Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/04/2009

Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη στο ρ/σ Στο Κόκκινο (Γ.Ανανδρανιστάκης) για τις πολιτικές εξελίξεις

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στο ρ/σ Στο Κόκκινο (Γ.Ανανδρανιστάκης) για τις πολιτικές εξελίξεις, δήλωσε μεταξύ άλλων:

•    Για την Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Καταγράφηκε η θέληση, με τη συμβολή όλων, να βάλουμε στην άκρη υπαρκτές διαφορές και να προτάξουμε τη συλλογική κινητοποίηση, για να πάμε όσο καλύτερα μπορούμε στην κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών.  Υπήρξε η δέσμευση, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, να κάνουμε τη συζήτηση που χρειάζεται, έτσι ώστε η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει αποτελεσματικότερη και δημοκρατικότερη.  Χωρίς να κρύβουμε τίποτε κάτω από το χαλί, να δούμε πώς μπορούμε να πάμε ακόμη καλύτερα στο μέλλον.  Γιατί, είναι αλήθεια πως είμαστε πιο ψηλά από τις εκλογικές μας επιδόσεις, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι έχουμε χάσει ένα μεγάλο μέρος από τον «αέρα» που μας έδιναν, πριν ένα χρόνο οι πολίτες.  Άρα πρέπει να δούμε και τι πρέπει να διορθώσουμε, για να ανακτήσουμε μια ισχυρή ανοδική δυναμική. 

•    Για τις ευρωεκλογές και τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ

Μια ισχυρή, ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά την χρειάζονται οι πολίτες –ιδίως οι ασθενέστεροι. Την χρειάζεται ο τόπος που βουλιάζει στην κρίση και την οικονομική και την πολιτική, λόγω των σκανδάλων και της διαφθοράς. Δεν έχουμε το περιθώριο να λέμε ότι είμαστε ψηλότερα από το 5% και να επαναπαυόμαστε αυτάρεσκα.  Όσο πιο δυνατή είναι η αριστερά που ψάχνεται, ψάχνει και δίνει καθημερινές μάχες, αντί να λατρεύει τα είδωλα του Στάλιν, τόσο καλύτερα για τον άνεργο, το νέο, τον χαμηλόμισθο, τον αγρότη.  Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, όπου έχουμε μια μεγάλη κρίση και μια παταγώδη αποτυχία της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής ελίτ.

Πρέπει να κινηθούμε με εξωστρέφεια, με σεβασμό της συλλογικότητας, αλλά και με αξιοποίηση της πολυχρωμίας που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρέπει να παραμείνει μια πολιτική συμμαχία, η οποία πρέπει να διευρυνθεί προς το σοσιαλιστικό και τον οικολογικό χώρο.  Πρέπει να βρούμε τρόπους για δημοκρατική εκπροσώπηση όλων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ανάλογα με αυτό που εκπροσωπεί στη βάση, στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. 

Το κυριότερο όμως είναι να μιλήσουμε τη γλώσσα των προβλημάτων των απλών ανθρώπων.  Να είμαστε παρόντες, με προτάσεις και δράση, εκεί όπου ο κόσμος μας περιμένει.  Όχι κηρύσσοντας απλώς το σοσιαλισμό και την πτώση του καπιταλισμού. Η γενικόλογη συνθηματολογία, θυμίζει αυτούς που σαλπίζοντας γύρω από τα τείχη της Ιεριχούς, περίμεναν μάταια να πέσουν. Θα «βομβαρδίζουμε» με συγκεκριμένες προτάσεις, με πρωτοβουλίες, με κινηματικές δράσεις, στα συγκεκριμένα προβλήματα κάνοντας μικρές καθημερινές νίκες. Μόνο έτσι θα φέρουμε τα πιο μακρινά και πιο στρατηγικά οράματα πιο κοντά.  Αυτή είναι η τέχνη και η «μαγκιά» της αποτελεσματικής αριστερής δράσης. 

Σε εποχές βαθειάς κρίσης δεν είναι νομοτέλεια ότι τα πράγματα θα πάνε προς τα αριστερά. Θυμίζω ότι τη μεγάλη κρίση του μεσοπολέμου, στην Γαλλία προέκυψε το λαϊκό μέτωπο της αριστεράς, στις ΗΠΑ το new deal του Ρούσβελτ, στη Ιταλία ο Μουσολίνι και στη Γερμανία ο Χίτλερ.  Το στοίχημα για τη δική μας αριστερά είναι να οργανώσει τη δράση της έτσι ώστε να δημιουργήσει πλειοψηφικά κινήματα ικανά να προστατεύσουν τον κόσμο της εργασίας, τον κόσμο των κοινωνικά αδύνατων, αλλά και να αλλάξουν τους συσχετισμούς και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

To Γραφείο Τύπου