Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/04/2009

Δευτερολογία του Προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση της Βουλής για τη βια και την εγκληματικότητα

Δεν περίμενα ποτέ ότι θα καταθέσω στη Βουλή ένα τέτοιο έγγραφο. Το έγγραφο αυτό είναι ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν, του Διονυσίου Σολωμού, ο οποίος είναι ο Εθνικός Ύμνος για όλους τους Έλληνες, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου του ΛΑΟΣ.  Ο αξιότιμος κ. Καρατζαφέρης έκανε κάποιες παρατηρήσεις ότι δεν λέει βία, αλλά  λέει με βιά. Το καταθέτω στα πρακτικά για να το διαβάσουν ο Πρόεδρος και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ. Να μάθουν τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, τον Εθνικό μας Ύμνο. Και να πω με την ευκαιρία ότι, καλό είναι να μην καπηλευόμαστε τον πολιτισμό μας. Να μαθαίνουμε λίγα πράγματα. Και να πω για το συγκεκριμένο θέμα ότι και η βιασύνη, βιά που λέτε, που δεν γράφει έτσι ο Σολωμός, είναι μια μορφή βίας και προέρχεται από το ρήμα βιάζομαι. Οικονομολόγος είμαι, αλλά είναι μερικά απλά πράγματα. Βία στις σχέσεις, βία στους ανθρώπους, βία στο ζώα, βία στον χρόνο, πίεση του χρόνου κλπ.

Ας κάνει κάποια μαθήματα το ΛΑΟΣ. Ακούσαμε ένα κήρυγμα ενάντια στους μετανάστες. Ας διαβάσουν τις Ικέτιδες του Αισχύλου. Ας προσφύγει ο κ. Καρατζαφέρης στις πηγές αξιών, για όλο τον Δημοκρατικό Κόσμο, που εγγράφηκαν για πρώτη φορά στην Αρχαιοελληνική γραμματεία.

Στην κα Παπαρήγα, για την κριτική που μας έκανε, το μόνο που θέλω είναι να σας ζητήσω συγγνώμη, που σε μια ημερίδα για τη βία συζητήσαμε και με ψυχιάτρους. Δεν θα το ξανακάνουμε.

Στον Πρωθυπουργό. Έχουμε κάνει μία πρόταση για διακομματική επιτροπή με βάση το αρ. 44 του κανονισμού. Γιʼ αυτό είναι κανονισμός. Υπάρχει πρόβλημα, κάνουμε μια διακομματική επιτροπή, για να  υπάρξει συνεννόηση, συζήτηση των πολιτικών δυνάμεων, να γίνει μια προσπάθεια να βγουν κάποιες κοινές θέσεις, μπας και τα πράγματα πάνε καλύτερα. Και η εμπειρία που υπάρχει από τη Διακομματική Επιτροπή που συζήτησε για τα θέματα των δασών, είναι ότι έβγαλε ένα πολύ καλό πόρισμα, το οποίο βεβαίως καμία κυβέρνηση δεν εφάρμοσε.

Μʼ αυτή την έννοια, ξαναλέμε ότι εμείς από το Δεκέμβρη έχουμε φέρει πρόταση για Διακομματική Επιτροπή κι αυτός ο προβληματισμός ξεκίνησε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και την υποστηρίζει και η Ομοσπονδία των Αξιωματικών. Βάζουμε όλα τα ζητήματα κι είχαμε συζήτηση και χθες μαζί τους, των μισθών, των συνθηκών δουλειάς, της δεύτερης δουλειάς, του κομματισμού, της έλλειψης εκπαίδευσης, της στρατιωτικοποίησης, της έλλειψης ψυχολογικής – κοινωνικής διαπαιδαγώγησης - δεν ξέρω ίσως η κα Παπαρήγα δεν θέλει να υπάρχουν  ψυχολόγοι και ψυχίατροι στους αστυνομικούς – έστω χωρίς ψυχολόγους και  ψυχιάτρους. Σʼ όλα αυτά τα  ζητήματα γιατί δεν απαντάτε; Γιατί κάνετε αυτό το βήμα, το ατελές; Κατανοείτε πλέον ότι υπάρχει ανάγκη για μια συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά προτείνετε κάποιες επιτροπές οι οποίες δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Γιʼ αυτό, ούτε και στη δευτερολογία του ο κ. Πρωθυπουργός δεν απάντησε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητάμε μια απάντηση. Ούτε ο κ. Μαρκογιαννάκης, ούτε ο κ Παυλόπουλος έστω στην τριτολογία του ο Πρωθυπουργός. Γιατί δεν προχωράτε, γιατί δεν κάνετε Διακομματική Επιτροπή; Γιατί μιλάτε για εθνική συνεννόηση και εθνική συναίνεση, όταν εξαρτάται από σας και δεν κάνετε τίποτα; Γιατί μας κοροϊδεύετε;   Έχετε ευκαιρία και τώρα.  

Η αξιωματική αντιπολίτευση την υποστηρίζει αυτή την πρόταση. Ο Κανονισμός μας δίνει αυτή τη δυνατότητα και μας δημιουργεί την υποχρέωση, προκειμένου να δώσουμε απαντήσεις στα μεγάλα ζητήμάτα που υπάρχουν.

Έρχομαι στο τρίτο θέμα. Στο θέμα του ασύλου, των καταλήψεων, της κουκούλας. Δεν είναι στην ιστορία της Αριστεράς η κουκούλα. Κουκουλοφόροι ήταν οι δοσίλογοι και οι ταγματασφαλίτες. Δεν κρύβει το πρόσωπό της στη δράση της η Αριστερά. Κι είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή ακραίας δράσης με όποιον τρόπο κι αν γίνεται. Αλλά αν θέλει να απαλλάξει ο Πρωθυπουργός τον κόσμο από τις κουκούλες και τα κασκόλ και όλα αυτά τα οποία συμβάλλουν στην επιβάρυνση του αδικήματος, γιατί δεν αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην χρησιμοποιούνται χημικά στις κινητοποιήσεις; Χημικά των οποίων η δράση απαγορεύεται. Γιατί δεν αφήνετε τους διαδηλωτές με καθαρό πρόσωπο; Γιατί πρέπει να έχει το μπουκάλι το νερό, τις αλοιφές, τα φάρμακα και τα κασκόλ ο εργαζόμενος, ο οποίος κατεβαίνει σε μία κινητοποίηση;

Μας λέτε ότι θα πάρετε πρόσθετα μέτρα και για το άσυλο. Σας λέω ότι δεν οδηγεί πουθενά αυτή η σώρευση νομοθετικών μέτρων. Οδηγεί σε μια εξουσία που αν τα χρησιμοποιήσει πραγματικά θα είναι επικίνδυνη και θα οδηγήσει πίσω τη χώρα. Γιʼ αυτό είπαμε για τις κουκούλες. Λέει ο Πρωθυπουργός συγκαλύπτει. Και ξαναλέω. Τα γάντια  για τον κλέφτη και το ληστή είναι μέσο συγκάλυψης. Γιατί δεν το κάνετε και για τα γάντια; Γιατί δημιουργείτε πρόσθετη επιβάρυνση.

Σας λέω ότι οδηγούμαστε σε καταστάσεις που είναι επικίνδυνες και γελοίες ταυτόχρονα.

Μην αντιμετωπίζετε κύριε Πρωθυπουργέ τις καταλήψεις μʼ αυτόν τον τρόπο. Ορισμένες καταλήψεις μας κάνουν σήμερα να είμαστε μέσα σʼ αυτή τη Βουλή. Διότι η κατάληψη του Πολυτεχνείου ήταν η στιγμή εκείνη, που αφύπνισε νεολαία και λαό για να πέσει ένα αντιδημοκρατικό και ακραίο καθεστώς. Να τις αντιμετωπίζετε αλλιώς.  

Ναι υπάρχει πρόβλημα σήμερα με το πώς χρησιμοποιείται το άσυλο. Κανείς δεν μπορεί να δεχτεί εστίες για εργαλεία βίας μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο. Και βλέπουμε ότι τελικά είναι συγκοινωνούντα δοχεία, η κρατική βία και η βία η οποία εμφανίζεται ως αντικρατική.

Επαναλαμβάνω το ερώτημα, που εδώ και τέσσερα χρόνια το θέτουμε ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς,  κύριε Πρωθυπουργέ. Γιατί δεν συμβάλλουμε ώστε να διαμορφωθεί μια δημοκρατική συγκρότηση του φοιτητικού χώρου;

Γιατί να μην υπάρχει  Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας;

Γιατί να μην υπάρχουν φοιτητικοί σύλλογοι, συγκροτημένοι σε κάθε χώρο;

Γιατί να μην υπάρχουν Πανεπιστημιακοί φορείς, όπως η ΔΕΣΠΑ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών παλιότερα, η ΦΕΑΠΘ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης;

Γιατί η δική σας παράταξη, με τις δικές σας ευλογίες, συμβάλλει ώστε να υπάρχει μία νομιμότητα κατακερματισμένη μέσα στο φοιτητικό χώρο των παρατάξεων και των ομάδων, οι οποίες η κάθε μία προσπαθεί να επιβάλλει τις θέσεις της;

Ξανακάνω το ερώτημα. Μας ακούνε. Θα το πω τρεις φορές.

Είστε υπέρ της συγκρότησης της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης και Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, αμέσως μετά τις Φοιτητικές Εκλογές που θα γίνουν το Μάιο.  

Είστε υπέρ της συγκρότησης της ΕΦΕΕ; Είστε  υπέρ της συγκρότησης της ΕΦΕΕ; Είστε  υπέρ της συγκρότησης της ΕΦΕΕ;

Δώστε μας σʼ όλα αυτά μία απάντηση.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι είναι λάθος ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης. Η ασφάλεια των πολιτών χρειάζεται μία αστυνομία αποτελεσματική και δημοκρατική, η οποία δεν θα έχει ρόλο καταστολής στις κινητοποιήσεις. Είδαμε, είναι εδώ ο κ. Μαρκογιαννάκης, πώς αντιμετωπίστηκαν οι Κρητικοί αγρότες που είχαν έρθει. Από πού βγήκανε; Από τα Πανεπιστήμια; Φορούσαν κουκούλες κύριε Πρωθυπουργέ; Οι αγρότες του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου, του Λασιθίου, των Χανίων;

Χρειάζονται πολιτικές λύσεις στα πολιτικά προβλήματα. Λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα. Κι από εκεί και πέρα η διαδικασία της πειθούς.