Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/04/2009

Περιβαλλοντική υποβάθμιση στη Μήλο - Απάντηση του Επιτρόπου Δήμα στον Δ.Παπαδημούλη

Για μια ακόμη φορά ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος Επίτροπος κ. Δήμας αφήνει έκθετη την ελληνική κυβέρνηση  και ειδικότερα την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.  Σε σχετική ερώτηση του, o ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητούσε να πληροφορηθεί εάν εφαρμόζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία στη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας με αφορμή τη λειτουργία των μεταλλείων στη Μήλο. Υπενθυμίζεται ότι ολόκληρο το δυτικό τμήμα του νησιού ανήκει στο δίκτυο προστασίας Natura 2000.

Στην απάντηση του ο κ. Δήμας τονίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει την οδηγία  2006/21 για την διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας και επισημαίνει ότι η χώρα κινδυνεύει για μια ακόμη φορά να βρεθεί κατηγορούμενη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει: «Η οδηγία 2006/21/ΕΚ σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας θα έπρεπε να είχε πλήρως ενσωματωθεί στην εθνική έννομη τάξη έως την 1η Μαΐου 2008. Φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό της δίκαιο. Η Επιτροπή παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση αυτή και έχει ήδη διατυπώσει σχετική αιτιολογημένη γνώμη προκειμένου να εξασφαλίσει την ταχεία και ορθή μεταφορά της οδηγίας».

Σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για τη φύση, ο Επίτροπος υπογραμμίζει τη διαδικασία παράβασης για την έλλειψη προστασίας ενδημικών ειδών (οχιά της Μήλου Vipera schweizeri) λόγω, μεταξύ άλλων, των μεταφορών που συνδέονται με εξορυκτικές δραστηριότητες. Mάλιστα, ο κ. Δήμας τονίζει ότι "το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποφάνθηκε κατά της Ελλάδας στις 16.3.2006 (υπόθεση C 518/04) για παραβίαση του άρθρου 12 παράγραφος 1 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας («οδηγία για τα ενδιαιτήματα»). Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, η Ελλάδα έλαβε μέτρα συμμόρφωσης, εγκρίνοντας την κοινή υπουργική απόφαση 49567/2006. Το 2008, η Επιτροπή έλαβε καταγγελία για πιθανή παραβίαση της οδηγίας για τα ενδιαιτήματα, η οποία, όμως, δεν περιείχε επαρκείς πληροφορίες για συγκεκριμένες ζημίες."

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Η προκλητική βραδυπορία και η άρνηση των κυβερνώντων να εφαρμόσουν κοινοτικές οδηγίες που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος, απειλεί τη χώρα με μία ακόμη παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο κ. Σουφλιάς, αντί να κάνει πρόβες Πρωθυπουργού, οφείλει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι είναι Υπουργός και Περιβάλλοντος». 

To Γραφείο Τύπου