Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/04/2009

Αποσπάσματα ομιλίας του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, κατά την διάρκεια της παρουσίασης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την κτηνοτροφία στον Τύρναβο

Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός  αγροτικός τομέας σε μια μαραζωμένη ύπαιθρο.

Η αγροτική παραγωγή της χώρας μας οδηγείται σε κατάρρευση. Η Ελλάδα κινδυνεύει άμεσα να γίνει μια χώρα που δεν παράγει και αυτό θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις σʼ όλη την παραγωγική βάση της χώρας και άμεση επίπτωση στην απασχόληση. Θα δημιουργήσει στρατιές ανέργων, θα εξαναγκάσει τον κόσμο να μαζευτεί στις μεγάλες πόλεις με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Τα προβλήματα φαίνεται να επιδεινώνονται μετά την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Δηλώνουμε ευθέως ότι  είμαστε αντίθετοι με τις προτάσεις της Κομισιόν που θίγουν τους μικρούς και μεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Για μας η  σημασία της κτηνοτροφίας για την χώρα μας, είναι μεγαλύτερη από αυτή που υποδηλώνει το ποσοστό της συμμετοχής της στο Α.Ε.Π. ιδιαίτερα στην περιφερειακή ανάπτυξη,  δεδομένου ότι αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος αγροτικού πληθυσμού για περιοχές της χώρας, όπου δεν υπάρχουν άλλες προοπτικές απασχόλησης, ενώ εκμεταλλεύεται πόρους που αλλιώς θα έμεναν ανεκμετάλλευτοι.

Είμαστε ελλειμματική σαν χώρα στα περισσότερα κτηνοτροφικά προϊόντα και κυρίως  στο βόειο, στο χοιρινό κρέας και  στο αγελαδινό γάλα. Περίπου 1,5 δισ. ευρώ να δαπανώνται κάθε χρόνο για εισαγωγές κρεάτων και γαλακτοκομικών.

Οι κτηνοτρόφοι μας  -μεγάλοι σε ηλικία καθώς οι νέοι δεν έχουν κίνητρο να ακολουθήσουν αυτό το σκληρό επάγγελμα υπό τις παρούσες συνθήκες- διαθέτουν περιορισμένη ή καθόλου καλλιεργούμενη γη, και  χρησιμοποιούν στο μεγαλύτερο βαθμό αγοραζόμενες ζωοτροφές, έτσι παράγουν με μεγάλο κόστος και σε χρονιές με υψηλές  τιμές στις ζωοτροφές, όπως η προπέρσινη, βυθίζονται στα χρέη. Τα βοσκοτόπια μας λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων τους θερμούς μήνες, καλύπτουν μικρό μέρος μόνον των αναγκών των ζώων.

Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει καμία  ουσιαστική προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών ή δημιουργίας νέων υποδομών για διευκόλυνση της κτηνοτροφίας.

Αδύνατο σημείο επίσης της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι η μικρή συνεταιριστική παρέμβαση στη παραγωγή την μεταποίηση και την εμπορία των κτηνοτροφικών προϊόντων. Έτσι έχουν δημιουργηθεί ιδιότυπα καρτέλ-κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο και  που η κυβέρνηση τα ανέχεται. Αποτέλεσμα φυσικά είναι να έχουμε στην Ευρώπη ίσως  την μεγαλύτερη ψαλίδα τιμής παραγωγού – τιμής καταναλωτή στα ζωοκομικά προϊόντα .  Τα 5 ευρώ στον κτηνοτρόφο για το αρνί, γίνονται 10 με 12 ευρώ  για τον καταναλωτή. Είναι μια μεγάλη αδικία για τον κτηνοτρόφο αλλά και τον καταναλωτή.

Οι έλεγχοι από την άλλη πλευρά  είναι αναποτελεσματικοί, όπως αναποτελεσματικοί είναι και οι έλεγχοι στην διαδικασία παραγωγής και διάθεσης τυριών Π.Ο.Π. (Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης) όπως είναι και η Φέτα. 

Όσον αφορά τις κρατικές  υπηρεσίες  υποστήριξης της κτηνοτροφίας υπάρχει χαρακτηριστική υστέρηση. Φθάνει να αναφέρουμε ότι από τα 50 περίπου ερευνητικά ιδρύματα του Υπουργείου Γεωργίας μόνο 8 αναφέρονται σε θέματα ζωικής παραγωγής. Η δε στήριξη σε επίπεδο κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης συνεχώς μειώνεται τόσο στα ζωοτεχνικά θέματα, όσο και κυρίως στα θέματα κτηνιατρικής περίθαλψης.

Για το Δ΄ΚΠΣ το ποσό  που προορίζεται για τα σχέδια βελτίωσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων φυτικής και ζωικής παραγωγής, αφαιρώντας τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του Γ΄ΚΠΣ, δεν επαρκεί ούτε για τις ανάγκες 2-3 περιφερειών μόνον.

Δεν είναι λίγες οι  μονάδες που έχουν κλείσει κάτω από το βάρος των  χρεών  ή είναι υπερχρεωμένες και από την τακτική του τραπεζικού συστήματος και την πιστωτική πολιτική της κυβέρνησης.

Φαίνεται καθαρά  η απουσία μιας ολοκληρωμένης και μακροχρόνιας πολιτικής για την ανάπτυξη και στήριξη του αγροτικού τομέα, για την ανάπτυξη και στήριξη της κτηνοτροφίας .

Η Ελληνική κτηνοτροφία μπορεί να παράγει εκλεκτά ποιοτικά προϊόντα. Αυτό  σήμερα, μετά τις «εισαγόμενες» διατροφικές κρίσεις, όπου τα θέματα της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων και ειδικά των ζωοκομικών έχει ιδιαίτερη σημασία. Στην κατηγορία αυτή των προϊόντων μπορούν να ενταχθούν τα ΠΟΠ ΠΓΕ  τα βιολογικά κ.λπ. και φυσικά ένας από τους λόγους που  λέμε όχι στα μεταλλαγμένα είναι για να έχουν τα ελληνικά προϊόντα το διαβατήριο των ποιοτικών, των «καθαρών»  και ασφαλών προϊόντων. 

Επίσης λέμε ναι στην  ανάδειξη τοπικών κτηνοτροφικών προϊόντων (π.χ. κάποια τυριά με βάση το γίδινο γάλα) με στόχο όχι μόνο τις εξαγωγές αλλά να κρατήσουμε τον έλληνα καταναλωτή που έχει στραφεί σε εισαγόμενα προϊόντα.

To Γραφείο Τύπου