Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/04/2009

Εξαπάτηση του ελληνικού κοινοβουλίου από την κυβέρνηση στο ζήτημα της πώλησης του ΟΤΕ στην DT! Απάντηση του Επιτρόπου ΜακΚρίβι στον Δ.Παπαδημούλη

Εξαπάτηση του ελληνικού κοινοβουλίου από την κυβέρνηση της ΝΔ στο νόμο 3676/2008, που κυρώνει τη συμφωνία μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου & της Deutsche Telekom AG, αποκαλύπτει απάντηση της Κομισιόν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Μετά από νέα ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, που ζητούσε από την Επιτροπή να αξιολογήσει αν ο νόμος 3676/2008 που κυρώνει τη συμφωνία μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου & της Deutsche Telekom AG είναι σύμφωνος με το κοινοτικό δίκαιο, προκύπτει ότι τα πολυδιαφημισμένα δικαιώματα βέτο που δήθεν διατηρεί το ελληνικό δημόσιο στον νέο ΟΤΕ υπό γερμανική διοίκηση έρχονται σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο. Όπως διαπιστώνει ο Επίτροπος ΜακΚρίβι στην απάντησή του τα δικαιώματα βέτο υπέρ του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή η διάλυση, η θέση σε εκκαθάριση και η συγχώνευση του ΟΤΕ καθώς και οποιαδήποτε μεταφορά, μεταβολή ή εκχώρηση στρατηγικής σημασίας στοιχείων του ενεργητικού της εταιρείας που προβλέπει ο εν λόγω νόμος είναι ουσιωδώς τα ίδια με του Ν.3631/2008, για τον οποίο η Κομισιόν έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, τονίζει ότι: «Πράγματι, η Επιτροπή προέβη σε περαιτέρω εξέταση του νόμου 3676/2008 για την κύρωση της συμφωνίας μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου & της Deutsche Telekom AG … Όπως αναφέρεται στην προηγούμενη απάντηση, τα δικαιώματα αρνησικυρίας του Ελληνικού Δημοσίου στον Ελληνικό Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ) όπως προβλέπονται στο ν. 3676/2008, δηλαδή η διάλυση, η θέση σε εκκαθάριση και η συγχώνευση του ΟΤΕ καθώς και οποιαδήποτε μεταφορά, μεταβολή ή εκχώρηση στρατηγικής σημασίας στοιχείων του ενεργητικού της εταιρείας είναι ουσιωδώς τα ίδια με τα απαριθμούμενα στο άρθρο 11 παράγραφος 3 του ν. 3631/2008 για τις επενδύσεις σε ανώνυμες εταιρείες εθνικής στρατηγικής σημασίας, ο οποίος αποτελεί ήδη το αντικείμενο διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Ελλάδας.»

Ο κ.ΜακΚρίβι, επίσης τονίζει ότι: «Όπως αναφέρεται στην προηγούμενη απάντηση, στις 26 Νοεμβρίου 2008, η Επιτροπή διατύπωσε αιτιολογημένη γνώμη στο πλαίσιο της διαδικασίας επί παραβάσει όσον αφορά το ν. 3631/2008, η οποία γνώμη αποτελεί το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει.»  Καταλήγοντας, στην απάντησή του, ο Επίτροπος επισημαίνει ότι: «Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, και του γεγονότος ότι τα δικαιώματα αρνησικυρίας στα οποία αναφέρεται το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου εξετάζονται στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας επί παραβάσει, η Επιτροπή θεωρεί ότι, πριν προβεί σε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες, είναι αναγκαίο να εξετάσει την απάντηση των ελληνικών αρχών της 30ής Ιανουαρίου 2009 στην αιτιολογημένη γνώμη.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απάντηση της Κομισιόν αποκαλύπτει ένα ακόμη σκάνδαλο της κυβέρνησης της ΝΔ. Παρότι η κυβέρνηση γνώριζε ότι οι εγγυήσεις που παρουσίαζε υπέρ του δημοσίου κατά την πώληση του ΟΤΕ στην DT ήταν χωρίς κανένα αντίκρισμα, εσκεμμένα παραπλάνησε το ελληνικό κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό. Η Κομισιόν είναι σαφής: τα δικαιώματα βέτο του ελληνικού δημοσίου, όπως περιγράφονται στον Νόμο 3631/2008 και στον νόμο για τον ΟΤΕ, ήταν και παραμένουν αντίθετα με την κοινοτική νομοθεσία και αυτό το γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση, αφού από τότε είχε ήδη ξεκινήσει η σχετική διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Ελλάδας. Η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει όλη την σχετική αλληλογραφία με την Κομισιόν, ώστε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τα παιχνίδια που παίζονται πίσω από την πλάτη του.»

To Γραφείο Τύπου