Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
21/04/2009

Ευρωεκλογικη εκστρατεία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς || Ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής στην Ρώμη 17 και 18 Απριλίου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που συνήλθε μέσα στο σαββατοκύριακο 17 και 18 Απριλίου στη Ρώμη. Εκεί οριστικοποιήθηκε η προετοιμασία της κοινής εκλογικής εκστρατείας του ΚΕΑ και συζητήθηκαν οι  δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα  σε πάνω από 10 ευρωπαϊκές χώρες. Η  κοινή εκλογική πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί στην εκλογική εκστρατεία ως το βασικό ντοκουμέντο, όπως συμφωνήθηκε μετά από συναίνεση των κομμάτων μελών.

Άλλο κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μετά τη σύνοδο κορυφής των G20 στο Λονδίνο.

Ακόμη η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης επικεντρώθηκε στην οικονομική κρίση και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με τη συμμετοχή του καθηγητή Emiliano Brancaccio από το πανεπιστήμιο του Sannio, του καθηγητή Riccardo Bellofiore από το πανεπιστήμιο του Μπέργκαμο, και του Sander Bernard από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο του Transform.

Άλλα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στη Ρώμη ήταν η επάρκεια των τροφίμων και η αναγκαία  μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την  μετανάστευση και το άσυλο, οι νέες εξελίξεις στη λατινική Αμερική και οι προτάσεις για  περαιτέρω αγώνες στην ΕΕ και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ενάντια στην επισφάλεια.

Για όλα τα παραπάνω θέματα η Εκτελεστική Επιτροπή υιοθέτησε σχετικά ψηφίσματα.

Ο Grigore Petrenco από το Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολιτική κατάσταση μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Δημοκρατία της Μολδαβίας της 5ης Απριλίου. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά επιβεβαίωσε τη θέση της  ότι τα ηττημένα κόμματα πρέπει να δεχτούν την δημοκρατική βούληση του μολδαβικού λαού και να βρουν εποικοδομητικούς τρόπους συνεργασίας για μια θετική ανάπτυξη στη χώρα.

Το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Navona δημόσια εκδήλωση του Κόμματος  Ευρωπαϊκής Αριστεράς που διοργανώθηκε από τα κόμματα μέλη  Κομμουνιστική Επανίδρυση και των Ιταλοί Κομμουνιστές. Στην εκδήλωση αυτή, την οποία παρακολούθησε περισσότερο από 5000 κόσμος, μίλησαν οι:  Lothar Bisky, Πρόεδρος του ΚΕΑ, Francis Wurtz, Πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Σκανδιναβική Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL), Francisco Frutos, Γενικός Γραμματέας του Ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος και Paolo Ferrero, Γενικός Γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

Στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ συμμετείχαν από τον  ΣΥΝ  η  Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, ο Στέλιος Παππάς  και ο Γιάννης Μπουρνούς.

To Γραφείο Τύπου