Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/04/2009

Υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο την έκθεση για τη διασυνοριακή περίθαλψη - Καταψήφισε η ευρωομάδα της Αριστεράς

Δ.Παπαδημούλης: "Η αντιμετώπιση της περίθαλψης ως αγοραίου προϊόντος είναι απαράδεκτη"

Υπερψηφίστηκε σήμερα από τη συντηρητική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου η έκθεση σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών στη διασυνοριακή περίθαλψη. Η ευρωομάδα της Αριστεράς κατέθεσε απορριπτική της πρότασης τροπολογία, η οποία όμως καταψηφίστηκε από τις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες. Η GUE/NGL καταψήφισε συνολικά την έκθεση.

Η πρόταση, η οποία στηρίζεται στο άρθρο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την ελεύθερη αγορά και όχι σε εκείνο για τη δημόσια υγεία και ενδέχεται να επιδεινώσει τις διαφορές μεταξύ κρατών μελών σε ό,τι αφορά τις παροχές περίθαλψης.

Αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Καταψήφισα την έκθεση Bowis και την πρόταση της Επιτροπής διότι από την ίδια τη νομική της βάση αποδεικνύεται ότι τα οικονομικά συμφέροντα και η ανεξέλεγκτη αγορά υπερισχύουν των δικαιωμάτων των ασθενών για καλύτερη και πληρέστερη περίθαλψη. Αυτή η πρόταση, ακυρώνει τις προβλέψεις για κοινωνική Ευρώπη και αλληλεγγύη και θα οδηγήσει σε καταστάσεις στις οποίες μόνο οι ευκατάστατοι θα έχουν πρόσβαση στην πολυδιαφημισμένη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη. Θα οδηγήσει σε αποδόμηση των εθνικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και θα εξωθήσει τους ασθενείς στην αναζήτηση περίθαλψης στο εξωτερικό. Η υγειονομική περίθαλψη είναι και θα πρέπει να παραμείνει αρμοδιότητα των Κρατών Μελών. Η αντιμετώπιση της περίθαλψης ως αγοραίου προϊόντος είναι απαράδεκτη. Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό. Επιπλέον, το σχέδιο Οδηγίας προτείνει ένα σύστημα αποζημίωσης για τα κόστη της διασυνοριακής περίθαλψης, το οποίο είναι περιττό, καθώς η αποζημίωση για κόστη περίθαλψης έχει θεσμοθετηθεί από το 1971 με τον Κανονισμό για τη συνεργασία στα κοινωνικά συστήματα ασφάλισης."

To Γραφείο Τύπου