Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/04/2009

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Τ.Σαράντης)

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Τ. Σαράντης) δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για τον κ. Σανιδά και το Βατοπέδι:

«Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών μέσα στα πολλά κακά που έχει, έχει και μια διάταξη που λέει ότι, αν «πέσει» κάποιος ανακριτής πάνω σε υπουργούς, πρέπει να στείλει το φάκελο στη Βουλή «αμελλητί», που σημαίνει «αμέσως, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση». Εδώ υπάρχει σωρεία ενδείξεων, αποδείξεων, ομολογιών υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονται σʼ αυτές τις ανταλλαγές με ταχύτητα εξπρές, όπου το ελληνικό κράτος δούλεψε με τρομακτική ταχύτητα για να καθαρίσει αυτές τις υποθέσεις υπέρ του Εφραίμ, που οι άνθρωποι λένε ότι εκτελούσαν άνωθεν εντολές.  Υπάρχουν υπογραφές υπουργών.  Είναι δυνατόν αυτά να μην ερευνηθούν; Έπρεπε «χθες» να είχαν έλθει οι φάκελοι στη Βουλή.  Έχουμε την εξής γάγγραινα.  Την ηγεσία την δικαιοσύνης την διορίζει η κυβέρνηση.  Χρόνια τώρα αυτό το παιχνίδι παίζεται με κομματικά κριτήρια.  Ο κ. Σανιδάς λειτουργεί βασιλικότερα του βασιλέως, όταν πρόκειται να προστατεύσει τα συμφέροντα της κυβέρνησης που τον διόρισε.  Είναι ένα σύστημα που μοιάζει με το «πάρτα όλα», ένα παιχνίδι που παίζαμε μικροί.  Με αυτό το σύστημα, με τη βοήθεια του εκλογικού νόμου και του τρόπου με τον οποίο παίζεται το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα, το πρώτο κόμμα τα παίρνει όλα.  Παίρνει την κυβέρνηση, την πλειοψηφία στη βουλή, την οποία την χρησιμοποιεί με κομματική πειθαρχία, ελέγχει την κορυφή της δικαιοσύνης, κομματίζει τη διοίκηση και μετά σʼ αυτό το κλίμα που έχουν καταργηθεί οι έλεγχοι και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Για τα σκάνδαλα:

«Κάποια στιγμή πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος διαφθορά-ατιμωρησία. Εμείς δεν είμαστε κυνηγοί κεφαλών. Δεν είμαστε εκδικητικοί. Σας θυμίζω όμως, ότι ο κ. Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός με σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς.  Έλεγε ο αθεόφοβος ότι θα εξοικονομήσει 10 δις ευρώ από την καταπολέμηση της διαφθοράς. Μέσα σε μια 5ετία καταμετρώνται σκάνδαλα, που το ΠΑΣΟΚ χρειάστηκε 18 χρόνια να τα κάνει. Τα πράγματα αντί να καλυτερεύουν, χειροτερεύουν. 

Δυστυχώς, το δικομματικό σκάνδαλο Siemens, το οποίο έχει και γαλάζιους και πράσινους κόκκους, χρησιμοποιείται ως απορρυπαντικό, για να ξεπλύνει τις βρωμιές του σκανδάλου των άγονων γραμμών και να επέλθει ο συμψηφισμός στις εντυπώσεις. Η γερμανική δικαιοσύνη κινείται με γερμανικούς ρυθμούς.  Από την ελληνική δικαιοσύνη έχω απογοητευτεί. Γιατί όταν έχεις Σανιδά επικεφαλής, τι να περιμένεις; Ο άνθρωπος έβγαλε παραπλανηθέντες τους υπουργούς του Βατοπεδίου πριν ακόμη αρχίσει η ανάκριση.

Είναι απαράδεκτο οι πολιτικοί να δικάζουν τις υποθέσεις.  Αν εμπλέκεται ένας πολιτικός σε υποθέσεις από τις οποίες απορρέουν ποινικές ευθύνες, τότε πρέπει να δικάζεται όπως όλοι οι πολίτες.  Πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η σχετική συνταγματική πρόβλεψη.  Αυτά τα είπαμε και το 2001 κόντρα και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, που από κοινού, με εισηγητή τον κ. Βενιζέλο και με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν αυτό που τώρα λένε ότι πρέπει να αλλάξει.

Στο σκάνδαλο Siemens εμπλέκονται 100 χώρες.  Στην πρώτη τριάδα –εκεί που έπεσε το πιο πολύ «λάδι»- είναι η Νιγηρία, το Κουβέιτ και η Ελλάδα.  Στη Νιγηρία έχουν ήδη μπει στη φυλακή κρατικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί.  Στην Ελλάδα, η ανάκριση από την ελληνική δικαιοσύνη είναι ακόμη στην αρχή της».

Για το χρόνο των εκλογών:

«Το δίλημμα για τον Καραμανλή είναι να κάνει τώρα εκλογές και να έχει απλώς μια ήττα ή να τρενάρει προς το φθινόπωρο ή τον επόμενο Μάρτιο διακινδυνεύοντας μια συντριβή.  Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει για πολύ. Έχει αποτύχει παταγωδώς στο τομέα της οικονομίας.  Ενώ βγήκε με σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς, βουλιάζει στα σκάνδαλα.  Δεν μπορεί ούτε σε έναν τομέα να περηφανευτεί ότι έχει βελτιώσει αισθητά τα πράγματα.  Αυτό δεν θα ήταν και πολύ δύσκολο, γιατί δεν κληρονόμησε κανέναν παράδεισο.  Η Ελλάδα του 2004 είχε πάρα πολλά κουσούρια και κάποιος που θα ήθελε να βελτιώσει τα πράγματα, θα μπορούσε σε πολλούς τομείς να κάνει πολλά.  Αρκεί να δει κανείς τι έλεγε το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.  Ας δει κανείς τι υποσχόταν τότε ο Καραμανλής και τι έχει κάνει μετά από 5 χρόνια».

Για την οικονομία:

Για να κλείσει η μαύρη τρύπα του ελλείμματος λείπουν 5 δις ευρώ. Τόσα χάρισε όλα αυτά τα χρόνια με τις φοροαπαλλαγές που έκανε υπέρ των ισχυρών η ΝΔ,  με την κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας, με την μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο κ. Προβόπουλος, που δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, διορισμένος από την κυβέρνηση είναι, με την έκθεσή του σημείωσε, ότι οι αλλαγές τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλίες των Καραμανλή και Αλογοσκούφη, επιδείνωσαν την αδικία του φορολογικού συστήματος. Ακόμη λέει ότι η Ελλάδα δεν έχει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, έχει μεγάλη ψαλίδα ανισοτήτων και αδύναμο κοινωνικό κράτος».

To Γραφείο Τύπου