Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/04/2009

Αναστολή πληρωμών από την ΕΕ για τους ΧΥΤΑ Γραμματικού, Κερατέας και Φυλής || Απάντηση της Επιτρόπου Χούμπνερ στον Δ.Παπαδημούλη

Σε αναστολή πληρωμών για τους ΧΥΤΑ Κερατέας, Φυλής και Γραμματικού που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής έχει προχωρήσει η Κομισιόν. Οι αιτίες είναι η εξαιρετικά αργή - μόνο 16,2% - πρόοδος των έργων καθώς και η συνεχιζόμενη παραβίαση της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας. Αυτό προκύπτει από απάντηση της αρμόδια Επιτρόπου κ. Χούμπνερ  σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στην απάντηση της  η κ. Χούμπνερ επισημαίνει ότι η Κομισιόν έχει αναστείλει προσωρινά κάθε πληρωμή για την κατασκευή των ΧΥΤΑ εξαιτίας της συνεχιζόμενης μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με την σχετική κοινοτική νομοθεσία ( για παράδειγμα την προεπεξεργασία των απορριμμάτων σύμφωνα με την Οδηγία 1999/31/ΕΚ). Πιο συγκεκριμένα η Επίτροπος Χούμπνερ  αναφέρει ότι  «η κάλυψη συγκεκριμένων όρων  που προβλέπονται από τις αποφάσεις και συνδέονται με τις ενδιάμεσες πληρωμές δεν θεωρείται ούτε και αυτή ικανοποιητική και στις τρείς περιπτώσει» και καταλήγει ότι «για αυτόν το λόγο, ανεστάλησαν προσωρινά οι πληρωμές για τα τρία έργα, προκειμένου η Επιτροπή να μπορέσει να αξιολογήσει εάν η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως προς τα εν λόγω τρία έργα επαρκεί για την επανέναρξη των πληρωμών.

Η αρμόδια Επίτροπος αναφέρεται στην σχεδόν ανύπαρκτη πορεία υλοποίησης των τριών ΧΥΤΑ και επισημαίνει ότι «η κατάσταση προόδου των εργασιών δεν κρίνεται ικανοποιητική για κανένα από τα τρία έργα. Πέντε έτη μετά την έγκριση αποφάσεων για τα έργα από την Επιτροπή, μόνο στο ΧΥΤΑ Φυλής σημειώνεται κάποια πρόοδος στην πορεία ολοκλήρωσης των εργασιών. Οι εν λόγω καθυστερήσεις οφείλονται εν μέρει στις δικαστικές και τις διοικητικές προσφυγές που έγιναν για τα τρία έργα.»

Πορεία υλοποίησης ΧΥΤΑ Νομού Αττικής που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής

ΕΡΓΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ
ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ 38.883.750 7.776.750 20% (προκαταβολή)
ΧΥΤΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 12.605.446 0 0%
ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ 16.087.808 3.217.561 20% (προκαταβολή)
ΣΥΝΟΛΟ 67.577.004 10.994.311 16,2%

πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

To Γραφείο Τύπου