Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/06/2006

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2006, Πανελλαδική Ημέρα Δράσης του ΣΥΝ για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας - Τουρκίας

Αφετηρία μιας ευρύτερης πολύμορφης καμπάνιας για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και στρατιωτικών δαπανών Ελλάδας- Τουρκίας αποτελεί η αυριανή εξόρμηση που θα πραγματοποιήσουν οργανώσεις και μέλη του ΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα.

Στη διάρκεια της εξόρμησης θα μοιραστεί σχετικό φυλλάδιο με τίτλο «ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ - ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;»

Στην εξόρμηση θα πάρουν μέρος και κεντρικά στελέχη του κόμματος με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αλ. Αλαβάνο, οι οποίοι και θα μοιράσουν το πρωί το σχετικό φυλλάδιο στην πλ. Ομονοίας.

Επίσης, στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ το μεσημέρι στην ΚΑΜΑΡΑ θα μοιράσουν το φυλλάδιο και θα συζητήσουν με τους πολίτες την πρόταση του ΣΥΝ. Ακόμα, η Ν.Ε. Θεσσαλονίκης θα στείλει επιστολή στους φορείς της πόλης με την πρόταση του κόμματος.

Από την πλευρά τους, την ίδια μέρα, οι πολιτικές κινήσεις Παγκρατίου και Βύρωνα θα πραγματοποιήσουν συμβολική εκδήλωση αφήνοντας κόκκινα γαρύφαλα στον τάφο του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη στο Α’ Νεκροταφείο, στις 7 μ.μ.

Παρόμοιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα.

Μηνύματα υποστήριξης από πολλές χώρες

Την πρόταση υποστηρίζουν φιλειρηνικές δυνάμεις της Τουρκίας, με πρώτο το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP), με το οποίο ο ΣΥΝ έχει εκδώσει σχετική κοινή δήλωση και προγραμματίζει κοινές δράσεις.

Το ΑΚΕΛ

Την κοινή καμπάνια ΣΥΝ - ODP χαιρετίζει και το ΑΚΕΛ με μήνυμα του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων, όπου αναφέρει:

« Το ΑΚΕΛ εκφράζει την υποστήριξή του στην κοινή εκστρατεία του Συνασπισμού και του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας για την μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αυτό είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και των λαών τους, ενώ τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλους ζωτικούς κοινωνικούς τομείς.

Πρωτοβουλίες όπως αυτές του Συνασπισμού και του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης μπορούν να συμβάλουν στην εδραίωση της ιδέας της ειρήνης, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της αναγκαιότητας της μείωσης των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών των δύο χωρών.

Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει την επίλυση των Ελλαδο-Τουρκικών διαφορών με ειρηνικό τρόπο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η στρατιωτικοποίηση και ο μιλιταρισμός δεν μπορούν να οδηγήσουν στην ειρήνη. Επιπρόσθετα, η βελτίωση των Ελλαδο-Τουρκικών σχέσεων εξ’ αντικειμένου υποβοηθά και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Η μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας και της Τουρκίας θα συμβάλει στο ευρύτερο ζήτημα του αφοπλισμού στην Ευρώπη, ζήτημα το οποίο θεωρούμε ότι θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ευρωπαϊκή αριστερά

Την υποστήριξη τους στην καμπάνια έχει ήδη εκφράσει το Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς, κατά την πρόσφατη σύνοδο του στην Κοπεγχάγη.

Επίσης, μηνύματα στον ΣΥΝ έστειλαν το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας, το Κόμμα Εργασίας Ελβετίας, το ΚΚ Τσεχίας, η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία Δανίας.

Διεθνείς φιλειρηνικές οργανώσεις

Χαιρετίζουν την κοινή δήλωση ΣΥΝ - ODP και την καμπάνια για μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μπέρτραντ Ράσσελ, πρώην Ευρωβουλευτής, Κέν Κόουτς καθώς και το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης με μήνυμα του Γενικού του Γραμματέα Κόλιν Αρτσερ.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου