Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/06/2006

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ με Προεδρείο της ΟΛΜΕ

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος, ο βουλευτής Θαν. Λεβέντης και ο Π. Ρήγας, μέλος Τμήματος Παιδείας ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με αντιπροσωπεία του Προεδρείου της ΟΛΜΕ από τους κ.κ. Ακρίτα, Αντιπρόεδρο, Γρ. Καλομοίρη, Γεν. Γραμματέα, και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Κοτσυφάκη και Μανιάτη.

Μετά το συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα καυτά ζητήματα της εκπαίδευσης με το προεδρείο της ΟΛΜΕ και βρεθήκαμε και σε κοινό βηματισμό και σε κοινές θέσεις, μπορώ να πω.

Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» στηριζόμενη στην κυβερνητική πλειοψηφία. Νομίζουμε ότι πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιο που έρχεται για συζήτηση την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής για την δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο αυτό προωθείται χωρίς να έχει γίνει συζήτηση με άνεση χρόνου με τους ενδιαφερόμενους και χωρίς να έχουν ακουστεί όλες οι γνώμες έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι σωστές κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

Το νομοσχέδιο αυτό ουσιαστικά στηρίζει και διευρύνει τις ταξικές διακρίσεις μέσα στην Παιδεία, διαμορφώνει μαθητές δεύτερης κατηγορίας, αφήνει χωρίς κάλυψη τα δικαιώματα των καθηγητών σε ένα τόσο δύσκολο πεδίο, μειώνει τις δυνατότητες εξέλιξης των μαθητών της τεχνικής εκπαίδευσης.

Ζητάμε να αποσυρθεί.

Και για να πω σε πόσο ακραία κατάσταση έχουμε φτάσει θα σημειώσω το εξής: Ένα μέρος των μαθητών της χώρας μας, ειδικά από περιοχές με περισσότερα προβλήματα, οικονομικά, κοινωνικά κ.λπ., αντιμετωπίζεται όπως οι μαύροι του Μισισιπή τη δεκαετία του ΄50. Και έχει γίνει αυτό με τις εισαγωγικές εξετάσεις. Ενώ υπάρχουν, λόγω της βάσης του 10, κενά που φτάνουν τις 7000 στα Πανεπιστήμια στην εισαγωγή των νέων φοιτητών την ίδια στιγμή από την επαγγελματική εκπαίδευση υπάρχουν 4.000 με 5.000 μαθητές οι οποίοι πέρασαν τη βάση στις εισαγωγικές εξετάσεις και οι οποίοι δεν μπορούν να μπουν στα Πανεπιστήμια διότι υπάρχει ένα διαστρεβλωτικό σύστημα ποσοστώσεων.

Είναι υποκριτική και άδικη η πολιτική της κυβέρνησης.

Εμείς επιμένουμε:

Πρώτον, να καλυφθούν θέσεις από παιδιά της επαγγελματικής εκπαίδευσης που πέρασαν τη βάση και, δεύτερον, ειδικά φέτος, με όλες αυτές τις σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, να μην ισχύσει το όριο του 10 το οποίο απαγορεύει σε πολλά παιδιά να συνεχίσουν το δρόμο τους προς τη ζωή.»

To Γραφείο Τύπου