Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/04/2009

Δήλωση Γιάννη Μπαλάφα, μέλους της Π.Γ. και υπεύθυνου Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ, για τη συνάντηση Χριστόφια-Καραμανλή

Αμέσως μετά τη συνάντηση Χριστόφια-Καραμανλή και τις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή, τόσο για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όσο και για τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με την Τουρκία, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις των δύο ηγετών, καθώς και οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που δόθηκαν, αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, τις δυσκολίες που υπάρχουν στη σταθερή προσπάθεια της κυπριακής ηγεσίας για την επανένωση του νησιού, στη βάση μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θέση των χωρών τους για υποστήριξη της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., μέσα από την κάλυψη από τουρκικής πλευράς των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την ενταξιακή πορεία, ιδιαίτερα αυτών που έχουν σχέση με τη στάση της Άγκυρας απέναντι στη Λευκωσία.

Χωρίς να υποτιμούνται οι δυσκολίες, αλλά και απαράδεκτες συμπεριφορές της τουρκικής πλευράς, οι δύο χώρες πρέπει να μείνουν σταθερές στη θετική τους στάση ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Παράλληλα, θεωρούμε ότι στην παρούσα φάση απαιτείται από ελληνικής πλευράς η αποφασιστική στήριξη και συμπαράσταση προς τον κυπριακό λαό και την ηγεσία του».

To Γραφείο Τύπου