Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/04/2009

Δ.Παπαδημούλης: «Το Συμβούλιο της ΕΕ να πιέσει το κόμμα του κ. Ερόγλου να αποδεχτεί λύση στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο»

Ερώτηση-παρέμβαση στο Συμβούλιο της ΕΕ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης κατέθεσε σήμερα ερώτηση για τις εξελίξεις μετά τις «βουλευτικές εκλογές» στην κατεχόμενη Κύπρο ζητώντας από το Συμβούλιο της ΕΕ να λάβει μέτρα προκειμένου να πιεστούν τόσο το κόμμα του κ. Ερόγλου να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όσο και η Τουρκία, η ηγεσία της οποίας εξακολουθεί να αρνείται το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της στην Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός που ενθαρρύνει τους ακροδεξιούς κύκλους στο κατεχόμενο κομμάτι της νήσου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντ. Έρογλου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές (19.4.09) στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, με ποσοστό 44,16% και αυτοδυναμία 26 εδρών. Παρά τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Επιτρόπου κ. Ρεν ότι: «H Επιτροπή δεν θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στα κατεχόμενα θα έχει άμεση επίδραση στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού», είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα δυσκολεύει την προσπάθεια για αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σημειώνεται ότι μετά την νίκη του ο Ντ. Ερόγλου δήλωσε ότι υποστηρίζει κάθε λύση που αναγνωρίζει "δύο λαούς, δύο κράτη και δύο δημοκρατίες".

Ερωτάται το Συμβούλιο: Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να πιέσει το κόμμα του κ. Ερόγλου να συνεργαστεί στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας; Τι μέτρα προτίθεται να λάβει απέναντι στην Τουρκία, που εξακολουθεί να αρνείται το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της στην Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός που ενθαρρύνει τους ακροδεξιούς κύκλους στο κατεχόμενο κομμάτι της νήσου;»

To Γραφείο Τύπου