Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/04/2009

Δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου ΕΔΕΚ, κ. Γιαννάκη Ομηρου, μετά την σημερινή τους συνάντηση

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου ΕΔΕΚ, κ. Γιαννάκη Ομήρου. Μετά την συνάντησή τους έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Αλέξης Tσίπρας:

Είχαμε την ευκαιρία με τον πρόεδρο κ. Ομήρου, να ανταλλάξουμε σκέψεις, να μας ενημερώσει βεβαίως για τις εξελίξεις στο διάλογο, στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στην Κύπρο και αφορούν το κυπριακό. Ανταλλάξαμε και σκέψεις για τις ευρύτερες εξελίξεις στη διεθνή οικονομική κρίση, τη δυνατότητα που έχουν οι προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις να βρουν κοινούς δρόμους συνεργασίας για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας και όχι για να πληρώσουν για άλλη μια φορά το κόστος οι εργαζόμενοι. Προφανώς οι εξελίξεις στο κυπριακό δεν είναι οι καλύτερες δυνατές που θα θέλαμε όλοι και θα ελπίζαμε όλοι. Παρ΄ όλα αυτά θα πρέπει να επιμείνουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο διάλογο προκειμένου να υπάρξει εξεύρεση βιώσιμης λύσης, κοινά αποδεκτής. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα εργαστούμε και το επόμενο διάστημα  η ΕΔΕΚ ως μέρος μιας κυβερνητικής συνεργασίας στη Κύπρο, εμείς εδώ μια δύναμη που αταλάντευτα θα αγωνίζεται προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη λύση στο κυπριακό.

Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και το ζήτημα της στάσης της χώρας μας ενόψει του Δεκέμβρη που θα κριθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ζητήματα τα οποία είναι ανοικτά και εμείς εκφράσαμε στον πρόεδρο, τον κ. Ομήρου, την ανησυχία μας για την αδυναμία της χώρας να παίζει ένα ουσιαστικό ρόλο παρέμβασης στις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις σε αντίθεση με τον ολοένα και ποιο αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας, η οποία θα έλεγε κανείς ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη διεθνή συγκυρία και στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στη Γεωργία και βλέπουμε ότι έχει ένα ολοένα και ποιο αναβαθμισμένο ρόλο που αναγνωρίζεται, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, από τις διμερείς επαφές του νέου προέδρου των ΗΠΑ και την επίσκεψη του στη Τουρκία. Η άποψη μας είναι ότι η χώρα μας, μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, θα πρέπει να ξαναδεί τη δυνατότητα να παίζει ένα ποιο ουσιαστικό ρόλο- είναι μια μεγάλη χώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μια χώρα που είχε παραδοσιακές σχέσεις και δεσμούς με  τον Αραβικό κόσμο, τις οποίες σχέσεις έχει χάσει και υπό αυτή την έννοια είναι απαραίτητο να υπάρξει μια ριζική στροφή στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας.

Γιαννάκης Ομήρου:

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε σήμερα εδώ στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ήταν φυσικό στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαμε , βρέθηκε το κυπριακό, οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή μας, η διεθνής χρηματοπιστωτική και ευρύτερη οικονομική κρίση, η επίσκεψη Ομπάμα στη περιοχή, στη Τουρκία και κάναμε μια αποτίμηση των πεπραγμένων των απευθείας διαπραγματεύσεων που συμπληρώνουν ήδη επτά περίπου μήνες. Η δική μας η εκτίμηση είναι ότι δυστυχώς η τουρκική αδιαλλαξία παραμένει αμετακίνητη, ότι η λογική η οποία προβάλλεται από τουρκικής πλευράς σε αυτές τις συνομιλίες, είναι διαχωριστική και όχι ενοποιητική , των δύο κρατών, μια χαλαρή σύνδεση μεταξύ τους , εμμονή στις αναχρονιστικές συνθήκες εγγυήσεως, μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Από την άλλη θα πρέπει Κύπρος και Ελλάδα να προβληματιστούμε σοβαρά και να σχεδιάσουμε την πορεία μας μέχρι τον Δεκέμβριο ενόψει του ελέγχου που υποστεί η Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφορικά με τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενόψει όμως και των εξελίξεων στη περιοχή, της αναβάθμισης του ρόλου της Τουρκίας, η επίσκεψη Ομπάμα, των πρωτοβουλιών που ανελήφθησαν από πλευράς Τουρκίας, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής χρειάζεται να συζητήσουμε σοβαρά ένα ανασχεδιασμό της στρατηγικής μας. Είναι μια ώρα ευθύνης για τις κυβερνήσεις τις πολιτικές δυνάμεις Κύπρου και Ελλάδας, γιατί και δυνάμεις έχουμε και παράδοση έχουμε, δημιουργικής παρουσίας σε αυτή τη γωνιά του κόσμου. αρά λοιπόν δεν θα πρέπει να μας κάμψουν οι δυσκολίες και τα προβλήματα. Σε ότι αφορά ειδικότερα το κυπριακό θα πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν θα είναι δυνατόν τον Δεκέμβριο να αναμένουν οι εταίροι μας ότι θα συναινέσουμε  σε μια απρόσκοπτη εξέλιξη του ενταξιακού διαλόγου Τουρκίας-ΕΕ εάν η Τουρκία συνεχίσει να περιφρονεί και να στρεψοδικεί κατά αυτό τον απαράδεκτο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τρόπο.

To Γραφείο Τύπου