Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/01/2009

Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην εκπομπή ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ της ΝΕΤ [κείμενο και βίντεο]


δείτε το βίντεο
thumbnail


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΤ (Βασ. Λυριτζής- Δ.Οικονόμου)

Για τα πρόσφατα γεγονότα της Αθήνας

Η στάση μας για τα πρόσφατα γεγονότα της Αθήνας είναι μια στάση η οποία θα κριθεί ιστορικά και θα είναι σημείο αναφοράς για τους νέους ανθρώπους που μαζικά αρχίζουν να εντάσσονται στην κοινή δράση και στους μαζικούς αγώνες και την αριστερά όλα τα επόμενα χρόνια. Και η στάση μας και το αν κάναμε λάθος ή όχι δεν θα κριθεί από αυτούς οι οποίοι επιχειρούν να σταθεροποιήσουν και να κρατήσουν σταθερό ένα ερείπιο, που είναι το πολιτικό σκηνικό και η πολιτική ζωή του τόπου. Θα κριθεί απ΄ αυτούς οι οποίοι θα συμβάλουν το επόμενο διάστημα στη διαδικασία της ανατροπής αυτού του σκηνικού.

Για το πρόγραμμα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ

Έχετε μεγάλο πρόβλημα με το δικό μας πρόγραμμα γιατί αργήσαμε τρεις μήνες, την ίδια στιγμή που δεν κάνετε κριτική στη Ν.Δ. που μας κυβερνάει χωρίς πρόγραμμα. Την στιγμή που δεν κάνετε κριτική στο ΠΑΣΟΚ  το οποίο δεν παίρνει θέση στα μεγάλα διακυβεύματα του τόπου και δεν έχει πρόγραμμα. Την στιγμή που θεωρείται ότι το ΚΚΕ είναι στο απυρόβλητο, διότι δεν υπάρχει λόγος να έχει πρόγραμμα.

Έχουμε λοιπόν μπροστά μας ένα διαρκές συνέδριο το οποίο θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα επεξεργασμένο, συγκροτημένο, το οποίο δίνει λύσεις θετικής διεξόδου από την κρίση, την μεγάλη κοινωνική και οικονομική κρίση.

Για το ΠΑΣΟΚ

Επειδή ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να μεταπείσουμε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τις θέσεις της, να τα δίνουμε όλα στους αμερικάνους και τη βάση της Σούδας, και να κάνουμε τα στραβά μάτια για να πάρουν πολεμικό υλικό από το Αστακό και να βομβαρδίσουν την Παλαιστίνη, επειδή επίσης θεωρούμε ότι είναι δύσκολο να τους μεταπείσουμε από τις εμμονές τους για το άρθρο 16, που θέλουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, τουλάχιστον ας τα βρίσκαμε στις θέσεις και τις προτάσεις τους για την οικολογία και το περιβάλλον. Τους καταθέσαμε συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων. Και δεν είδαμε να συγκρούεται. Γελοιοποιούνται το ένα μετά το άλλο κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα του Ελαιώνα όπου κάνουν τον βωβό και τον κινέζο. Δεν είδαμε να λένε τίποτα για το ζήτημα του χωρισμού εκκλησίας- κράτους. Δεν είδαμε να λένε τίποτα και να παίρνουν θέση σε μια σειρά από ζητήματα, όπως τα 28 δις, σε μια σειρά από ζητήματα -προσέξτε- που δεν διχάζουν την αριστερά με το ΠΑΣΟΚ, διχάζουν την ελληνική κοινωνία.

Άρα λοιπόν, όταν δεν υπάρχει ένα πράσινο φως ότι μπορούμε να τα βρούμε σε ζητήματα κομβικά, πώς μου λέτε ότι εμείς μπορούμε να συνδράμουμε σε μια προοπτική διακυβέρνησης, εάν δεν μπορούμε στοιχειωδώς να συνεννοηθούμε.

Για το θέμα του Ελαιώνα

-    Υπάρχει μια πρόσκληση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την υπόθεση του γηπέδου του Παναθηναϊκού… Πρέπει να διευκρινιστεί από την πλευρά σας ένα θέμα το οποίο έχει τεθεί για το γήπεδο, όχι για το εμπορικό κέντρο.. Γιατί έχετε καταψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο -λέει η άλλη πλευρά- συνολικά την ιστορία και για το γήπεδο και γιατί έχουν υπάρξει προσφυγές που αφορούν και στο γήπεδο..

Έχω ανεξάντλητη υπομονή σ΄ αυτό το ζήτημα, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο μια πολιτική δύναμη όταν έχει απέναντί της αντιπάλους που έχουν στη διάθεσή τους μέσα ενημέρωσης, αθλητικές εφημερίδες, δεν έχουν ένα βασικό πράγμα μόνο με το μέρος τους. Το δίκιο.

Πριν από ενάμιση μήνα περίπου, όταν αναδείχτηκε στην επικαιρότητα το ζήτημα αυτό, κάναμε μια συνέντευξη Τύπου σε κορυφαίο επίπεδο στη Βουλή και εξηγήσαμε -εγώ, ο κ. Αλαβάνος και ο κ. Κουβέλης- ότι η προσφυγή που κατατέθηκε από 131 πολίτες, τους οποίους την πατρότητα δεν διεκδικώ…

-    Υποκινούμενοι, λέει, από εσάς…

Δεν αρνηθήκαμε ποτέ ότι μερικούς απ΄ αυτούς ανήκουν, είναι στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι είναι στελέχη του ΚΚΕ, άλλοι είναι ανέντακτοι πολίτες. Ο Μ. Γλέζος, μεταξύ αυτών.. Ο κ. Παπουτσάκης, εκδότης του ΑΝΤΙ, ο οποίος μάχεται για τον Ελαιώνα από τη δεκαετία του ΄80.. Δεν διεκδικώ την πατρότητα, ούτε θέλω να πω ότι είναι άσχετοι…

Είπαμε ότι αυτή η προσφυγή που κατέθεσαν και αφορά στο εμπορικό κέντρο ουδόλως επηρεάζει την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού.  Πέσανε όλοι να μας φάνε. Είπαν ότι λέμε ψέματα, είπαν όταν είμαστε συκοφάντες και εξαπολύσανε μια απίστευτη πίεση σ΄ ένα συνταγματικό θεσμό που είναι το ΣτΕ, λέγοντας ότι, αν πάρετε άλλη απόφαση, καταστρέφεται.. έστειλε ο κ. Σουφλιάς και ο κ. Παπαθανασίου λέγοντάς τους ότι, αν πάρετε απόφαση αναστολής, καταστρέφετε την οικονομία και θα χαλάσει το Χρηματιστήριο. Βγαίνει ο κ. Κακλαμάνης και έλεγε, να γίνουν ποτάμι και να μας πνίξουν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, έβγαιναν οι υπεύθυνοι της ΠΑΕ και έλεγαν ότι, αν βγει αυτή η απόφαση, δεν υπάρχει plan B.. Και ξαφνικά, μετά από μια απόφαση η οποία ήταν κόλαφος -γιατί μας δικαίωσε πλήρως, διότι αναγράφει ρητά και κατηγορηματικά ότι η αναστολή εργασιών στο εμπορικό κέντρου ουδόλως επηρεάζει τη διπλή ανάπλαση, ουδόλως επηρεάζει το γήπεδο, και ξαφνικά ξεχάσανε βεβαίως όλες αυτές τις απειλές, τις πρωτοφανείς απειλές, διότι έχουμε δημοκρατικό πολίτευμα και μέσα στους θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος και του Συντάγματος είναι το ΣτΕ και να έχει κάθε δικαίωμα κάθε πολίτης να προσφύγει…

Έρχονται τώρα λοιπόν, ξέχασαν ότι δεν υπάρχει plan B, ξέχασαν τις απειλές, τα ξέχασαν όλα και λένε σιγά-σιγά αυτό που και εμείς λέγαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και χαιρόμαστε γι αυτό.

Βεβαίως υπήρξαν ακρότητες, υπήρξαν ασχήμιες.

-    Σας κάλεσαν.. Θα πάτε να κουβεντιάσετε;….

Θα έρθουν να με συναντήσουν, φαντάζομαι…

-    Γίνεται δεκτή λοιπόν…

Εμείς λοιπόν, εφ΄ όσον, στο βαθμό και ευτυχώς στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι πολυμετοχικό το σχήμα.. Υπάρχουν και φωνές λογικής, υπάρχουν και φωνές που λένε ότι δεν μπορεί ένα όνειρο χρόνων ενός κόσμους, του παναθηναϊκού κόσμου για ένα γήπεδο να το κρατάμε εγκλωβισμένο στα στενά συμφέροντα ενός μεγαλοεργολάβου ο οποίος έχει χτίσει τη μισή Αθήνα όπως την έχει χτίσει και ξαφνικά χώθηκε εκεί για να κερδίζει.. Και λέμε λοιπόν εμείς ότι, βεβαίως, είμαστε ανοιχτοί και στο διάλογο. Ο Αλ. Αλαβάνος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

     Και γιατί ο κ. Κακλαμάνης, ακόμα και σήμερα, ο ανεκδιήγητος αυτός δήμαρχος έχει ένα μίσος με το πράσινο.

-    Θα πάμε σ΄ αυτό μετά…

Γιατί λοιπόν, ενώ υπάρχει ως δεδομένο ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες, βγαίνει και κάνει δηλώσεις, να περιμένουμε δυο και τρία και πέντε χρόνια για το γήπεδο μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ και να κερδίσει ο κ. Βωβός; Τόσο στενά πια μαρκαρισμένους μας έχει όλους αυτός ο μεγαλοεργολάβος και πρέπει να περιμένουμε τα συμφέροντά του;

Η αλήθεια θα λάμψει αργά ή γρήγορα, θα δικαιωθούμε και θα δούμε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι πραγματικά θέλουν το γήπεδο και ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά κόπτονται για το πράσινο. Γιατί άλλο το πράσινο το πραγματικό, των δέντρων εννοώ, και άλλο το χρώμα του χρήματος.

-    Σας ενόχλησε που δεν σας κάλεσαν στη γιορτή για τα 100 χρόνια;…

Ήταν μια αστειότητα, που πιστεύω ότι δεν δημιούργησε πρόβλημα. Ίσα-σία έβγαλε προς τα έξω ότι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα εμπάθειας.

-    Όχι πολιτικά .. Εννοώ και προσωπικά..

Αυτό που με έχει ενοχλήσει πάρα πολύ -και συναισθηματικά- είναι το γεγονός ότι, με τον τρόπο που η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ παρουσίασαν τη θέση μας- διότι οι απόψεις οι δικές μου είναι καταγεγραμμένες από το 2006.. από τότε που ήμουνα υποψήφιος δήμαρχος, τις έχω όλες αναρτήσει στο site της Ανοιχτής Πόλης για να βλέπουν όλοι τις τοποθετήσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο. ..

-    Φοβάστε να πάτε στο γήπεδο σήμερα;…

Δεν φοβάμαι κανέναν. Και πιστεύω σε λίγο χρονικό διάστημα, αυτοί οι οποίοι εν χορώ -και με πείραξε- βρίζανε τον ΣΥΝ, θα βρίζουν τους πραγματικούς υπαίτιους.

Και σε τελική ανάλυση, αυτοί οι οποίοι είχαν όλη αυτή την έμπνευση, θέλοντας να μας πιέσουν με τη δύναμη του όχλου, δεν είχαν καταλάβει ότι εμείς δεν «μασάμε» απ΄ αυτά. Οι ίδιοι μπορεί να «μασήσανε» και να πιεστήκανε από τη δύναμη του όπλου και κάνανε πίσω παλιότερα και να αφήσανε και τις θέσεις τους. Εμείς δεν τα καταλαβαίνουμε αυτά.

-    Για να πάμε στην Πατησίων που υπάρχει ένταση με τα δέντρα…

Πολύ επιγραμματικά. Έχουμε μια Δημοτική Αρχή κι έναν Δήμαρχο ο οποίος εκλέχτηκε υποσχόμενος στους πολίτες της Αθήνας ότι θα γκρεμίσει οικοδομικά τετράγωνα για να κάνει πράσινο. Και βλέπουμε ότι σε όποιο μέτωπο έχει αναδειχθεί υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου, είναι αντιμέτωπος με τους πολίτες, είναι με την πλευρά των συμφερόντων.

Κι εγώ λέω ένα πράγμα, το οποίο είναι το πιο ουσιαστικά. Ακόμα κι αν λέει ότι θέλει να κάνει εκεί υπόγειο παρκινγκ, εμείς λέμε ότι το υπόγειο παρκινγκ που θέλει να κάνει, δεν θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους, διότι θα γίνει μονάχα για τους επισκέπτες. Δεν μπορεί κανένας κάτοικος με 10 ? να αφήνει το αυτοκίνητό του κάθε μέρα. Ακόμα κι αν ισχυρίζεται λοιπόν ότι έχει κάποιες θέσεις και κάποιες απόψεις, με το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» δεν μπορεί να διοικηθεί μια πόλη η οποία έχει δημοκρατικούς θεσμούς και η δημοτική της αρχή, από την εποχή Μπέη και αργότερα, μας έχει συνηθίσει σε μια άλλη νοοτροπία. Με το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» δεν γίνεται. Έχουμε φτάσει στο οξύμωρο τα ΜΑΤ να φυλάνε επί 25 ημέρες ένα πλαστικό δέντρο στο Σύνταγμα και τώρα να φυλάνε τις μπουλντόζες που γκρεμίζουν και ξεριζώνουν τα πραγματικά δέντρα, που είναι πάρα πολύ λίγα.

To Γραφείο Τύπου