Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/04/2009

Η Κομισιόν συνεχίζει να ερευνά το θέμα της ρύπανσης στον ποταμό Νέστο || Απάντηση του Επιτρόπου Δήμα στον Δ.Παπαδημούλη

«Η Επιτροπή συνεχίζει να ερευνά το θέμα της ρύπανσης στον ποταμό Νέστο», απαντά ο Επίτροπος για το Περιβάλλον Στ. Δήμας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος επανήλθε με νέα ερώτησή του στο θέμα ζητώντας από την Κομισιόν να λάβει μέτρα για την προστασία του ποταμού.

Ο Επίτροπος, στην απάντησή του, τονίζει ότι: «Η Επιτροπή συνεχίζει να ερευνά το θέμα της ρύπανσης στον ποταμό Mesta/Nέστο. Μετά τη γραπτή ερώτηση E 6359/07, η Επιτροπή ζήτησε από τις βουλγαρικές αρχές να διαβιβάσουν όλες τις σχετικές πληροφορίες για την κατάσταση του ποταμού Mesta/Nέστου και την παράνομη απόρριψη αποβλήτων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των βουλγαρικών αρχών, μετά τις επιθεωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2007, δεν υπάρχουν επικίνδυνα απόβλητα μέσα ή κοντά στον ποταμό Mesta/Nέστο. Με βάση τις πληροφορίες που διαβιβάσθηκαν, εφαρμόζεται νέο σύστημα διάθεσης, συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων, το οποίο είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία περί διαχείρισης των αποβλήτων. … Άλλες πιθανές πηγές ρύπανσης είναι χωματερές κοντά στον ποταμό, αστικά απόβλητα, εγκαταστάσεις IPPC, οι γεωργικές καλλιέργειες και αποχετευτικά δίκτυα. Η Επιτροπή θα ζητήσει γραπτώς από τις βουλγαρικές αρχές περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές πηγές ρύπανσης και την εφαρμογή της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, την οδηγία για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων και την οδηγία σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης.

Όσον αφορά στην εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα στην Βουλγαρία, ο κ.Δήμας αναφέρει ότι: «Η Επιτροπή βρίσκεται στο τελικό στάδιο εξέτασης της συμμόρφωσης όσον αφορά τη μεταφορά της ΟΠΥ στο εθνικό δίκαιο και, στις περιπτώσεις που θα παρατηρηθεί μη συμμόρφωση, θα εξασφαλίσει τις αναγκαίες ενέργειες συμμόρφωσης.»

Καταλήγωντας, για το ζήτημα της διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας –Βουλγαρίας για την προστασία του Νέστου, ο Επίτροπος τονίζει ότι: «Η διασυνοριακή συνεργασία είναι σημαντικό στοιχείο της ΟΠΥ. Το άρθρο 3 της οδηγίας προβλέπει συντονισμό για την επίτευξη των στόχων της ΟΠΥ για διεθνείς περιοχές λεκάνης απορροής ποταμού και σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 2 τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν συντονισμό με σκοπό την κατάρτιση ενιαίου σχεδίου διαχείρισης της λεκάνης απορροής ποταμού σε περίπτωση διεθνών περιοχών λεκάνης απορροής ποταμού που βρίσκονται εξ ολοκλήρου εντός της Κοινότητας. Επίσης, εάν χρειασθεί, τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια της Επιτροπής για να διευκολύνει τη συνεργασία.

Το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας 2007-2013 παρέχει πρόσθετο πλαίσιο συνεργασίας στον ποταμό Mesta/Nέστο. Οι αρμόδιες αρχές οριστικοποιούν προς το παρόν την τεκμηρίωση και τα συστήματα του προγράμματος. η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων έργων αναμένεται ότι θα προκηρυχθεί τους προσεχείς μήνες.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα, σε συνεργασία με τις οικολογικές οργανώσεις και τους τοπικούς φορείς, για να σταματήσει αυτό το οικολογικό έγκλημα  που απειλεί το φυσικό περιβάλλον και την υγεία των πολιτών της περιοχής.»

To Γραφείο Τύπου