Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/04/2009

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση στερεί πόρους από την αυτοδιοίκηση - Ανακοίνωση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ

Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή σχέδιο νόμου στο οποίο αναφέρει ότι θα καταργηθούν τα τέλη αδείας και μεταβίβασης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Τα τέλη αυτά όμως αποτελούν πόρους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Συνεπώς η κατάργησή τους θα επιφέρει δραματική μείωση των εσόδων των Ν.Α. διότι τα ήδη αναιμικά οικονομικά των Ν.Α. θα γίνουν ακόμα λιγότερα, με αποτέλεσμα οι προϋπολογισμοί των Ν.Α. που έχουν ψηφιστεί να είναι κυριολεκτικά στον «αέρα». Τα οικονομικά των Ν.Α. βρίσκονται στο κόκκινο και δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση. Αντίθετα απαιτούνται επιπλέον πόροι για να μπορέσουν οι Ν.Α. να επιτελέσουν το ρόλο και την αποστολή τους.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντικαταστήσει άμεσα τα έσοδα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, τα οποία θα χαθούν εάν ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο. Και φυσικά πρέπει να ενισχύσει με επιπλέον πόρους την Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού για να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο και στις υποχρεώσεις τους.

Ο ΣΥΝ τονίζει ότι έσοδα μπορούν να βρεθούν αν αυξηθεί ο συντελεστής της φορολόγησης των μεγάλων εισοδημάτων και ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών. Και αντί των αντιφατικών και ανερμάτιστων μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση, είναι ανάγκη να υπάρξει μια ριζική προοδευτική στροφή η οποία θα περιλαμβάνει πρώτα απʼ όλα την ουσιαστική ενίσχυση των μικρών εισοδημάτων και τη ριζική αναδιανομή των εισοδημάτων. Αν ήθελε να ενισχύσει τους εργαζόμενους, δεν θα προχωρούσε στο πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν θα προχωρούσε στην διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και στη μείωση των ημερομισθίων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Δεν θα συνέχιζε και θα διεύρυνε τον αριθμό όσων εργάζονται με την άθλια πολιτική με τα STAGE και τα «μπλοκάκια» για δεκάδες χιλιάδες νέους εργαζομένους. Δεν θα έκοβε το επίδομα των συνταξιούχων. Και φυσικά θα ενίσχυε τους μικρομεσαίους επαγγελματίες μέσα από μέτρα που θα συνέβαλαν στην αύξηση της ζήτησης και την ουσιαστική τους ενίσχυση μέσω του ΤΕΜΠΕ, όπως έχει ζητήσει ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΝ τονίζει ότι ο μόνος δρόμος είναι η κινητοποίηση των Ν.Α. όπως και όλης της Αυτοδιοίκησης γιατί διαφορετικά η κυβέρνηση θα αφαιμάξει κυριολεκτικά τα οικονομικά τους.

Τμήμα Αυτοδιοίκησης