Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/06/2006

Πανελλαδική Ημέρα Δράσης του ΣΥΝ για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας - Τουρκίας

Ο ΣΥΝ όρισε την 28η Ιουνίου 2006 ως «Πανελλαδική Ημέρα Δράσης» για την προβολή της πρότασής του για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και στρατιωτικών δαπανών Ελλάδας - Τουρκίας.

Η πρόταση αυτή αποτελεί βασικό συστατικό μια άλλης αντίληψης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία πηγάζει από την εκτίμηση ότι η διαιώνιση της κατάστασης του «μη πολέμου» κάθε άλλο παρά εγγυάται την ειρήνη και ότι αντίθετα καθίσταται επιτακτική ανάγκη, μετά και την πρόσφατη σύγκρουση των δύο F - 16, η ουσιαστική και μακροπρόθεσμη επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, με αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, χωρίς αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και «γκρίζες ζώνες».

Ο ΣΥΝ δεν απευθύνει την πρότασή του μόνο στις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή κινητοποίηση για τη διεκδίκηση της και την ανάδειξή της σε ισχυρό κρίκο συνεργασίας των φιλειρηνικών δυνάμεων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ηδη έχει υπάρξει κοινή δήλωση του ΣΥΝ και του ODP Τουρκίας (Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης), όπου τα δύο κόμματα τονίζουν ότι «δεν μπορούμε να συμφιλιωθούμε με την σκληρή πραγματικότητα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως σε στρατιωτικές δαπάνες και εισαγωγές όπλων», προσθέτοντας ότι «οι μόνοι που ωφελούνται από αυτό είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και οι βιομηχανίες όπλων».

Καλούμε τις οργανώσεις του ΣΥΝ, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος μας να πραγματοποιήσουν ποικίλες δραστηριότητες στις 28 Ιουνίου 2006, στο πλαίσιο της «Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για την πρόταση της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών Ελλάδας - Τουρκίας». Να μιλήσουν για μια άλλη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προς όφελος των δυο λαών και της ειρήνης στην περιοχή μας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου