετε πολλές φορές αισθανθεί πάνω από το κεφάλι σας, την κάθε κυβέρνηση, να σας επιβάλλει  να εκτελέσετε εργασία η οποία εξυπηρετούσε την πελατειακή λογική και τον κομματικό κράτος. Πιστεύω ότι πολλές φορές θα έχει καταπιεστεί η προσωπικότητά σας.

Σας μεταφέρω στο συνέδριο σας τις ευχές του προέδρου του Συνασπισμού, του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πολύ θα ήθελε να παρευρεθεί αλλά δυστυχώς, βρίσκεται εκτός Αθηνών.

Το συνέδριο σας αγαπητές φίλες και φίλοι γίνεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή. Όλοι μιλάνε για κρίση και υπάρχει κρίση. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει ότι η εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική θα είχε  αυτά τα αποτελέσματα. Οι κυβερνώντες μας κατηγορούσαν ότι κινδυνολογούμε και ότι είμαστε κρατιστές.

Προσπαθούσανε να μας πείσουν ότι όσο περισσότερο αναπτύσσεται η  ελεύθερη αγορά τόσο καλύτερα θα είναι για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αφήσανε ανεξέλεγκτες τις τράπεζες, ξεπουλήσανε - εκποιήσανε τις ΔΕΚΟ και  αποδομήσανε το κοινωνικό κράτος.

Εμείς πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε εμμονές με τον κρατισμό. Θεωρούμε όμως ότι στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις στον τομέα των επικοινωνιών, των αερομεταφορών, της ενέργειας, της υγείας κ.τ.λ,θα πρέπει να είναι υπό κρατικό έλεγχο.Καθώς επίσης και η εθνική-αγροτική τράπεζα, το ταχυδρομικό ταμιευτήριο και το ΤΕΜΠΕ ως ειδικού σκοπού τράπεζα. Χρειάζεται ενισχυμένο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων.

Εμείς πιστεύουμε ότι  την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αλλά αυτοί που την δημιουργησαν.

Απαιτείται ενίσχυση των μισθωτών,των συνταξιούχων για να κινηθεί η αγορά.  Πραγματική ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Είναι ανάγκη να υπάρξει ανατροπή της εφαρμοζόμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής .οχι φτιασιδώματα .Το λίγο καλλίτερο, λίγο περισσότερο δεν είναι λύση.

Πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή στην δομή της κοινωνίας, στην οικονομία, στην πολιτική των αμοιβών, στην λειτουργία του κράτους, στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ακουσα πριν από λίγο ότι θα πρέπει να υπάρχει ελάχιστη σύνταξη 400 ευρώ.Αλήθεια πως μπορεί να ζήσει κάποιος με 400 ευρώ, όταν το όριο φτώχειας για οικογένεια δύο ατόμων είναι τα 1.500 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας σας ήταν γλαφυρότατος στην εισήγηση του. Οι θέσεις αυτές μας καλύπτουν ως κόμμα και θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι οι βουλευτές μας εχουν καταθέσει ερωτήσεις στην βουλή για το ταμείο πρόνοιας,(ΤΠΔΥ) καθώς και του οργανισμού περίθαλψης (ΟΠΑΔ).Εμείς είμαστε απολύτως κατηγορηματικοί το έλλειμμα των ταμείων να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η δεινή κατάσταση στα ταμεία δημιουργήθηκε από τις εφαροζόμενες πολιτικές των κυβερνήσεων και των δύο κομμάτων. Ατοκες οι καταθέσεις των ταμείων από το 1950 μέχρι το 1984.τοποθέτηση των αποθεματικών των ταμείων σε χρηματιστηριακά προϊόντα, τοξικά ομόλογα. Επιδείνωσε την κατάσταση των ταμείων  ο θεσμός των συμβασιούχων και των stage .

Εμείς πιστεύουμε ότι τα αποθεματικά των ταμείων θα πρέπει να επενδύονται σε καταθέσεις με εγγυημένο το κεφάλαιο και εγγυημένη απόδοση. Διαφορετικά δεν είναι καθόλου διασφαλισμένα.

Τα προβλήματα όλων των εργαζομένων είναι παρα πολλά και διαρκώς επιδεινώνονται.

Απαιτείται η αλληλεγγύη  εργαζομένων και συνταξιούχων. Αλληλεγγύη των γενεών.Εμείς θεωρούμε ότι τα δικά σας προβλήματα πρέπει να είναι αντικείμενο και της ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωπος της οποίας βρίσκεται εδώ.

Να μην σας τρώω περισσότερο χρόνο .Συμφωνούμε με τις διεκδικήσεις σας, θα συνεχίσουμε να τις υποστηρίζουμε .Θα περιμένουμε τις αποφάσεις του συνεδρίου σας. Είμαστε στην διάθεσή σας για όποια βοήθεια χρειασθείτε.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

ΘΕΟΔΟΣΗ ΑΥΓΗ
Εκπρόσωπος ΣΥ.ΡΙΖ.Α