Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/04/2009

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, κατά την παρουσία του στην διαδήλωση για την 35η επέτειο της “Επανάστασης των Γαρυφάλλων” στη Λισσαβόνα

Η σύγχρονη ιστορία των λαών της Ευρώπης μάς διδάσκει ότι δεν υπάρχουν νομοτέλειες, ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν.

Πριν από 35 χρόνια, στην Πορτογαλία, ανετράπη μια δικτατορία 40 και πλέον χρόνων. Στη χώρα μας, λίγους μήνες αργότερα, περνάγαμε στη μεταπολίτευση μετά από 7 χρόνια γύψου.

Σήμερα, 35 χρόνια μετά, διαπιστώνουμε ότι το πολιτικό μας σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις ελπίδες που γέννησε η μεταπολίτευση και οι αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Η διαφθορά, η διαπλοκή, η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων κυριαρχούν και σηματοδοτούν την αποτυχία του δικομματικού συστήματος, τη διάψευση των ελπίδων της μεταπολίτευσης.

Τώρα είναι η ώρα ν' αλλάξουμε τα πράγματα. Τώρα είναι η ώρα της λαϊκής συμμετοχής. Για μια νέα μεταπολίτευση από τα κάτω.

Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν πια δικτατορίες των συνταγματαρχών. Υπάρχει, όμως, η δικτατορία των χρηματαγορών και των τραπεζών. Δεν υπάρχει πια ο γύψος των στρατιωτικών νόμων. Υπάρχει, όμως, ο γύψος του Συμφώνου Σταθερότητας και της Στρατηγικής της Λισσαβόνας.

Και το μήνυμα του Απρίλη, το μήνυμα της “Επανάστασης των Γαρυφάλλων” στην Πορτογαλία είναι ότι οι λαοί μπορούν να τα αλλάξουν όλα.

To Γραφείο Τύπου