Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/04/2009

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, στη συζήτηση στη Βουλή για τη σύμβαση πώλησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας

Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να θέσετε σε ψηφοφορία την συμφωνία αυτή. Απολύτως κανένα δικαίωμα. Εσείς επικαλεστήκατε όλη τη νομοθεσία και τη νομολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να ξεπουλήσετε την Ολυμπιακή Αεροπορία. Νομοθεσία και νομολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλετε; Εντάξει. Η συμφωνία που έχετε κάνει με τον κ. Βγενόπουλο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον Κανονισμό 1008/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που προβλέπει συγκεκριμένα ποσοστά, 50% για τα ευρωπαϊκά κεφάλαια. Καταθέτω την πρώτη σελίδα του Κανονισμού στα πρακτικά. Καταθέτω επίσης τη μετοχική σύνθεση της MIG, Marfin Investment Group, από την οποία δεν φαίνεται πουθενά ότι 50% είναι ευρωπαϊκά κεφάλαια. Τα μόνα που φαίνονται είναι τα Αραβικά κεφάλαια και διάφορα funds, τα οποία ελέγχουν την Marfin. Δεν έχετε δικαίωμα να θέσετε σε ψηφοφορία το σημερινό νομοσχέδιο.

Ετοιμάζετε μία υπόθεση Μανούση, αν θέλετε βρείτε και τον Παυλίδη. Όπου μέσα από μια διαδικασία αδιαφάνειας και σύγκρουσης με το Νομοθετικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθείτε να εκποιήσετε την Ολυμπιακή Αεροπορία.

Εξηγείστε μας. Φωνάξτε τον κ. Αλογοσκούφη να μιλήσει εδώ. Ο κ. Αλογοσκούφης, η Ν.Δ., η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, με ειδικό νόμο, ενώ έβαζε περιορισμούς στο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ, το οποίο δικαιούνταν να έχει μία  εταιρία, εν προκειμένω η Marfin Investment Group, η οποία θεωρούνταν αφερέγγυα, τυχοδιωκτική και επικίνδυνη, σύμφωνα με όλα όσα ανοιχτά ή υπαινικτικά ειπώθηκαν από την Κυβέρνηση, υπήρχε η πιθανότητα «να βάλει χέρι στον ΟΤΕ». Δηλαδή είναι ο άλλος αφερέγγυος και τυχοδιώκτης απέναντι στον ΟΤΕ, με τη δική σας λογική, και δεν είναι απέναντι στην Ολυμπιακή Αεροπορία; Τόσο πολύ για πέταμα είναι οι αεροπορικές μεταφορές στην Ελλάδα; Δεν έχουν καμία σημασία για την Κυβέρνηση; Δεν καταλαβαίνετε ότι κάνετε μία κίνηση τελείως απαράδεκτη στο σημερινό παγκόσμιο πλαίσιο;

Τι γίνεται σήμερα; Προσπαθούν με την επέκταση του δημόσιου σε επιχειρήσεις, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην αυτοκινητοβιομηχανία και αλλού να συγκρατήσουν τις επιχειρήσεις, να τις κάνουν να επιβιώσουν της κρίσης, κι εσείς πουλάτε τον Εθνικό Αερομεταφορέα.

Προσπαθούνε και συζητάνε, αυτά λέγανε και οι G20 στο Λονδίνο, άσχετα αν δεν παίρνουν αποφάσεις. Τους ελέγχους από τα διάφορα funds τα τυχοδιωκτικά, τις ακρίδες οι οποίες περνάνε από δέντρο σε δέντρο, τρώνε τα φύλλα και μετά φεύγουνε, πώς θα προστατέψουν την πραγματική οικονομία κι εσείς δίνετε Ολυμπιακή Αεροπορία σε ένα fund, το οποίο δεν έχει καμία τεχνογνωσία, καμία εμπειρία σε σχέση με τις μεταφορές, το οποίο είχε βάλει στο μάτι της τηλεπικοινωνίες και σήμερα του ανοίγετε το δρόμο για τις μεταφορές.

Το ξαναλέω. Ετοιμάζετε μια υπόθεση Μανούση και εν πάση περιπτώσει δεν έχετε κανένα δικαίωμα να θέσετε σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο αυτό, εάν δεν δώσετε την μετοχική σύνθεση, διαφορετική απʼ αυτή που δώσαμε εμείς, της Marfin Investment Group, που να διασφαλίζει ότι το 50% είναι ευρωπαϊκά κεφάλαια. Είναι κολλητή σας τώρα η  διοίκηση της Marfin, δεν είναι καθόλου δύσκολο, συνεχώς τα λέτε, δεν είναι καθόλου δύσκολο να ζητήσετε τη μετοχική σύνθεση. Είστε έκθετοι.

 Από ʽκει και πέρα όλα τα υπόλοιπα ειπώθηκαν κι από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και από την Άννα Φιλίνη, σε σχέση με το απαράδεκτο αυτής της κίνησης. Ειπώθηκε ότι δεν  είχε χρεοκοπήσει η Ολυμπιακή, είχαν χρεοκοπήσει κι ήταν προβληματικές οι κυβερνήσεις, οι οποίες αξιοποίησαν πελατειακά μέσα σε συνθήκες αδιαφάνειας με τεράστια διαρροή χρημάτων. Η Ολυμπιακή Αεροπορία ήταν το αντίστοιχο των άγονων γραμμών και ξέρετε ότι επί χρόνια η Ολυμπιακή Αεροπορία αποκλείονταν – με το έτσι θέλω – από το πρόγραμμα επιδότησης των άγονων αεροπορικών εναερίων μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό  θα μπορούσε να έχει νόμιμες επιδοτήσεις, αλλά αφέθηκε να γονατίσει για να την πουλήσετε.

Ξέρετε πολύ καλά ότι οδηγείτε σε ανασφάλεια χιλιάδες εργαζομένους, χωρίς καμία εγγύηση με ακραία περίπτωση τους συμβασιούχους.

Ξέρετε πολύ καλά ότι όσα λέγατε για τον απόδημο ελληνισμό είναι «έπεα πτερόεντα», διότι νευρικό σύστημα στην επαφή της Ελλάδας με τον απόδημο ελληνισμό, είτε του Γιοχάνεσμπουργκ που βρίσκεται ο αδελφός του κ. Παυλίδη, είτε της Αυστραλίας, είτε της Λατινικής Αμερικής, είτε της Βόρειας Αμερικής, είτε στον Καύκασο, βασικό μέσο μεταφορών είναι οι εναέριες μεταφορές. Δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον για την ασφάλεια της χώρας και θα καταγραφεί αυτό στα μαύρες σελίδες της Ν.Δ.

Καταλήγοντας, σας ξαναλέω. Θέλουμε τη μετοχική σύνθεση της Marfin Investment Group. Αλλιώς είστε έκθετοι, παράνομοι και προχωρείτε πάλι σε υπόθεση Μανούση.