Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/04/2009

Ομιλία του Α. Καρίτζη, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ στην 2η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωεκλογές

Στις επικείμενες ευρωεκλογές θα συγκρουστούν δύο ρεύματα που αναπτύσσονται στην ελληνική κοινωνία. Από τη μια το ρεύμα εκείνο που αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν άλλο έτσι. Το ρεύμα εκείνο που θεωρεί ότι χρειάζεται μια ριζική ανατροπή και αλλαγή πορείας. Το ρεύμα εκείνο που εκφράζει μια κοινωνική διαθεσιμότητα, διεκδικεί τη συμμετοχή του στο πολιτικό προσκήνιο, ριζοσπαστικοποιείται με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Είναι ο κόσμος που έδωσε και δίνει μάχες για το μικρό και το μεγάλο, από το άρθρο 16 και τις παραλίες, από τον Ελαιώνα και τους ελεύθερους χώρους, από τον λιθάνθρακα και την εξέγερση του Δεκέμβρη, τις κινητοποιήσεις για την Κούνεβα...

Με αυτό το ρεύμα είμαστε συντονισμένοι εδώ και χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκεί που οργανώνεται και δίνει τις μάχες του. Αυτό εκπροσωπεί στο πολιτικό επίπεδο. Η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι συναρτημένη απόλυτα με τη δυναμική αυτού του ρεύματος. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που έχει αυτό το χαρακτηριστικό.

Και από την άλλη είναι το ρεύμα της συντηρητικής αναδίπλωσης και του φόβου. Ένα ρεύμα που ενισχύεται από την κρίση, τα φαινόμενα βίας, την κυβέρνηση με την επίδειξη δύναμης και αδιαλλαξίας, από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα που θέλουν απλώς να διατηρήσουν μια θέση σε ένα πολιτικό σκηνικό που δεν είναι συμβατό με τις απαιτήσεις των καιρών.

Τα δύο αυτά ρεύματα υπάρχουν μέσα σε όλους τους πολίτες. Τα ρεύματα αυτά διαπερνούν τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Αυτό αποδεικνύει η μαζικότητα της εξέγερσης του Δεκέμβρη και της μάχης για το άρθρο 16, αλλά και οι μεγάλες πλειοψηφίες που δηλώνουν φοβισμένες. Το στοίχημα είναι να ενισχυθεί το ρεύμα της ριζικής ανατροπής.

Στις εκλογές θα μετρηθούν αυτά τα δύο ρεύματα. Το πολιτικό κατεστημένο θέλει να τελειώνει με το ρεύμα που θέλει ριζικές αλλαγές. Και καταλαβαίνει ότι αυτό θα συμβεί αν τελειώσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιʼ αυτό η μάχη των ευρωεκλογών - των πρώτων εκλογών μέσα στην κρίση, με λαβωμένο τον δικομματισμό, και με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει σφραγίσει τις πολιτικές εξελίξεις - είναι μια κρίσιμη μάχη.

Το προηγούμενο διάστημα δείξαμε τη δύναμή μας, δείξαμε ότι τίποτα πια δεν ξεφεύγει από την οργανωμένη αντίσταση των «από κάτω». Αναλάβαμε την ευθύνη υπεράσπισης της εξέγερσης του Δεκέμβρη, αναλάβαμε την ευθύνη υπεράσπισης του αγώνα των πολιτών και των κινημάτων πόλης στον Ελαιώνα και βγήκαμε δικαιωμένοι, βγήκαμε νικητές, αλλά βγήκαμε και λαβωμένοι από την σκληρή μάχη και τις επιθέσεις. Δείξαμε ότι είμαστε η μόνη αποφασισμένη πολιτική δύναμη να συγκρουστεί για να αλλάξει τα πράγματα. Και δείξαμε ότι καλά κάνουν και μας φοβούνται όλοι όσοι θέλουν να διατηρήσουν ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σκηνικό.

Θέλουν να τελειώσουν μαζί μας, με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να σβήσουν μέσα στην κοινωνία, μέσα σε κάθε έναν πολίτη, την ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν ριζικά. Θέλουν να τελειώσουν μαζί μας, με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να ανοίξει ο δρόμος για τον οδοστρωτήρα των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων που ετοιμάζουν για να μεταφέρουν τη ζημιά της κρίσης στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Η Ιταλία με τον στρατό στους δρόμους είναι δίπλα μας...

Εμείς πρέπει να ενισχύσουμε το ρεύμα που θέλει ριζικές αλλαγές και εμφανίζει μια κοινωνική διαθεσιμότητα. Πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με εμάς. Γιατί τα χτυπήματα και οι επιθέσεις που δεχθήκαμε και δεχόμαστε δεν μας φοβίζουν ούτε μας κάμπτουν, αλλά μας κάνουν περήφανους. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σφυρηλατείται μέσα από τις μάχες που δίνει και τις επιθέσεις που δέχεται ώστε να γίνει εκείνη η πολιτική δύναμη που θα κάνει ακόμη περισσότερα. Οι επιθέσεις μας φτιάχνουν, μας κάνουν πιο έμπειρους, πιο δυνατούς, πιο ικανούς, πιο αποτελεσματικούς.

Με ψηλά το κεφάλι, με όπλα τις αρχές μας και την πρακτική μας μέχρι σήμερα, θα δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών. Η δική μας επιτυχία θα δώσει δύο σαφή μηνύματα. Ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ανάτασης στο ρεύμα που ζητά ριζικές αλλαγές και ένα μήνυμα ανάσχεσης των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν ήδη μπει μπροστά.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρωτόγνωρο ενωτικό εγχείρημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όμως μόνο προϊόν πολιτικής επιλογής κάποιων οργανώσεων και ανένταχτων. Δεν είναι μόνο μια πολιτική συμμαχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδύθηκε μέσα από τους αγώνες και τα διακυβεύματα της εποχής του. Της δικής μας εποχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας υπερβαίνει όλους και όλες, συνιστώσες αλλά και τον καθένα μας ξεχωριστά, και ως εκ τούτου μας ορίζει και μας διαμορφώνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προϊόν της αριστεράς μας. Οι συλλογικότητες και οι ανένταχτοι που σήμερα αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν απλώς συμφωνήσει πολιτικά. Έχουν υπάρξει μαζί στην κοινή δράση ακόμη και πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε πορευθεί μαζί, έχουμε χτυπηθεί από την αστυνομία δίπλα-δίπλα, έχουμε κουβαλήσει, βάψει, έχουμε αγκαλιαστεί από φόβο και από χαρά, με λίγα λόγια έχουμε αγωνιστεί μαζί. Αποτελούμε όλοι και όλες για κάθε έναν από εμάς το οικογενειακό του πολιτικό περιβάλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένας προβληματικός σχηματισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δώρο. Ας αναλογιστούμε την παγωνιά της δεκαετίας του 90, τη μοναξιά των αριστερών και την αδυναμία της αριστεράς να σηκώσει κεφάλι. Σήμερα είμαστε εδώ, όλοι και όλες μαζί με πίστη στην κοινή μας υπόθεση. Τα προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και είναι στοίχημα να μην υπάρχουν στο μέλλον. Πρέπει να νιώθουμε πολύ τυχεροί που έχουμε ένα τέτοιο ενωτικό εγχείρημα και έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά του.

Ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτά που απαιτούν οι καιροί θα έλεγα αλλά δεν θα πω περισσότερα σήμερα. Μπορούμε να συζητήσουμε γιʼ αυτά οργανωμένα και συντεταγμένα μετά την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών.

Με αφορμή το βιβλίο του Τρίκκα

Με αφορμή το βιβλίο του αγαπητού συντρόφου του Τάσου Τρίκκα, ένα βιβλίο 1500 σελίδων για την ΕΔΑ – ένα άλλο ενωτικό εγχείρημα σαν το δικό μας μιας άλλης περιόδου – θα ήθελα να επισημάνω ότι οι μάχες που δίνουμε είναι κρίσιμες όχι μόνο για το σήμερα, για την υπεράσπιση των εργαζομένων και της νεολαίας μέσα στην κρίση, για να ανοίξει μια άλλη προοπτική για την κοινωνία μας. Οι μάχες που δίνουμε είναι σημαντικές διότι οι δικές μας νίκες και μόνο αυτές μπορούν να δικαιώσουν όλους όσοι αγωνίστηκαν μέχρι σήμερα για έναν καλύτερο κόσμο. Η δική μας νίκη θα δικαιώσει τις θυσίες χιλιάδων αγωνιστών της αριστεράς. Είναι και αυτό ένα καθήκον που χαρά αναλαμβάνουμε.