Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/04/2009

Συζήτηση επίκαιρης ερώτηση Ε.Αμμανατίδου με θέμα: "Οι κτηνοτρόφοι θύματα της ασύδοτης αγοράς των αμνοεριφίων εν όψει των γιορτών του Πάσχα"

(από τα πρακτικά της βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Υπουργό.

Συνεχίζουμε με την υπʼ αριθμ. 721/6-4-2009 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης, σχετικά με την λήψη μέτρων για τον έλεγχο της αγοράς αμνοεριφίων, την προστασία των κτηνοτρόφων κ.λπ.

...

Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία συνάδελφε, πρέπει να σας πω ότι η ερώτησή σας, όπως είπα και σε μια προηγούμενη, δεν είναι απλώς τυπικά επίκαιρη, είναι και ουσιαστικά επίκαιρη ενόψει των εορτών του Πάσχα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει σημαντικές προσπάθειες να στηρίξει τις τιμές πώλησης κρέατος στους παραγωγούς. Και βέβαια φυσικά προς τους καταναλωτές.

Το σημαντικό ξέρετε ποιο είναι; Είναι αυτό που είχαμε πει και στο παρελθόν. Η διαφορά μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή να είναι μικρή. Τότε επιτυγχάνουμε το στόχο που είναι πραγματικός στόχος χρήσιμος για τον παραγωγό μας, τον κτηνοτρόφο μας, είναι χρήσιμος για τον καταναλωτή. Ο οποίος καταναλωτής βέβαια είναι σημαντικό το ότι επιλέγει ελληνικά προϊόντα. Και δεν τα επιλέγει από συναίσθημα. Τα επιλέγει και για την ποιότητά τους και για την τιμή τους. Και οι προσπάθειες αυτές που κάνουμε αποδεικνύονται έμπρακτα.

Πρόσφατα πήραμε μέτρα με σκοπό την προστασία της εγχώριας παραγωγής, της αντιμετώπισης του προβλήματος των παράνομων ελληνοποιήσεων κρέατος το οποίο είναι επίκαιρο και ιδιαίτερα έντονο το διάστημα αυτό του Πάσχα. Γιʼ αυτό και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου μας με αριθμό πρωτοκόλλου 277720 στις 09/03/2009 έστειλε εγκύκλιο με θέμα «Εντατικοποίηση των κτηνιατρικών υγειονομικών ελέγχων ενόψει του Πάσχα». Σʼ αυτό βέβαια έχει συντελέσει σημαντικά ότι ο ΕΦΕΤ πλέον ήρθε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου μαζί με τον άλλο οργανισμό, ελεγκτικό, τον ΕΛΟΓΑΚ με ευέλικτα συνεργεία ασχολούνται σε όλη τη χώρα ενόψει των γιορτών του Πάσχα αλλά και μετά απʼ αυτές.

Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στις αστυκτηνιατρικές επιθεωρήσεις για να αποφύγουμε το φαινόμενο της παραπλάνησης των καταναλωτών όπως είναι οι ελληνοποιήσεις. Επίσης ζητήσαμε από τους συνοριακούς σταθμούς επιθεώρησης να κάνουν πιο εντατικούς ελέγχους για αποφυγή παράνομων εισαγωγών κρέατος προϊόντων ζωικής προέλευσης και ζώντων ζώων.

Ειδικότερα με τις τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν πρόσφατα –πιστεύω ότι είστε ενήμεροι γιʼ αυτό- λαμβάνονται πολύ σημαντικά μέτρα για τη στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων, αλλά και την προστασία της υγείας των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά θεσμοθετούνται έλεγχοι για την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων και φιλοδοξούμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Θα φανεί άλλωστε τις επόμενες μέρες. Έτσι γίνεται υποχρεωτική η αναγραφή της καταγωγής και προέλευσης του κρέατος σε όλα τα εμπορικά έγγραφα που το συνοδεύουν και όχι μόνο στη σήμανση που έχει το κρέας επάνω.

Τα κρεοπωλεία και όσοι ασχολούνται με την εμπορία κρέατος υποχρεούνται να κατέχουν και να λειτουργούν ζυγιστική μηχανή. Στην ερώτησή σας αν θα λειτουργήσει η ζυγιστική μηχανή, σας λέω ότι έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Περιμένουμε το ΦΕΚ. Άλλαξαν την προηγούμενη γιατί ήταν άνισο να υπάρχει ζυγιστική μηχανή από πέντε χιλιάδες κατοίκους και πάνω και πλέον είναι για όλη τη χώρα. Επομένως, η ζυγιστική μηχανή σας διαβεβαιώ ότι θα λειτουργήσει και άμεσα.

Στις ετικέτες των ζυγιστικών μηχανών ολόκληρης της χώρας είναι υποχρεωτική η αναγραφή, εκτός των άλλων, της καταγωγής και της προέλευσης του πολύμηνου κρέατος, του είδους και της ποσότητας. Και αυτό το λέω γιατί –μάλλον δεν έχετε ενημερωθεί- έχει υπογραφεί το ισοζύγιο κρέατος και λειτουργεί. Στην ερώτησή σας ρωτάτε αν εκκρεμεί ακόμη η διάταξη. Δεν εκκρεμεί καμία διάταξη για το ισοζύγιο κρέατος.

Γίνεται, λοιπόν, υποχρεωτική η τήρηση του μηνιαίου ισοζυγίου αγορών και πωλήσεων βοείου, χοιρείου και αιγοπρόβειου κρέατος. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ένας έλεγχος της παραγωγής, της μεταποίησης και της τυποποίησης, αλλά και της διακίνησης και της εμπορίας των κρεάτων.

(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.

Παράλληλα, αντιμετωπίζονται θέματα ελέγχου της αγοράς των τιμών καθώς και της ποιότητας των προϊόντων. Θεσμοθετείται η χρήση προαιρετικής ένδειξης «ελληνική εκτροφεία» άνω των πέντε μηνών στο βόειο μοσχαρίσιο κρέας, επιπλέον των υποχρεωτικών ενδείξεων που υπάρχουν σʼ αυτό.

Με το μέτρο αυτό αναδεικνύονται περισσότερο τα ελληνικά προϊόντα έναντι των εισαγομένων προϊόντων και έτσι δίνεται η δυνατότητα να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των προϊόντων αυτών επʼ ωφελεία των Ελλήνων βοοτρόφων.

Συμπερασματικά, λοιπόν –και κλείνω- με τα νέα αυτά μέτρα επιτυγχάνεται ουσιαστική βοήθεια, αν θέλετε, προς τους Έλληνες κτηνοτρόφους, ουσιαστική παροχή προς τους καταναλωτές για μια καλή ποιότητα κρέατος.

Επιτυγχάνεται η πάταξη των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων –δεν λέμε ότι θα καταπολεμήσουμε απόλυτα το φαινόμενο αυτό, προσπαθούμε να το μειώσουμε- η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων κρέατος και τέλος η προστασία του εισοδήματος του Έλληνα κτηνοτρόφου, αλλά και η προστασία της υγείας του Έλληνα καταναλωτή.

Δεν είμαστε απλώς αισιόδοξοι ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Η συνάδελφος από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου έχει το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Έτσι όπως τα είπατε, κύριε Υπουργέ, είναι σαν να λέτε «μέχρι τώρα δεν κάναμε τίποτα και από εδώ και πέρα αλλάζουμε σελίδα και κάνουμε πάρα πολλά πράγματα».

Θα ξεκινήσω από το τελευταίο που είπατε, τη στήριξη και τη βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι κτηνοτρόφοι μας είναι σε ένα οικονομικό αδιέξοδο. Άλλωστε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν με κινητοποιήσεις στο Υπουργείο, έγιναν συναντήσεις, ήλθαν έξω από τη Βουλή, η κατάστασή τους είναι τραγική.

Είμαστε πριν από το Πάσχα και μπαίνει το θέμα πόσο θα πουλήσουν οι κτηνοτρόφοι και πόσο θα αγοράσει ο τελικός καταναλωτής.

Με την τιμή  που θα πουλήσουν, θα  έχουν τουλάχιστον καλύψει το κόστος παραγωγής και θα έχουν και ένα εύλογο κέρδος, ώστε να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς;

Οι τιμές αυτή τη στιγμή είναι –από μία προχθεσινή συνάντηση που υπήρχε στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης- στα πέντε ευρώ το κιλό, ενώ το 2006 πούλησαν από επτά έως επτάμισι το κιλό. Ας αναλογιστούμε δηλαδή τις τιμές.

Οι παράνομες ελληνοποιήσεις προσβάλλουν και τους κτηνοτρόφους μας, αλλά και τους σωστούς επαγγελματίες κρεοπώλες που θέλουν να μην ισχύει το μέτρο των πέντε μηνών. Άλλωστε αυτός ήταν ένας από τους σοβαρούς λόγους ένστασης για τις ζυγιστικές μηχανές να πάνε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου στις 2 Ιουνίου θα εκδικαστεί η υπόθεση, γιατί θεωρούν –όπως θεωρούμε κι εμείς- ότι αυτοί οι πέντε μήνες δεν μπορεί να ισχύουν και να ελληνοποιούν ένα ζώο.

Και βέβαια εδώ, μέσα από αυτή την Κοινή Υπουργική Απόφαση, αναγράφεται προαιρετική ένδειξη ελληνικής εκτροφής. Αν δηλαδή δεν αναγράφεται, είναι σαν το ζώο αυτό να είναι ελληνικό.

(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Θα ήθελα λίγο χρόνο ακόμη, κύριε Πρόεδρε.

Εμείς θέλουμε από τη στιγμή που έχουν καταγραφεί ονομαστικά οι παράνομες εισαγωγές ζώων και έχουν δοθεί στο Υπουργείο και δεν έχει πειραχθεί κανένας μέχρι σήμερα –υπάρχει μαύρη λίστα αυτών των ανθρώπων που έχουν εμπλακεί σε τέτοια φαινόμενα- αυτοί να τιμωρηθούν, κάτι που δεν έχει γίνει. Άρα, το κύκλωμα αυτό έχει ασυλία, έχει προστασία από την πλευρά του Υπουργείου.

Σας αναφέρω για παράδειγμα τις περιπτώσεις της Καβάλας πέρυσι με τις παράνομες ελληνοποιήσεις, όπου είχαμε κάνει και ερώτηση, ή αυτά που καταγγέλλουν σήμερα οι Κρητικοί κτηνοτρόφοι για ελληνοποιήσεις από τις γείτονες χώρες που έρχονται στο νησί της Κρήτης. Είναι σοβαρά ζητήματα, για τα οποία θα έπρεπε να μας είχατε απαντήσει.

Οι έλεγχοι, κύριε Υπουργέ, δεν επαρκούν και το γνωρίζετε πολύ καλά και θα πρέπει να ενταθούν ακόμη περισσότερο, ώστε να διασφαλίσουν και τον κτηνοτρόφο και τον τελικό καταναλωτή.

Λέτε ότι προσπαθείτε να μειώσετε αυτή την ψαλίδα, αλλά σίγουρα αυτό δεν γίνεται με τα αμνοερίφια, ειδικά τώρα πριν από το Πάσχα, εισαγόμενα τα οποία θα ονομαστούν ελληνικά και θα είναι πάρα πολύ χαμηλά σε κόστος, οπότε και χαμηλά στον τελικό καταναλωτή με αποτέλεσμα να μένουν απούλητα τα εγχώρια.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο κ. Παπαδόπουλος έχει το λόγο.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Άκουσα με προσοχή αυτά που είπατε και θέλω να σας πω το εξής: Καταρχήν οι ελληνοποιήσεις δεν απαγορεύονται. Οι παράνομες ελληνοποιήσεις απαγορεύονται.

Δεύτερον, ο στόχος μας είναι να ξέρει ο καταναλωτής τι ακριβώς αγοράζει και τι τρώει. Εάν, όπως προβλέπεται, το προϊόν αναγράφει ότι είναι προϊόν προέλευσης –για παράδειγμα- Βουλγαρίας και ελληνικής εκτροφής, τότε το γνωρίζει ο καταναλωτής.

Λέμε προαιρετικά, διότι έτσι κι αλλιώς αναγράφεται ποια είναι η προέλευσή του. Η προέλευση, λοιπόν, αναγράφεται και για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι κάτι δεδομένο.

Επίσης, είπατε προηγουμένως για τις ζυγιστικές μηχανές και σας είπα ότι οι ζυγιστικές μηχανές θα λειτουργήσουν. Καταφέραμε και βάλαμε αυτό το μέτρο για όλη τη χώρα, όχι μόνο για περιοχές άνω των πέντε χιλιάδων, αλλά και για κάτω των πέντε χιλιάδων.

Θέλω να σας πω ότι η συνεννόηση και η συνεργασία που έχουμε με τις ομοσπονδίες των κτηνοτρόφων είναι ουσιαστική. Θεωρώ ότι η κτηνοτροφία έχει πρόβλημα στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Είναι κλάδος, ο οποίος είναι αδικημένος και το έχουμε πει και το ξαναλέμε. Είναι αδικημένος ακόμα και από το τελευταίο πακέτο μέτρων, το οποίο δόθηκε για τους αγρότες.

Γιʼ αυτό προσπαθούμε με κάθε τρόπο και σε συνεργασία μαζί τους να λύσουμε ουσιαστικά, θεσμικά προβλήματα που έχουν επί σειρά ετών –πράγμα που το κάναμε- και δεύτερον να τους δώσουμε τη δυνατότητα κάποιων ελαφρύνσεων.

Όλη η λογική και το πλαίσιο, το οποίο καθορίζουμε, είναι στην κατεύθυνση αυτή. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να καθορίσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν μπορεί να καθορίσει τις τιμές. Αν έχετε εσείς να μας προτείνετε έναν τρόπο για να καθορίσουμε τις τιμές, να μας τον πείτε. Όμως δεν υπάρχει τρόπος σε μια ελεύθερη αγορά να καθορίσουμε ούτε τιμές πώλησης ούτε τιμές αγοράς.

Θέλω να σας πω ότι με αυτά που σας ανέφερα δείξαμε έμπρακτα στο δοκιμαζόμενο κλάδο των κτηνοτρόφων τη βοήθειά μας. Οι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές της χώρας μας μπορούν να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς. Οι έλεγχοι οπωσδήποτε δεν φθάνουν και συμφωνώ μαζί σας. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Βέβαια, είναι αξιόπιστοι οι έλεγχοι. Θα διαρκέσουν όλη αυτή την περίοδο αλλά και μετά.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες -που δεν γίνονται για πρώτη φορά, απλώς προσπαθούμε να τις κάνουμε πιο εντατικές, πιο σύγχρονες και πιο ευέλικτες- πιστεύουμε ότι θα εξασφαλίσουμε το αίσθημα σιγουριάς και για τους καταναλωτές μας, αλλά και για τον κλάδο της κτηνοτροφίας μας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παπαδόπουλο.