Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/04/2009

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στο ρ/σ Flash (Α.Κοκορίκος) για τις πολιτικές εξελίξεις, δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για την οικονομία

Δυστυχώς πάμε προς τις ευρωεκλογές χωρίς να συζητιέται η οικονομική κρίση και η κρίση στην τσέπη του Έλληνα. Έχουν ξεφύγει πολύ τα οικονομικά και οι πολίτες είναι πολύ δυσαρεστημένοι. Η κυβέρνηση, που χάρισε 5 δις ευρώ τα προηγούμενα χρόνια στα υψηλότερα εισοδήματα με τις φοροαπαλλαγές, χρειάζεται να βρει τώρα 5 δις ευρώ –κατά σύμπτωση τον ίδιο αριθμό- για να καλύψει την μαύρη τρύπα που προκύπτει λόγω της αύξησης του ελλείμματος στο 5%. Γιατί στην Ελλάδα, ένας από τους λόγους που έχουμε αυτά τα χάλια και θα μας βγει το έλλειμμα 5% για το 2008 με τη «βούλα» της Κομισιόν, είναι ότι χάνονται πάρα πολλά χρήματα στο «λάδι» με το οποίο είναι απαραίτητο για γίνει μια δουλειά.

Για τα σκάνδαλα

Η συζήτηση για τα σκάνδαλα είναι «άσφαιρη». Στο τέλος, κανείς από τους μεγαλοσχήμονες είτε είναι γαλάζιοι, είτε είναι πράσινοι, δεν πρόκειται να πληρώσει. Θα συνεχιστεί η ατιμωρησία των πολιτικών που ενέχονται στα σκάνδαλα. Το μόνο που μένει είναι το επικοινωνιακό παιχνίδι. Η ΝΔ προσπαθεί να αξιοποιήσει το δικομματικό σκάνδαλο Siemens, στο οποίο ενέχονται και «πράσινοι» και «γαλάζιοι», για να σκεπάσει τις βρωμιές των άγονων γραμμών.

Στο σκάνδαλο Siemens είναι μπλεγμένες 100 χώρες. Στην πρώτη τριάδα είναι η Νιγηρία, το Κουβέιτ και η Ελλάδα. Στη Νιγηρία αξιωματούχοι και πολιτικοί έχουν ήδη μπει στην φυλακή. Στο δε σκάνδαλο C4I, που αφορούσε την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, έργο που κόστισε πανάκριβα στον έλληνα φορολογούμενο και ουσιαστικά δεν λειτούργησε και το οποίο πιάνει και «γαλάζιους» και «πράσινους», η ελληνική δικαιοσύνη είναι ακόμη στην αρχή της υπόθεσης. Για την υπόθεση Siemens, η παραγραφή έχει ήδη επέλθει για τις «πασοκικές» ευθύνες, το ίδιο θα γίνει και για το «νεοδημοκρατικό» κομμάτι. Το σκάνδαλο με «πράσινους» και «γαλάζιους» κόκκους θα χρησιμοποιηθεί ως απορρυπαντικό και θα τους ξεπλύνει όλους. Όμως αυτό αφορά μόνο το ποινικό μέρος της υπόθεσης, στο ουσιαστικό σκέλος της, υπάρχει η αηδία του κόσμου και η αίσθηση ότι δεν αλλάζει τίποτα, ενώ πρέπει να αλλάξουν πολλά.

Θα έπρεπε οι βουλευτές να ψηφίζουν κατά συνείδηση. Αυτό δεν συμβαίνει. Μακάρι να διαψευστεί ο κανόνας. Ψηφίζοντας «ναι» στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης Παυλίδη, δεν καταδικάζεται ο άνθρωπος. Απλώς μένει ανοικτό για διερεύνηση το θέμα στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος. Αν ψηφίσουν «όχι», τότε αποδίδεται πάλλευκος στην κοινωνία και δεν έχει δικαίωμα η δικαιοσύνη να κάνει τίποτα.

Ο κ. Καραμανλής εξελέγη με τη σημαία της ηθικής υπεροχής έναντι του ΠΑΣΟΚ με την υπόσχεση ότι θα εξοικονομήσει 10 δις ευρώ ετησίως μόνο από τον περιορισμό της διαφθοράς και των σκανδάλων στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Στα πέντε χρόνια της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης έχουν διαπιστωθεί τόσα σκάνδαλα, όσα στα 18 χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν είναι έπαινος για το ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύει ότι τα πράγματα, αντί να καλυτερέψουν, χειροτέρεψαν. Δεν έχουμε μια απάντηση μήνες τώρα, για τα λεφτά τα οποία λέει ο κ. Τσουκάτος ότι πήρε από τον κ. Χριστοφοράκο, πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ ή όχι; Δυστυχώς ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των πολιτικών, είναι διάτρητος. Όλοι ξέρουμε ότι με τα λεφτά που προβλέπονται ως όρια για να κάνει κάποιος καμπάνια για να εκλεγεί ως βουλευτής, δεν μπορεί να πάρει ούτε πασατέμπο, όλα τα επιπλέον απαιτούμενα χρήματα από κάπου «πέφτουν». Επειδή οι επιχειρηματίες δεν είναι άγιοι, τα δίνουν γιατί να λογαριάζουν να τα πάρουν πίσω με μια νομοθετική ρύθμιση, μια τροπολογία ή μια ανάθεση.

Για τις ευρωεκλογές & το ενδεχόμενο διπλών εκλογών

Δυστυχώς πάμε προς τις ευρωεκλογές χωρίς να συζητιέται καθόλου πού πάει η Ευρώπη, πού πάει η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Στις ευρωεκλογές οι πολίτες μπορούν να ρίξουν ένα γερό χαστούκι στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα να στείλουν άξιους εκπροσώπους να παλέψουν για τα συμφέροντά τους στο ευρωκοινοβούλιο. Πριν ψηφίσουν, να ρίξουν και μια ματιά για να δουν τι έκαναν οι ευρωβουλευτές την προηγούμενη θητεία. Να κρίνουν το έργο τους.

Ο κ. Καραμανλής είναι «ζαλισμένος» και προσπαθεί να διαλέξει το «μη χείρον». Οι όλοι του χειρισμοί όμως, είναι πώς θα προετοιμάσει την ήττα του με τους λιγότερο κακούς όρους. Η πιθανότητα να γίνουν διπλές εκλογές αποδίδεται, όχι στη διάθεσή του να «αυτοκτονήσει» ταχύτερα, αλλά στο φόβο του ότι ο χρόνος δουλεύει σε βάρος του και ότι τον Ιούνιο θα έχει μια ήττα, ενώ το φθινόπωρο ή τον επόμενο Μάρτιο θα έχει μια συντριβή.

To Γραφείο Τύπου