Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/04/2009

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημ.Παπαδημούλη, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 (Ε.Μπαλτατζή) για τις πολιτικές εξελίξεις

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δημ. Παπαδημούλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 (Ε.Μπαλτατζή) για τις πολιτικές εξελίξεις, δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για τον κ. Μπαρόζο και τη σιωπή του ΠΑΣΟΚ

"Ο Α. Αλαβάνος έκανε πέντε προτάσεις σε σημαντικά θέματα όπου θα μπορούσε να υπάρχει κοινή δράση.  Αυτό που είδαμε από τον Γ. Παπανδρέου είναι ευγενικά λόγια, αλλά αποφυγή οποιαδήποτε δέσμευσης.  Έχει ιδιαίτερη σημασία ποια θέση θα πάρει ο Γ. Παπανδρέου, με το ειδικό βάρος που έχει ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην επιδίωξη του κ. Μπαρόζο να επανεκλεγεί στο τιμόνι της Κομισιόν για μια δεύτερη θητεία. 

Ο κ. Μπαρόζο για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια καταστροφή.  Είναι νεοφιλελεύθερος, λίγος, επικίνδυνα ανεπαρκής γι' αυτό το πόστο.  Ο κ. Παπανδρέου έχει μέχρι τώρα πιει το «αμίλητο νερό».  Μέσα στη σοσιαλιστική ομάδα, στο θέμα «ναι ή όχι στο Μπαρόζο» υπάρχουν υποστηρικτές του Μπαρόζο –οι κ.κ. Μπράουν, Θαπατέρο, Σόκρατες- και υπάρχουν και αντίπαλοι του Μπαρόζο. 

Το ζητούμενο είναι, εκτός από την ευγένεια και τα καλά λόγια, να υπάρξει μια καθαρή θέση, συνεπής με την αντιδεξιά ρητορεία του ΠΑΣΟΚ.  Δεν μπορεί να είναι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ»."

Για τη στάση της ευρωπαϊκής ελίτ

"Ο Ομπάμα στην προσπάθειά του να βγει από την κρίση η αμερικανική οικονομία και να μην πληρώσουν ακόμη περισσότερο τη «νύφη» τα φτωχότερα στρώματα, ενεργοποιεί τεράστιες δημόσιες επενδύσεις και πακέτα κοινωνικής στήριξης. Αυτά που κάνει ο Ομπάμα, που δεν είναι καν σοσιαλδημοκράτης, η ευρωπαϊκή ελίτ – ο κ. Μπαρόζο, ο κ. Αλμούνια, ο κ. Τρισέ- δεν τολμούν καν να τα σκεφτούν.  Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές δεν τα προτείνουν.  Η ελληνική κυβέρνηση δεν τα διεκδικεί.  Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να πιέζουν να υπάρξει ένα αναπτυξιακό πακέτο και με δημόσιους πόρους να βγει με μικρότερο κόστος η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Ελλάδα από την κρίση."

Για τη δυνατότητα κοινής δράσης

"Εμείς είμαστε έτοιμοι να δράσουμε από κοινού με άλλους.  Η πρόταση του Α. Αλαβάνου είναι κομμάτι μιας ατζέντας που έχει και παρελθόν και μέλλον.  Το πώς θα προχωρήσει αυτή η συγκεκριμένη πρόταση, εξαρτάται από τον Γ. Παπανδρέου και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το μπαλάκι βρίσκεται στο δικό  Εμείς θα συνεχίσουμε για στόχους που θεωρούμε σωστούς –προοδευτικούς, αριστερούς, κοινωνικά ωφέλιμους- να κάνουμε πυκνές προτάσεις προς τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, προκειμένου να δράσουμε από κοινού υπέρ της χώρας, υπέρ των πολιτών, υπέρ μιας διαφορετικής πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Μακάρι κάποια στιγμή να βρούμε ανταπόκριση, εκτός από ευγενικά και καλά λόγια.  Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι «ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στʼ αλεύρι».  Λέει ότι θέλει να συνεργαστούμε και όταν γίνονται συγκεκριμένες προτάσεις αποφεύγει να δεσμευτεί και καταλήγει σε γενικότητες."

To Γραφείο Τύπου