Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/04/2009

Συζήτηση Επίκαιρης ερώτησης Αλέκου Αλαβάνου στη Βουλή για τα προγράμματα stage

Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ,  Αλέκου Αλαβάνου, προς την κα Υπουργό  Απασχόλησης, σχετικά με τους εργαζόμενους στα προγράμματα STAGE, απάντησε  η κα Υπουργός.

Στην τοποθέτησή του  ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:   

«Να εκφράσω και εγώ τη βαθειά λύπη όλων μας στο ΣΥΡΙΖΑ για αυτό που έγινε στη σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ. Να εκφράσω όμως και την πλήρη διαφωνία μου με την εξήγηση που έδωσε η κα Υπουργός. Αυτά που είπατε «ξένα», δυστυχώς βλέπετε ότι γίνονται ντόπια και «εγχώρια». Πρέπει κα Υπουργέ, εσείς πρώτη και ο Πρωθυπουργός, να καταλάβετε ότι γύρω από το θέμα της εξεύρεσης θέσης εργασίας σωρεύεται τόση πολύ απελπισία, φόβος, οργή, απογοήτευση, επιθετικότητα, από τους νέους που μπορεί να έχουμε και τέτοια κρούσματα.

Και αυτό μας φέρνει στην προ ημερήσιας συζήτηση που έγινε προχθές και είπαμε, όχι άλλο αίμα με κανένα τρόπο. Και για να μην έχουμε άλλο αίμα σημαίνει ότι πρέπει να παρέμβουμε στα ζητήματα εκείνα που εξασφαλίζουν στη νέα γενιά τις δυνατότητες αξιοπρεπούς και ουσιαστικής εκπαίδευσης και τη δυνατότητα να έχουν μια θέση στον ήλιο.

Με αυτή την έννοια θέλω να σας πω ότι ανεξάρτητα από το πόσοι είναι ακριβώς, και μιλάμε για πολλές χιλιάδες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι με τα stage,  σας ρωτάω τι θα γίνει. Σε λίγο καιρό λήγουν οι συμβάσεις τους, τι θα γίνει; Θα τους απολύσετε; Στην πραγματικότητα ξέρετε ότι δεν κάνουν μαθητεία. Είναι απάτη το να λέτε ότι κάνουν μαθητεία. Όχι δεν κάνουν μαθητεία, προσφέρουν την ίδια δουλειά που προσφέρουν οι κανονικοί εργαζόμενοι δίπλα τους. Γιατί δεν τους εντάσσετε στην Οδηγία της ΕΕ που λέει ότι όταν καλύπτεις πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τότε έχεις δυνατότητα αορίστου χρόνου. Και όχι μόνο αυτούς, γιατί εμείς βλέπουμε και μια πολιτική «διαίρει και βασίλευε» που κάνετε. Προσπαθείτε να στρέψετε όσους έχουν βρει μια κουτσοδουλειά χωρίς καν τα δικαιώματά τους, κόντρα με όσους δεν έχουν καθόλου δουλειά και θέλουν να ανοίξουν θέσεις εργασίας και αντίστροφα.

Και σας ρωτάω: τι θα κάνετε γι΄ αυτούς, όχι απλώς να μείνουν σto stage, το οποίο είναι απαράδεκτο και ως θεσμός  πρέπει να καταργηθεί, αλλά να έχουν δικαιώματα μόνιμης απασχόλησης. Και τι θα κάνετε για νέες θέσεις εργασίας;

Καταλήγοντας, θέλω να πω αυτό. Βλέπετε την απελπισία  που είδαμε ενδεχομένως και στον ΟΑΕΔ μέσα από αυτό το γεγονός, γιατί παίρνετε μέτρα τα οποία, αν θέλετε, εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας σε άλλες χώρες, ας τις βοηθήσουμε αν μπορούμε να τις βοηθήσουμε, αλλά να βάλουμε εμείς της προτεραιότητές μας για τη χώρα μας.

Σας ρωτάω ως Υπουργό  Εργασίας να μου πείτε πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν με τη μείωση του τέλους ταξινόμησης κατά 50% των μεγάλων αυτοκινήτων, όταν βλέπουμε ότι οι τηλεοράσεις μας έχουν πάλι με διαφημίσεις με τζιπ 2000 και 3000 κυβικών και από την άλλη μεριά έχουμε τέτοια ακραία φαινόμενα ανεργίας.

Σας ξαναρωτάω τι θα κάνετε με αυτά τα παιδιά που είναι έτοιμα  να πεταχτούν στο δρόμο; Θα τους πείτε να βρουν μοντέλο από τις αμερικάνικες ταινίες για να λύσουν το πρόβλημά τους  ή θα βοηθήσετε και αυτούς αλλά και τις οικογένειές τους να έχουν μια θέση εργασίας;»

Δευτερολογία

«Να απαντήσω σε ένα θέμα που έθεσε η κα Υπουργός και είναι ουσιαστικό και το καταλαβαίνω από τη μεριά της. Όχι κυρία Υπουργέ, εμείς είμαστε ενάντια στο θεσμό των προγραμμάτων Stage, δεν θέλουμε παράκαμψη του ΑΣΕΠ. Θέλουμε όμως να αντιμετωπίσετε αυτά τα παιδιά όπως τους συμβασιούχους, οι οποίοι εφόσον κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με τη σύμφωνη γνώμη του ΑΣΕΠ, απέκτησαν σχέσεις αορίστου χρόνου. Και κυρίως κυρία Υπουργέ, θέλουμε να ανοίξετε θέσεις εργασίας και να μην παίρνετε μέτρα σαν αυτά με τη μείωση του τέλους ταξινόμησης αυτοκινήτων, τα οποία δεν κάνουν τίποτα. Δώστε ελπίδα, δώστε δουλειά στους νέους ανθρώπους που, και εσείς το είπατε,  η μεγάλη τους πλειοψηφία κιόλας είναι κορίτσια».